Foto Dalmases._1440x961
L'escriptor i professor Antoni Dalmases . || F. VILACLARA
15/06/2022 Cultura
El noucentisme i l'intent de construir un país

L'escriptor i professor de llengua i literatura Antoni Dalmases parla a l'Aula d'aquest moviment

L'Aula d'Extensió Universitària

Antoni Dalmases, escriptor i professor de llengua i literatura, ens ha presentat a l'Aula de Castellar una conferència molt aclaridora sobre què va significar el moviment noucentista, enmig d'una època convulsa, il·lusionant, rica i difícil de la nostra història.

El progrés econòmic i social de la segona meitat del segle XIX a Catalunya, coincideix amb la puixança cultural i la consciència de país que enceta la Renaixença i continua amb el Modernisme. És en aquesta època que es forma una generació d'intel·lectuals, artistes, tècnics i polítics que s'emmirallen en Europa per gestar un moviment polític i cultural que desembocarà en el que coneixem per Noucentisme.

El propòsit del Noucentisme és fer de Catalunya una metròpoli moderna. I serà sobretot a partir de 1914, amb la Mancomunitat de Catalunya presidida per Enric Prat de la Riba, que es durà a terme un ambiciós programa social, per renovar el país institucionalitzant l’ordre, la cultura i la raó en tots els camps; des de l’arquitectura fins a les arts plàstiques; de la literatura i la música a les entitats i l'organització social. Però aquest ideal de país no es podia construir sense la col·laboració de tots els estaments socials i aquells foren anys de trasbals: la Setmana Tràgica (o Revolucionària, segons qui la miri), la guerra colonial al Marroc, la Primera Guerra Mundial, la Revolució a Rússia, la vaga de la Canadenca, el pistolerisme i els assassinats polítics, la dictadura de Primo de Rivera...

Un interès afegit de la xerrada ha estat constatar la gran desconeixença que tenim sobre un període de la història de Catalunya que va aconseguir grans fites per a la modernització del país, amb la cultura i la política amb majúscules com a emblemes essencials. Una generació emprenedora que no podem deixar d'evocar i de tenir com a model en els temps mediocres i mancats d'il·lusió col·lectiva que ens han tocat de viure.

Podeu llegir l'àudio clicant aquí

Àudio
Comparteix
M'agrada
Comentaris