arus_617x412
El traductor i net de Joan Arús, Joan Sellent, mostra un retrat del poeta durant l’itinerari. Q. Pascual
29/10/2019 Cultura
La poesia de Joan Arús i el paisatge van confluir en una passejada matinal

El Centre d'Estudis de Castellar i la Biblioteca Municipal van impulsar l'activitat per a recordar el poeta

Marina Antúnez

Dissabte al matí va tenir lloc la proposta "Passejant amb Joan Arús. Ruta poètica a l'entorn del Riu Ripoll". Aquesta iniciativa, impulsada pel Centre d'Estudis de Castellar - Arxiu d'Història i la Biblioteca Municipal Antoni Tort, s'emmarca al programa Poesia als parcs. Lletres i paisatges de la Diputació de Barcelona, un cicle poètic que va néixer el 2005 dins el marc del programa Viu el parc i que es basa en un seguit de lectures i recitals poètics que es porten a terme a cada un dels deu espais de la Xarxa de Parcs Naturals i a d’altres espais naturals protegits de dins o fora de Catalunya.

 

La passejada volia ser una bona manera de reviure i homenatjar el poeta Joan Arús (Castellar del Vallès, 1891-1982). La ruta que es va fer a Castellar del Vallès dissabte va reunir 25 persones, omplint així totes les inscripcions previstes. Va començar en un dia radiant al número 112 del carrer Major, on el poeta Arús va néixer i on va viure durant gran part de la seva vida. Allí ens hi esperaven la seva jove, Isabel Mach, i el net del poeta, el traductor Joan Sellent. A l'interior de la casa, ells mateixos van parlar del seu familiar i van fer les primeres lectures. també hi va haver lectura de poemes per part del també poeta castellarenc Òscar Rocabert. Prèviament, el responsable de la secció d'història, el Dani Rocavert, va situar l'escenari i va parlar també breument del poeta. L'itinerari va seguir fins a la plaça de Cal Calissó, on es van fer unes segones lectures per part d'alguns col·laboradors de la proposta.

 

Un dels moments de la ruta poètica de Joan Arús - QUIM PASCUAL

Un dels moments de la ruta poètica de Joan Arús. Q.Pascual

 

La comitiva es va allunyar, a poc a poc, del perímetre urbà i es va endinsar en el vessant natural que els aproparia al riu Ripoll. Primer, als horts del Brunet, passant per la font del Brunet, actualment molt malmesa. Entre les lectures d'Arús, en destaquem el poema La font. En un punt i altre, Rocavert va indicar les parades i va explicar el paisatge de cada racó. També va recordar als assistents que, ja l'any 2014, es va elaborar una QRuta Arús que encara ara es pot consultar, a través d'un audio i d'una explicació que l'aplicació instal·lada al mòbil pot cercar.

El recorregut va passar per l'indet anomenat Els quatre camins, seguint a continuació per una feixa on ara hi ha plantades oliveres però on hi havia hagut grans plantacions de vinya, que també tan van inspirar al poeta Arús. Seguint en una ascensió pronunciada, la comitiva va arribar fins al turó de la Malesa, un indret que ens serveix de mirador al poble de Castellar, a un costat, i des d'on podem ja albirar la masia de Can Juliana, mirant a l'altra banda. Allí es va llegir el poema El meu poble, que ha acabat essent un dels més coneguts del poeta castellarenc. Seguidament, es va procedir al descens, cap al bosc de la Malesa,un paratge ombrívol i tranquil que va servir de repòs durant una estona, i de punt d'esmorzar per a altres, i on es va fer la fotografia de grup. A baix de tot, el recorregut arribava al gorg del Fitó, visiblement afectat per les darreres pluges de la setmana passada.

 

El camí de tornada es va fer, fent drecera, per Fontscalents, resseguint el riu Ripoll per la banda esquerre, i amb l'arribada al punt final, Can Juliana, la casa pairal del poeta. Allí es van llegir els darrers versos del poeta i es va agrair a tothom l'assistència.

 

Una de les parts més espectaculars del recorregut poètic. Q. Pascual

Una de les parts més espectaculars del recorregut poètic dedicat a Arús. Q. Pascual

 

Foto de grup dels participants a la ruta poètica de Joan Arús. Q. Pascual

Foto de grup dels participants a la ruta poètica de Joan Arús. Q. Pascual

 

Ruta i literària i QRuta Arús

L'any 2014, l'entitat cultural castellarenca de La Pedra Fina va promoure un projecte de recuperació del paisatge de l'entorn de Castellar del Vallès mitjançant els referents de la cultura i del patrimoni. Així va néixer una ruta literària basada en la poesia de Joan Arús i Colomer . La iniciativa es va materialitzar en una passejada per espais naturals que van inspirar el poeta i va comptar amb la col·laboració del Centre Excursionista de Castellar, del Grup de Recerca de la Pedra Seca, de la família Arús i de diferents rapsodes que van recitar poemes del poeta castellarenc.

 

Un pas important en la consolidació de la Ruta va ser, en el seu moment, la implicació de l'Amical Vikimèdia, que va fer una QRuta Joan Arús (2015). D'aquesta manera, amb el suport de l'Ajuntament i de l'aleshores Arxiu d'Història de Castellar (actualment, també Centre d'Estudis), es va dissenyar una versió de la ruta literària senyalitzant-la amb codis QR, que donen informació de cadascun dels punts i alhora l'amplíen amb referències al patrimoni històric i paisatgístic. A més, els poemes que formen part de la QRuta es van enregistrar i encara avui estan disponibles en versió sonora.

 

Un moment del recital poètic a la zona de Can Juliana. Q. Pascual

Un moment del recital poètic a la zona de Can Juliana. Q. Pascual

Comparteix
M'agrada
Comentaris