IMG 20240615 193239_1440x961
L'escriptor, poeta i traductor català Miquel Desclot ha llegit el manifest del Correllengua / C. D. 
15/06/2024 Cultura
Una llengua capaç d'entendre l'univers

Centenars de persones participen en el 20è aniversari del Correllengua

Cristina Domene

L'any 2005 l'escriptor, poeta i traductor català Miquel Desclot va llegir el manifest del Correllengua, el primer que es celebrava a la vila de la mà de la CAL de Castellar. 20 anys després, Desclot ha estat l'encarregat, de nou, de transmetre el missatge del Correllengua 2024, escrit pel filòleg i escriptor Jordi Badia. La lectura ha tingut lloc a l'escenari de la plaça d'El Mirador, tot just després que una comitiva fes arribar la Flama. "El manifest ens invita a no deixar-nos derrotar, a saber que això ha de continuar i que si no ens hi posem, ens ho prendran", ha declarat l'escriptor.


Com és habitual en aquesta celebració, la llengua va acompanyada de la cultura i tradició catalanes, per això, durant tota la tarda, entitats del poble s'han unit a la festa reivindicativa. "La gent ha reaccionat, fins i tot més que altres anys", expressava el president de la CAL de Castellar, Jordi Fusté. "Centenars de persones han participat i els col·lectius que ens acompanyen des de fa anys. Estem molt satisfets". El president es referia al Club d'Escacs, el Ball de Gitanes, els gegants de l'Esbart Teatral; Suport Castellar; Ball de Bastons de Castellar, Castellers de Castellar i la Coral Xiribec. "No han volgut faltar a l'aniversari. Fa goig que tota aquesta gent doni suport a una festa que també és reivindicativa".


Per a Fusté, una de les amenaces de la llengua catalana és la gent del poble, "els catalanoparlants ens hem de convèncer que hem de parlar en la nostra llengua". L'escriptor Desclot n'afegeix altres. D'una banda, les polítiques, d'altra banda, el contacte amb altres llengües des d'un punt de partida nostre derrotat: "Per exemple, sentim una cosa en castellà o en anglès, de seguida l'agafem, com si en català no ho poguéssim dir. Hauríem de tenir una mica més d'orgull i de saber que la nostra llengua és com totes les llengües del món que cobreix tot l'univers, capaç d'entendre l'univers, com totes".

La celebració ha continuat al vespre amb el concert del grup castellarenc Lòxias, que ha ofert un repertori amb cançons pròpies i versions: "El Correllengua el portem molt endins, perquè sovint hi participem. És tot un orgull", ha afirmat la cantant Júlia Luján.

La festa reivindicativa, que enguany homenatja la lingüista catalana Carme Junyent, que va morir el 3 de setembre del 2023, posarà el punt final amb el concert d'aquesta nit de La Ludwig Band, el grup que està revolucionant el panorama català amb les seves lletres agudes i el seu esperit satíric.

Comparteix
M'agrada
Comentaris