image_1440x961
Maria la Blanco és la cantant que actua aquest diumenge 18 al FemFestival de Castellar del Vallès. || CEDIDA
16/07/2021 Cultura
Maria la Blanco: “Ara, a la música, les dones tenim més referències”

Amb només 23 anys, la jove artista triomfa als escenaris. Actuarà aquest diumenge 18, a les 21 hores, a  la plaça d’El Mirador

Marina Antúnez

· Què ens oferiràs, al concert? 
Doncs vinc a oferir el meu primer disc, que es diu Cantautora. Són les meves primeres composicions. Trobareu una mica de rumba, funky, balades, una mica de tot, música per ballar i per escoltar alhora.

 

· Quines són les teves influències musicals? 
A casa, els meus pares no eren músics ni vinc de família de músics, però sí que he escoltat molta rumba i flamenc, en festes familiars i d’altres.  

 

· I aquests són els estils que has triat en el teu repertori? 
No només aquests, tinc aquesta arrel, però també he descobert músiques que m’han agradat i he anat canviant una mica. M’agraden molt els cantautors, la música soul, el funky, i per això he anat fent el meu recorregut. Al final, s’acaben ajuntant totes les coses i surten les cançons d’aquest disc.


· Digues-nos alguns músics que tinguis de referents.
Per exemple, he escoltat molt Alejandro Sanz, Stevie Wonder, Niña Pastori, Nina Simone, etcètera.

 

· Has tingut una educació acadèmica en el terreny musical? 
Doncs una mica de tot, acadèmica, però també de carrer. Vaig començar amb la dansa, sobretot. La música, la vaig començar a estudiar als 9 o 10 anys, a l’escola municipal de música del meu barri. Vaig estudiar el grau professional de viola. Però veia que m’agradava molt cantar i tocar la guitarra, així que, quan vaig acabar, em vaig posar a aprendre la guitarra de forma autodidacta, i a fer les meves composicions. També vaig començar a fer els primers  concerts. Actualment, estic estudiant cant modern a l’ESMUC. Professionalment vaig començar de molt petita. Al meu projecte, ja li he dedicat 3 o 4 anys. 

 

· Com t’agrada més tocar, en solitari o amb banda? 
En solitari m’agradava molt perquè sempre ho havia fet així, però ara,  en  aquest primer disc, hem  gravat amb banda. I últimament torno a les arrels i m’agrada tocar en solitari. A Castellar venim en format trio: Marta Cervesa, al piano i cors; Miquel E. Pinto a la percussió, i jo mateixa, a la guitarra i  a la veu. 

 

· A més d’actuar en solitari o  amb banda, fas col·laboracions? 
Sí, per exemple, amb Las Migas o Maruja Limón. Ha anat molt bé, perquè a mi, com a persona que admiro altres músics, a vegades els tens molt idealitzats i penses que mai podràs arribar a aquesta gent, però ara per ara, amb les xarxes socials, contactar-hi és molt fàcil, pots arribar-los a conèixer. A vegades, fins i tot es converteixen en amigues, veus que són gent com tu, com és el cas de Las Migas. 

 

· Com serà el concert a Castellar? 
Doncs és un concert molt alegre, les cançons parlen de coses quotidianes, t’hi pots sentir reflectit. Conviden molt a ballar perquè hi ha molta rumba, però també hi ha cançó per escoltar, balades. 

 

· Combines dues llengües a les cançons, el català i el castellà? 
Sí, sempre he cantat més en castellà perquè és la meva llengua materna. El meu pare és gallec i la meva mare, tot i ser catalana, té descendència a Triana, i la meva àvia era aragonesa. Quan composo em surt en castellà, però el català també el sento com la meva llengua. 

 

· Veiem més dones als escenaris? 
Sí, abans, gairebé tota la música que escoltava era de nois. Ara, en canvi, et podria fer una llista molt llarga de dones referents. La gent es llança més a la piscina, sempre hi han estat, però potser no han tingut l’oportunitat de dedicar-s’hi. Ara, les dones tenim moltes més referències, s’està demostrant que tant homes com dones podem ser músics. 

 

· Això es tradueix en més oportunitats de concerts? 
Més oportunitats, potser, però encara hi ha molts més homes músics, i poques dones, i s’acaben donant suport entre ells. Costa entrar en aquest cercle. T’acaben trucant més dones músics per fer concerts amb altres. 

 

· Com es preveu l’estiu? 
Estem contentes, després d’aquest any tan estrany. Tenim concerts i també tocarem en festivals. Per exemple, el dia 23 de juliol a Granollers. Anem penjant les dates a l’Instagram.

Comparteix
M'agrada
Comentaris