Quim Masferrer presenta 'Bona gent'. || CEDIDA
Quim Masferrer presenta 'Bona gent'. || CEDIDA
18/03/2021 Cultura
Quim Masferrer: “El verb ‘compartir’ m’apassiona”

Presenta ‘Bona gent’ divendres 19 a l’Auditori Municipal. Ho fa en dues sessions, a les 17 h i a les 20 h. Les entrades ja estan exhaurides.

Marina Antúnez

· Què podrem veure a l’espectacle ‘Bona gent’?
Doncs no ho sé! [riu]. Aquesta és la clau de Bona gent, que cada funció és diferent perquè els protagonistes de la funció són els mateixos espectadors i espectadores. Jo no sé qui em vindrà a veure ni què m’explicarà, ni què preguntaré jo. Precisament, aquesta és la gràcia de l’espectacle. Ja n’he fet 160 funcions i totes han estat diferents perquè els protagonistes han estat diferents. No sé què passarà, però el que sí sé és que passaran coses molt boniques, que riurem, que ens emocionarem junts, que ens sorprendrem, que aprendrem. Per a mi, això ja és motiu suficient per seguir fent aquest espectacle.

 

· Està pensat com un espectacle diferent de les obres estàndards?
Sí, a diferència d’altres espectacles de format més habitual, amb un guió i demés, el Bona gent està ideat per generar comunió a través d’una improvisació. Es tracta de fer una cosa única, que només passarà en aquell moment i en aquell lloc, només podrem viure-la els qui siguem en aquella funció, aquest és l’origen del muntatge. Quan vaig plantejar la idea, a nivell de producció, em van dir si estava boig. No tenien clar que anés bé ni si la gent m’explicaria res, però vaig demanar que m’ho deixessin provar i ja hem fet moltes funcions.  

 

· T’has documentat prèviament sobre Castellar del Vallès?
No, perquè tinc els documentalistes més importants del món, que són la gent de Castellar del Vallès. És a dir, que visito Castellar en blanc. Però bé, en sé coses, perquè també he vingut moltes vegades a actuar aquí. Fins i tot, en els orígens del Teatre de Guerrilla, Castellar del Vallès va ser dels primers pobles que va confiar en nosaltres, quan encara no érem gens coneguts, quan érem una mica sonats. Recordo que vam actuar en un teatret petit. Però jo passo d’entrar a la Viquipèdia si tinc els viquipedistes número 1, que segurament m’explicaran coses seves i, de retruc, coses del seu poble. 

 

· Ets sents còmode estant tu sol a dalt de l’escenari?
M’hi sento molt bé, a mi m’apassiona conèixer gent, tinc una gran sort perquè si no hi posés passió, no sortiria bé. Hi ha coses de les arts escèniques que Déu nos en guard de provar-les, com fer de funambulista en un circ, o fer un musical, però hi ha un espai on em sento molt còmode, i és explicant coses. No sé si faig d’actor o de comunicador, se’m fa difícil de dir, però crec que justament quan les coses costen de definir són interessants.  

 

· Què hi veus, en la gent?
Jo parteixo del fet que tothom té una entrevista, tothom té coses interessants a dir. Hi ha un verb que m’apassiona i és  el de compartir. Compartim poc i hauríem de compartir més coses! Quan compartim, en surt beneficiat tant el que explica com el que escolta. A mi m’encanta conèixer els llocs a través de la seva gent. 

 

· L’any passat ja t’esperàvem però amb la pandèmia tot es va parar...
El que va passar a Castellar del Vallès ha passat a molts altres llocs. Aquest diumenge passat, per exemple, vaig actuar a Lleida, on ja m’havien reprogramat fins a cinc vegades! Vull agrair a totes les poblacions, entre aquestes, Castellar, que hagin reprogramat, posposat, no suspès ni anul·lat. Que cap funció deixi de fer-se. Tenim un públic excepcional, són herois i heroïnes. Que després de canviar les entrades no sé quantes vegades encara ho segueixen fent. 

 

· El sector de les arts escèniques ha quedat tocat amb la Covid?
Al meu sector, es tracta de col·locar el màxim nombre de persones en un espai tancat, justament, tot el contrari que ara es pot fer en una situació de pandèmia. Però, per sort, jo he pogut anar treballant. Vam parar quan tot es va tancar, però després hem seguit. Ens hem adonat que la gent té moltes ganes de riure, de fer volar la imaginació a través del teatre i de la cultura. Hem demostrat que al sector ens hem posat les piles i que la cultura és segura. No hi ha hagut contagis en un esdeveniment cultural. No podem tancar la cultura perquè ha estat clau. Qui s’hauria pogut imaginar un confinament sense pel·lícules, sense llibres per llegir? La cultura és un bé de primera necessitat.

 

· Durant la pandèmia va néixer el ‘Motes gràcies’, oi?
Sí, el Moltes gràcies i el Bona gent emanen d’allà mateix, de les ganes de compartir. El Moltes gràcies fins i tot el vam fer a Alcarràs, amb confinament total. També es pot veure en línia. Es fa dalt d’un escenari mòbil que passa pels carrers i també es pot seguir des de tot arreu gràcies a les noves tecnologies. El seguiré fent després de la pandèmia perquè m’agrada que poguem comunicar de maneres diferents. 

 

· N’estàs content, de l’èxit?
Em sento molt afortunat. Mira que fa anys que faig aquesta feina i encara se’m posa la pell de gallina quan em diuen que les entrades s’han exhaurit, com ha passat a Castellar. És molt fort que comprin una entrada per venir-te a veure a tu, i que una part del seu temps –que la vida és temps– el destinin a venir a veure una cosa que he creat. A mi m’emociona i no vull acostumar-m’hi, ho trobo realment excepcional. M’he sorprès moltíssimes vegades. El component humà és sorprenent, que la gent comparteixi coses amb mi. Les persones som una caixa de sorpreses. El Bona gent va una mica més enllà de l’entreteniment, va de compartir, i quan fem pinya som imparables. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris