Roc Casagran a la Sala d'Actes d'El Mirador_617x412
Roc Casagran a la Sala d'Actes d'El Mirador - Marina Antúnez
03/05/2016 Cultura
Roc Casagran ha ofert una xerrada als alumnes de l'INS Castellar
L'activitat s'emmarca en el cicle "autors de proximitat" que s'ha impulsat des del departament de català de l'Institut
Marina Antúnez
Aquest matí, l'escriptor sabadellenc Roc Casagran ha estat convidat per l'Institut Castellar per oferir una xerrada al voltant del seu llibre Ara que estem junts. Aquesta activitat està impulsada pel departament de català de l'Institut Castellar, que va engegar ja fa unes setmanes un projecte mitjançant el qual es vol apropar la literatura 'de proximitat' als joves lectors del centre.

Es tracta d'un projecte que s'emmarca sota el títol 'Biblioteca personal' i que combina la lectura de llibres d'autors propers al municipi de Castellar del Vallès amb la seva presència puntual a l'aula per a parlar de l'ofici d'escriptor, a nivell personal. Ja han estat convidats els escriptors Antoni Dalmases, Gisela Pou, Josep Lluís Badal i, avui, Roc Casagran, que ha parlat de com va començar a gestar la novel·la. "Al principi, tampoc no en sabia gaire, dels camps d'Auswitch, com vosaltres, segurament", ha dit el Roc Casagran al centenar d'alumnes que aquest matí han assistit a la sessió. Casagran ha explicat que ha volgut oferir una mirada diferent i reflexiva sobre l'exili i els camps de refugiats a Argelers. "Vaig visitar la zona i em vaig quedar esparverat, només pensar en com devia estar la gent que hi va viure si jo només amb mitja hora ja havia quedat fart de vent i fred".

Casagran ha parlat dels protagonistes bessons de la novel·la i de com va anar escrivint l'obra que tan ha agradat a la crítica i al públic com el que avui hi havia a la sala. L'escriptor també ha comentat que una història ha de ser versemblant, sobretot si hi apareixen fets històrics reals. Per tant, cal adequar la cronologia a tots els fets que s'expliquen en un llibre. "Vaig voler que els bessons naixessin a la maternitat d'Elna però em vaig trobar que no em quadrava amb els anys en què jo havia situat la història, perquè la maternitat es va inaugurar el 1939, és posterior al que jo narro".

Un cop el Roc ha explicat la seva visió de com va construir la història de la novel·la, els alumnes han iniciat un torn de preguntes per a conèixer més a fons l'obra de l'escriptor i de la seva persona. "Voldries que en fessin una pel·lícula?", li han demanat, per exemple. També ha comentat que "em faria especial il·lusió que la novel·la es traduís al francès, perquè podríem difondre més coses d'aquell temps que a França encara són tabús".

Anton Carbonell, un dels professors del departament de català encarregats de la sessió, també ha volgut agraïr sincerament la col·laboració econòmica de la Llibreria Vallès, "sense la qual no hagués estat possible fer venir el Roc, ja que l'institut no té pressupost suficient". Aquesta llibreria és una de les que més llibres de Casagran oferta a Castellar.
Comparteix
M'agrada
Comentaris