14 DSC2328.0_1440x961
Equip interpretatiu de ‘Mare de sucre’, la proposta teatral que es podrà veure dissabte a l’Auditori Municipal. || CEDIDA
21/10/2022 Cultura
‘Mare de sucre’, un projecte del TNC i Escenaris Especials

L’obra, que es podrà veure aquest dissabte a l'Auditori, aborda el tema de la maternitat en persones amb diversitat funcional

Marina Antúnez

Mare de sucre és l’espectacle que es podrà veure aquest dissabte, a l’Auditori Municipal, quan siguin les 20 hores. El muntatge neix al TNC i és escrit i dirigit per Clàudia Cedó. Està protagonitzat per set actors, quatre dels quals amb diversitat funcional. “És un espectacle que explica la història de la Cloe, una noia amb diversitat funcional que té el desig de ser mare”, explica Anna del Barrio, la productora de Mare de sucre.


En aquest espectacle veurem totes les veus que envolten la Cloe, que opinaran sobre aquest tema, “si pot ser o no, què vol dir ser bona mare, etc”. Es mostra l’opinió de la societat al voltant de la maternitat amb persones amb diversitat funcional. 


A l’obra, hi apareixen el personatge de l’Albert, “que és el director de la fundació on viu la Cloe”; els companys; la Maria, “que és l’educadora que l’acompanya en aquest procés de voler ser mare”, i el personatge de la mare, la Teresa. 


Algunes de les actrius que hi participen formen part del projecte Escenaris Especials. Elles són Andrea Álvarez, Mercè Méndez i Judith Pardàs. “La Clàudia forma part d’Escenaris Especials com a directora”. Des del 2006, en aquest projecte es fa teatre amb persones discapacitades, ja siguin persones amb trastorns mentals, espectre autista, joves amb necessitats educatives especials, etc. “Amb tots ells, ja fa 16 anys que fem cursos de teatre anuals”.


El quart actor amb diversitat funcional és Marc Buxaderas. “No forma part d’Escenaris Especials però ens en vam enamorar d’ell amb els vídeos que té a YouTube”. Completen el repartiment l’actriu Maria Rodríguez, Teresa Urroz i Ivan Benet. 


A l’hora de fer el càsting, ja van comptar amb l’associació d’entrada. “Quan la Clàudia escriu històries ja pensa en les persones que coneix al seu voltant”. Durant els 16 anys de tallers de teatre, el tema de la maternitat ha estat constant. Sobretot, entre les dones. “A les improvisacions, sovint sortia aquest tema de ser mare, voler tenir cura d’una criatura, l’embaràs, parir”, comenta Del Barrio.


Alhora, és un tema molt tabú, tant per a les persones amb diversitat funcional com per a les persones que gestionen les fundacions. “Vam entrevistar molts col·lectius al voltant d’aquest tema, a la societat no es visibilitzen aquestes mares”
A l’obra, “hi ha moltes estones de llum dins la foscor que pot haver-hi en un tema així”.


Es va estrenar el 13 de maig al TNC, on va fer quatre setmanes, i ja ha voltat per 15 teatres, de Catalunya i també al teatre Valle Inclán de Madrid, amb molt èxit. “I és que és un tema que no s’ha representar gairebé mai”, afegeix Del Barrio. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris