IMG 0466_617x412
Un dels diorames que enguany s'exposa al local del Grup Pessebrista de Castellar. ||M. ANTÚNEZ
03/12/2018 Cultura
Pessebres amb molt sentiment

Dissabte, s'inaugurava la 68a exposició de pessebres del Grup Pessebrista de Castellar

Marina Antúnez

La 68a exposició de pessebres del Grup Pessebrista de Castellar va quedar inaugurada dissabte passat. El local del Grup Pessebrista de Castellar, al carrer del Dr. Pujol, 26, s'omplia de gom a gom de pessebristes, familiars de pessebristes, amics i persones vinculades amb l'entitat, el mossèn de Castellar del Vallès Txema Cot, i les autoritats de la vila, en concret, els regidors Joan Creus i Aleix Canalís, i l'alcalde de la vila, Ignasi Giménez. A la sala  es respirava un aiguabarreig de sentiments, tant d'eufòria com de nostàlgia, de nerviosisme, de felicitat,  d'enyorança i d'emoció. Tot a punt.

 

 

D'esquerra a dreta, Joan Juni (president del Grup Pessebritsa), l'alcalde Ignasi Giménez, el rector Txema Cot, i el regidor de cultura Aleix Canalís. || M. ANTÚNEZ

D'esquerra a dreta, Joan Juni (president del Grup Pessebritsa), l'alcalde Ignasi Giménez, el rector Txema Cot, i el regidor de cultura Aleix Canalís. || M. ANTÚNEZ

 

Per iniciar l'acte, el president del Grup Pessebrista, Joan Juni, va adreçar unes paraules als assistents i va voler destacar "el gran esforç i dedicació de tots els pessebristes que enguany han fet pessebre, i sense la feina dels quals no seria possible mostrar els pessebres que veurem". Juni és president per primer cop a l'entitat. En aquest sentit, ell mateix va entregar el pin d'or al president sortint, Ferran Batiste-Alentorn, que va agrair molt el reconeixement després de tres anys presidint l'entitat.

 

La part formal de l'acte va seguir amb l'entrega d'una placa commemorativa al pessebrista més antic a l'entitat. Enguany, el merescut guardó l'ha rebut Josep Llinares, que porta 50 anys al Grup Pessebrista. Ell mateix va fer arribar als pessebristes que "treballar pel grup és una feina que m'ha portat molta satisfacció personal, gràcies i visca els pessebres de Castellar".

 

A l'esquerra, Josep Llinares, pessebrista. ||M. ANTÚNEZ

A l'esquerra, Josep Llinares, pessebrista, rebent la placa que acredita els seus 50 anys a l'entitat. ||M. ANTÚNEZ

 

L'alcalde Ignasi Giménez va voler destacar la gran empremta que el Grup Pessebrista de Castellar deixa a la vila. Del prestigi que, aquí i a fora, ha aconseguit l'entitat. També va afegir que "el pessebre recrea el naixement del nen Jesús, justament els nens són la nostra esperança de futur". Els pessebres, també va afegir, "marquen l'inici de les festes nadalenques, juntament amb l'encesa de llums".

 

Com ja és costum, l'últim a parlar va ser el mossèn, Txema Cot, que s'estrenava enguany a la inauguració pessebrista. Va recordar el missatge de l'evangeli i va referir-se als pessebristes per agrair-los també la gran feina que fan. Els pessebres haurien de ser un bé que cal preservar perquè la tradició continuï i perquè uneix famílies. Finalment, el rector va beneir els pessebres i els responsables de l'entitat van procedir a fer l'esperada encesa de llums.

 

El mossèn Txema Cot, beneïnt els pessebres 2018. ||  M. ANTÚNEZ

El mossèn Txema Cot, beneint els pessebres 2018. ||  M. ANTÚNEZ

 

Aquest 2018, el Grup Pessebrista de Castellar mostra 20 creacions. Hi ha un pessebre al pati, 14 diorames i quatre vitrines a la planta baixa i una maqueta de tren de 12 m2, al primer pis. Tots ells tenen en comú el tema dels "Mitjans de transport". En aquest sentit, diversos mitjans es poden apreciar a cada un dels pessebres. A més, a cada un d'ells, s'hi mostra també una escena bíblica. Hi ha pessebres més tradicionals i pessebres que reinterpreten l'escena fent-ne una actualització. Com ja és habitual al grup de Castellar, s'aposta per anar més enllà de la figura típicament hebrea.

 

Una de les novetats d'enguany és el canvi d'aspecte del local pessebrista. S'han pintat totes les parets i cobertes dels pessebres de color fosc, s'han envernissat marcs i banquetes i s'han posat al dia les descripcions de cada pessebre amb l'adquisició d'unes pantalles tàctils digitals que contenen informació de cada pessebre en tres idiomes. Com a novetat, també es poden apreciar a l'exposició quatre vitrines que contenen el que, en llenguatge pessebrístic, s'anomenen "fragments", i que són pessebres de mida petita. Aquestes vitrines han substituït el que fins ara s'exposa, els calaixos.

 

Vitrines als pessebres de Castellar. ||M. ANTÚNEZ

Vitrines als pessebres de Castellar. || M. ANTÚNEZ

 

Els altres pessebres mostren indrets imaginaris o d'inspiració realista de paisatges de tot el món. Nepal, Montserrat, Teatre Nacional de Catalunya i Torre Agbar, pobles de muntanya, Menorca, el pirineu, etc. Els transports destacats són la mula el carro, els globus aerostàtics, tramvies, trens, el funicular, el submarí, un tàndem, un avió biplà, l’scooter, goletes i galeres, un camió, iacs i portadors, un catamarà, caiacs i una autocaravana.

 

A més de l'exposició, els infants podran posar a prova les seves habilitats jugant als "Paranys". Es tracta d'un joc que es pot demanar a l'entrada del pessebre, on hi consten diferents elements "amagats" a cada diorama i que s'han de trobar.

 

Homenatge a Toni Penalva

A l'acte d'inauguració hi va haver una menció especial per Toni Penalva, pessebrista del Grup que va morir sobtadament l'any passat, a l'edat de 45 anys. Enguany, tots els pessebristes l'han tingut ben present i l'han volgut recordar. "Per primer cop a la història dels pessebres, hem indultat el pessebre que va fer", deia Juni. El pessebre número 3, doncs, elaborat per Toni Penalva, la seva dona Eva Lleixà i Pau Altarriba "s'ha mantingut intacte tal i com ell el va deixar, afegint-hi només el transport corresponent al tema d'enguany", apunta Juni. En un altre dels diorames exposats aquest 2018 se l'ha volgut homenatjar fent una reproducció de fang de la seva imatge. "L'hem volgut recordar amb un cistell ple de rovellons, ja que el Toni era un gran boletaire", diuen Joan Romeu i Montse Santander, els pessebristes autors de la figureta. El Tro, el gos de Penalva, també l'acompanya a la representació pessebrista. 

 

Figura de Toni Penalva elaborat per Joan Romeu i Montse Santander. ||M. ANTÚNEZ

El pessebrista Toni Penalva, homenatjat amb fang al diorama elaborat per Joan Romeu i Montse Santander. ||M. ANTÚNEZ

 

Horaris

L’exposició del Grup Pessebrista de Castellar estarà oberta fins al 3 de febrer. A partir d'aquesta setmana, estarà oberta els dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 13.30 h i de 17 a 20 h; els dies feiners, des del 24 de desembre al 4 de gener, de 17 a 20 h; el 16 de desembre, de 10.30 a 14.30 h i de 17 h a 20 h, amb motiu de la Marató de TV3; i el 29 de desembre, obert fins la 1 de la matinada amb motiu de la Nit del Pessebre, celebrada per les associacions de la Federació Catalana de Pessebristes.

 

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris