Els intèrprets de la lectura dramatitzada 'Històries d'amor'_617x412
- Quim Pascual
- Quim Pascual
- Quim Pascual
- Quim Pascual
22/11/2015 Cultura
L'amor surt d'entre els llibres de la Biblioteca
La lectura d'alguns fragments de diferents textos va ser la millor forma d'expressar l'espectacle temàtic d'aquest any
Anna Parera
Cinc lectors al voltant d'una taula de la Biblioteca Municipal Antoni Tort obrien, passaven i contemplaven les pàgines de diferents llibres. Aparentment podia semblar una situació habitual de la Biblioteca, però era dissabte a la nit i aquells lectors eren cinc intèrprets que van trencar el silenci de l'equipament municipal per convertir-lo en el millor escenari per llegir en veu alta i perquè la setantena d'assistents, que els observaven de ben a prop, poguessin escoltar i veure expressades diverses Històries d'amor

Amb una melodia delicada sortida de la viola de Núria Garcia es va crear l'ambient que va fer que els assistents entressin i connectessin, des del principi, amb la temàtica de l'espectacle, les diferents formes de sentir i de viure l'amor. Començant amb L'Amant, de Marguerite Duras, amb què l'actriu Dolors Ruiz va endinsar els espectadors en l'erotisme, per seguir amb el sentiment nostàlgic i de pèrdua amb els versos de Pablo Neruda. Una poesia interpretada per Albert Mas i acompanyada per la viola, que emfatitzava i omplia les paraules del text. Rosa Maria Estévez va fer entrar en la insinuació i la provocació sexual de l'obra Josafat i amb Romeu i Julieta el desig de dos amants per trobar-se i per estimar-se i la pena per haver de separar-se va poder escoltar-se amb les veus de Joan Romeu i Lara Torrano. La renúncia a un amor amb Como agua para chocolate i la conquesta amorosa amb Mirall Trencat van seguir-se de la poesia de Joan Salvat i Papasseit, recitada per Mònica Mimó.

Uns fragments intensos que endinsaven fàcilment en les Històries d'amor, tant amb el seu contingut com amb la breu introducció que els precedia i que ajudava al públic a situar-se. Un muntatge dirigit per Núria Santander, d'una forma molt curosa, on tot estava fet a la mesura perfecta. Tot estava cuidat fins a l'últim detall, ja que tothom qui intervenia anava vestit de negre, intèrprets, músic, directora i, fins i tot, el personal de la Biblioteca.

Els lectors expressaven amb la veu i amb el cos allò que volien significar les paraules dels textos escollits, mentre que la viola seguia la lectura, sense tapar-la, on es palpava que "cada peça que tocava estava escollida per aquell fragment", va afirmar Núria Santander, a la vegada que servia de fil conductor per lligar les obres i no trencar la sintonia de la funció. La lectura intensa però, necessitava respirar en alguns moments i la fórmula que es va trobar per l'ocasió va ser divertida i agraïda a la vegada. El personal de la Biblioteca ajudava a lligar un llibre amb l'altre, fent veure que l'anava a endreçar a les prestatgeries, o trencava la serietat intervenint per demanar silenci. Un joc que va aportar el punt de comicitat i distracció a la lectura i que, fins i tot, es va saber utilitzar per posar punt final a l'espectacle quan Carme Muñoz, directora de l'equipament municipal, va dir amb veu alta: "Atenció! Comencem a recollir que tanquem la Biblioteca".
Comparteix
M'agrada
Comentaris