14  Jordi Jové_950x634
Jordi Jové, corrector i guitarrista. || ARXIU
10/08/2020 Cultura
Música en quarantena

El col·laborador de l'Actual, Jordi Jové, reflexiona sobre les conseqüències de la Covid-19 en el món de la música

La situació derivada de la crisi de la COVID-19 ha afectat d’una manera molt important la societat. El dur confinament viscut entre els mesos de març i juny va suposar una prova molt dura per a la salut mental de molta gent i, tot això, sense parlar de les dramàtiques morts a causa d’aquesta pandèmia i de l’angoixa viscuda per pacients i familiars que n’han patit les conseqüències directament, o de la situació insostenible a la qual s’ha vist abocat el personal sanitari. De la mateixa manera, tot això ha causat estralls en diversos sectors socials, econòmics i culturals. En aquest context, cal fer referència a l’àmbit cultural, i especialment el de la música.


L’estiu s’associa, moltes vegades, a la celebració de festivals multitudinaris, esdeveniments que suposen un important incentiu econòmic per a les bandes de música, moltes de les quals sobreviuen gràcies a la presentació de les seves propostes en directe. La situació actual, caracteritzada per les restriccions establertes amb l’objectiu de reduir el nombre de contagis, ha propiciat la cancel·lació de la gran majoria de festivals. A casa nostra en tenim molts exemples, com el mític festival de Canet de Mar, el Canet Rock, que, amb totes les entrades esgotades des del febrer, havia de celebrar-se el 4 de juliol amb grups del nostre país, com ara Manel, Oques Grasses o Doctor Prats; o el Rock In Ton Park, que havia de tenir lloc a Santa Coloma de Gramenet l’11 de juliol i que reunia en un mateix escenari bandes mítiques de l’escena punk, com els britànics The Toy Dolls o els alabesos La Polla Records. 


A la cancel·lació de festivals cal afegir-hi la suspensió de nombroses festes majors (aquí a Castellar en tenim un bon exemple), fet que també agreuja la situació de molts grups. Així, bandes dedicades al públic infantil, com El Pot Petit o la Dàmaris Gelabert, han vist com se’ls han suspès força presentacions que havien de tenir lloc en el marc d’aquestes festes majors. 

Cal apostar decididament per la música en directe, amb totes les mesures sanitàries i de seguretat que calguin (de fet, ja s’estan portant a terme amb èxit en diferents presentacions musicals), i evitar-ne la cancel·lació. Cal tornar a gaudir dels concerts, ja sigui en format de festival o de caràcter més íntim. Fem-ho possible amb les eines de què disposa el sector, però sobretot amb el compromís necessari de l’Administració i l’assistència a aquests actes, perquè això ens enriqueix com a persones i contribueix a donar una empenta a la música i els seus principals protagonistes, els músics. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris