El poeta sabadellenc, que va tenir un fort vincle amb Castellar, rebrà una menció honorària de l’Ajuntament el dia 20
El dia 20, a les 19 hores, la Sala de Petit Format de l’Ateneu acollirà el primer acte institucional que s’haurà fet fins ara al poeta sabadellenc Josep-Ramon Bach, mort l’any 2020. El perquè de l’acte i reconeixement es deu a diversos motius. D’una banda, a l’estreta vinculació del poeta a la vila de Castellar del Vallès, on va passar molt temps de la seva infantesa i que va inspirar alguns dels seus poemes; de l’altra, a la voluntat dels impulsors del projecte –Miquel Desclot (traductor i poeta) i Anton Carbonell (activista cultural i exdocent)– de fer un “reconeixement, fins i tot, reivindicació, de la figura i poesia de Josep-Ramon Bach, un poeta que no ha estat valorat com cal, ha quedat en l’oblit”, diu Carbonell.
Amb el suport de l’Ajuntament de Castellar, s’ha programat un acte per homenatjar la figura del poeta, que el posi en valor, i que s’aprofiti el moment per entregar a la família del poeta una menció honorària de la corporació municipal per la contribució de Josep-Ramon Bach a la literatura i llengua catalanes.
L’acte s’iniciarà amb una presentació a càrrec d’Anton Carbonell, de caràcter reivindicatiu, que situarà el personatge a l’audiència. A continuació, es projectarà un vídeo amb fotografies d’infantesa de Josep-Ramon Bach. Amb aquest objectiu, Carbonell ha agraït molt la col·laboració entusiasta de Francesc Ventura, de l’Espai Foc de Sabadell, “que tenia materials boníssims i que de seguida va voler col·laborar”. El vídeo recull aquest moment de la vida de Bach i del Castellar de la postguerra. Ho plasmarà a l’obra El laberint de Filomena, un llibre de poesies. “A l’últim apartat del llibre, titulat ‘Àngels, diables i querubins’, Bach escriu un text en prosa poètica, que acompanya amb veu en off el vídeo que projectarem”. La projecció també inclou música de Pascal Comelade.
A continuació, el poeta Miquel Desclot farà la glossa de Josep-Ramon Bach i, tot seguit, Joan Sellent parlarà del Bach de Castellar. “Ell el va tractar molt en l’època d’infantesa”.
Seguiran els intèrprets Rosa Renom i Jep Barceló, que faran una lectura dramatitzada “d’una selecció de textos en què hi ha representades les diferents facetes de J.R. Bach”, tant d’obra poètica com de prosa poètica, així com del text “La botiga del desig”, inclòs a la seva obra teatral Diàlegs morals sobre la felicitat (2008, Premi Recull-Josep Ametller de Teatre 2007).
Finalment, l’alcalde de la vila, Ignasi Giménez, entregarà en nom de l’Ajuntament la menció honorària als familiars. “Serà l’única menció institucional, ja que el que va guanyar són premis literaris”, diu Carbonell.
Kosambi
Josep-Ramon Bach va crear el mite de Kosambi, una creació literària que vol simbolitzar la figura d’un savi del poble. Viu en un món llunyà, “no queda clar si és a l’Àfrica o no” però, en tot cas, amb Kosambi, Bach hi expressa moltes inquietuds. Bach creu que les persones, per molt lluny que visquin de nosaltres, viuen les mateixes experiències humanes. I amb Kosambi, Bach té un alter ego que encara va més enllà, perquè el mateix poeta es disposa a escoltar el que li diu Kosambi. El primer cop que tenim constància del mite és al llibre L’ocell imperfecte (1996) amb textos de prosa poètica que li van merèixer els premis Cavall Verd - Josep M. Llompart i Crítica Serra d’Or de poesia, l’any 1996. També apareix a Kosambi, el narrador, “amb proses poètiques més llargues i diàlegs amb una forma gairebé teatral”.
Bach i Castellar del Vallès
Josep-Ramon Bach (1941-2020) va ser poeta, narrador i dramaturg. Segons apunta Carbonell, “va tenir el ‘desencert’ de no afiliar-se a cap capelleta i va tenir la dissort de fer una obra molt personal, fruit del seu pensament poètic, de la seva capacitat lírica”. Bach tenia 7 germans. Quatre d’ells, germans de sang. Els altres quatre, de la segona dona que va tenir el seu pare, “una dona que ell considerava extraordinària i a qui tenia molta estima”. Tenien casa a Castellar, hi estiuejaven, fins i tot, Bach hi va estudiar. El llibre El laberint de Filomena (Premi Rosa Leveroni dels Premis Literaris de Cadaqués, 2010) reprodueix personatges i l’ambient de l’època.
L’any 2017 es va iniciar la publicació de la seva obra completa. El primer volum, L’instint (Obra poètica 1962-1993), d’Ed. 3i4, compta amb un estudi introductori de David Madueño. Pòstumament, s’ha editat un segon volum titulat La saviesa (Obra poètica 1993-2005), amb un estudi introductori d’Àlex Broch. Quedarà completada amb un tercer volum, La solitud.