IMG 9482_617x412
El Grup de Pedra Seca, autoritats i alguns grups polítics es van fer una foto de família davant de la Barraca Castellar. || A. P.
29/11/2018 Cultura
La pedra seca, patrimoni cultural immaterial de la humanitat

El Grup de la Pedra Seca de Castellar celebra la notícia i recorda la necessitat de preservar aquest patrimoni

Marina Antúnez

La tècnica de construcció de pedra seca ha estat considerada patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO, en una sessió celebrada a la República de les illes Maurici, aquest 28 de novembre. Aquesta candidatura va ser presentada per vuit estats europeus, entre ells, Espanya. El Comitè de Salvaguarda del Patrimoni Cultural de la UNESCO va justificar la decisió pel fet que "els murs de pedra seca desenvolupen un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus".

 

A nivell local, el Grup de Recerca de la Pedra Seca, del Centre Excursionista de Castellar, s’esforça des de fa anys a preservar i restaurar aquest paisatge cultural que ajuda a explicar el passat vitivinícola  de Castellar del Vallès. A Castellar, “tenim restaurades i inventariades més de 140 barraques, però segur que n’hi ha moltes més encara per trobar”, diu Roura. Els nostres avantpassats van bastir durant segles quilòmetres de marges, camins, mines i galeries, barraques, aixoplucs, voltes i tota mena de formes i construccions estretament lligades a la terra. “Per exemple, trobem uns túmuls funeraris impressionants a Antequera”. De fet, s’han trobat construccions de pedra seca a tot l’arc mediterrani, “molt lligades al conreu de la vinya, però no només, ja que també hi ha barraques de pescadors, de pastors, etc”, diu Roura. A les Mallorca, per exemple, "podem sumar més de 100 quilòmetres de murs de pedra seca, que són tres voltes la Gran Muralla de la Xina", compara Roura.

 

 Ja fa dos anys que es va impulsar la candidatura "i cada cop més ajuntaments van afegir mocions per a donar suport a la proposta”, apunta Joan Roura, membre del Grup de Recerca de la Pedra Seca de Castellar. “A l’Estat, es va impulsar des de Catalunya, i amb dos mesos es va recollir la documentació i es va fer un vídeo promocional per a presentar la proposta”, segueix. L’Ajuntament de Castellar va acordar donar suport a la candidatura internacional de l’arquitectura de “Pedra en sec” en sessió plenària,  el 27 de setembre de 2016. “Ja intuíem que s’acceptaria la candidatura, i creiem que és molt bona notícia perquè a partir d’ara es pugui preservar més bé el patrimoni de pedra seca”, afegeix Roura.

 

La construcció de pedra seca es realitza mitjançant l'apilament de pedres sense necessitat d'utilitzar morter ni  altres materials de construcció que no siguin la pròpia pedra. L'Arquitectura en pedra seca és un motiu permanent de reflexió i un valor del patrimoni cultural.
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris