IMG 20200812 111908_1440x961
Goigs de la Mare de Déu de la Mercè, que havia estat a Fontscalents. || M. ANTÚNEZ
13/08/2020 Cultura
La Mare de Déu de la Mercè havia estat a Fontscalents

Segons uns documents trobats per Joan Castells, l'indret va acollir la figura fins a ser destruida durant la Guerra Civil

Marina Antúnez

La Mare de Déu de la Mercè estava ubicada a l’ermita de la fàbrica i molí de Fonts Calents. Així ho constaten uns goigs de l’any 1934, retrobats pel castellarenc Joan Castells, i que van ser il·lustrats pel seu pare Antoni Maria Castells i Casas. L’autor d’aquests goigs va ser Mossèn Joan Abarcat, que en va fer la lletra i la música.


Segons apunta Castells, a l’Arxiu Municipal, durant una conferència que es v fer, els constava que la imatge que hi havia a Fontscalents era la Mare de Déu de Fontscalents, però no seria així. “Jo sabia que hi havia la verge de la Mercè perquè el meu pare havia fet les il·lustracions”. A més del document que ho ratifica, de l’any 34, també es van fer uns segons goigs, “que va trobar ma germana, de l’any 1984, cinquanta anys després, i en color”. Aquests goigs es troben en mans de Castells, que els custodia des que va trobar-los a casa. “Suposem que alguns castellarencs també en tenen constància”.Segons explica Castells, durant la Guerra Civil la Mare de Déu de la Mercè es va destruir, “després que un parell de bombes de mà fessin caure el sostre”. 


La Forja de Nadal de l’any 1994 parla d’aquests goigs, i també en fa menció Jacint Torrents al seu llibre Mossèn Joan Abarcat i Bosch (1863-1943). Un tortosí a Castellar del Vallès. El fet que els goigs seguissin la música clàssica de tots els goigs facilitava que tothom els pogués cantar. “Mossèn Abarcat ho va fer tan bé que les dues músiques, la clàssica i la dels goigs, es poden cantar, es poden cantar amb la música normal dels goigs”, afegeix Castells.


D’altra banda, quan l’Arxiu d’Història va editar el ‘Plaça Vella, nº60 (desembre, 2019)’ sobre les Jornades Europees del Patrimoni a les Arenes s’hi va deixar alguns errors. I és que l’any 1677 no havia pogut musicar els goigs de les Arenes perquè no havia nascut i perquè, quan els va fer, ell va ser l’autor de les lletres. Es comenta que l’ermita resta tancada, quan això no s’ajusta a la realitat però això no s’ajusta a la realitat.


Fa 25 anys que, cada primer diumenge de mes, s’hi celebra una missa. Fa 70 anys uqe cada 8 de setembre se celebra la festivitat de les Mares de Déu Trobades (enguany, suspesa per la Covid). El Centre Excursionista ha celebrat més de 20 Aplecs, s’ha fet la commemoració del 8è centenari amb l’assistència del bisbe Soler Perdigó i el cardenal Ricard Maria Carles, on hi van actuar 12 entitats del poble, ha rebut la visita de l’Associació Catalana de les Mare de Déu Trobades, l’Associació espanyola de “Vigenes negras”, Amics del Romànic de Sabadell i del Monestir de Sant Cugat, entre d’altres. 


També s’hi ha fet la celebració de la Festa de la cançó de Muntanya de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, s’hi han celebrat matrimonis, batejos i noces d’argent i d’or. S’han fet visites anuals d equatre o cinc escoles i diverses parròquies amb el mossèn i feligresos. S’han editat dos llibres i moltes altres coses, i a l’interior s’hi manté una exposició permanent sobre la història de l’ermita.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris