El Marquet de les Roques.
El Marquet de les Roques.
16/03/2020 Cultura
Es presenta el primer concurs literari 'Premi Marquet de les Roques'

El certamen s'obre a la presentació de narracions curtes i poesies

Marina Antúnez

 

El passat 10 de febrer, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Sant Llorenç Savall van obrir el primer concurs literari 'Premi Marquet de les Roques' 2020, que contempla dos gèneres literaris, la narració curta i la poesia.

L'objectiu d'aquest certamen és estimular l'estudi, promoure el coneixement i incentivar la difusió del patrimoni natural del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i del poble de Sant Llorenç Savall. En aquest sentit, es demana que la temàtica als aspirants que els treballs que es presentin tinguin com a eix central el patrimoni natural del Parc, o bé el poble de Sant Llorenç Savall.

En les bases del premi, s'estableixen diverses categories: una categoria infantil A, on s'hi poden presentar alumnes de primer a quart de primària, amb una extensió màxima d'un full DIN A4; una categoria infantil B, per a alumnes de cinquè i sisè de primària, amb una extensió màxima de dos fulls DIN A4; una categoria juvenil, per a participants d'edats compreses entre els 12 i 17 anys, amb una extensió màxima del treball de tres fulls DIN A4; una categoria d'adults, per a participants a partir de 18 anys, amb extensió màxima de 5 fulls, a DIN A4, i poesia, en totes les categories, amb un límit màxim de 50 versos.

Els participants han d'estar empadronats, com a requisit necessari, en algun dels municipis de la comarca del Vallès Occidental - per  tant, també a Castellar del Vallès -,  o en qualsevol dels municipis que pertanyin al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

La convocatòria estarà oberta fins al 9 d'abril i els treballs es poden enviar per correu certificat o en mà. Només en la categoria infantil i fins a quart de primària, els treballs es poden presentar escrits a mà. PEr a la  resta, el treball serà presentat per quadruplicat, a docble espai, arial de 12 punts, a una sola cara, en paper format DIN A4, grapats i amb el títol, la categoria i pseudònim a cada una de les còpies. S'acompanyaran d'un sobre tancat, a l'exterior del qual si ha de constar el títol de l'obra, la categoria i el pseudònim. A dintre, s'hi adjuntarà un altre sobre amb les mateixes dades, i a l'interior, les dades personals de l'autor completes i una fotocòpia del DNI.

Si els treballs s'envien per correu ordinari s'han d'enviar o portar a l'Ajuntament de Sant Llorenç Savall, al carrer de Sant Feliu, 2, de Sant Llorenç. Si s'envien per correu electrònic s'han d'enviar a aciutadasavall@diba.cat. El veredicte serà comunicat el 25 d'abril, durant un acte públic, en un espai que s'anunciarà oportunament.

Les bases completes es poden consultar a www.savall.cat.

FILOSOFIA DEL PREMI
El 'Premi Marquet de les Roques' vol posar en valor la masia i entorn del Marquet, un indret lligat per moltes raons a la família dels Oliver. La casa va ser encarregada a l'arquitecte Juli Batllevell - deixeble de Domènech i Muntaner - per Antoni oliver i Buxó, avi de l'escriptor sabadellenc Joan oliver (Pere Quart). Aquest hi va passar llargues temporades i sovint hi va organitzar vetllades literàries amb un grup d'amics escriptors coneguts com La Colla de Sabadell.

Durant un dels seus molts àpats, van constituir una empresa editorial modesta que van anomenar La Mirada, i que encara avui perviu. El Marquet de les Roques és d'estil historicista-neoromànic, precedent del modernisme i, atès al seu aspecte exterior, s'entén que els oliver s'hi referissin amb el nom de "castell".

Als anys vint del segle XX, el Marquet va ser punt de trobada d'intel·lectuals i artistes de primera fila com Josep Carner, Carles Riba, Guerau de Liost, etc. Actualment, és propietat de la Diputació de Barcelona.
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris