003c0fea 8dec 4cdf 9f9f 4f338198ef64_1440x961
El Grup Pessebrista va assistir a un curs d'impressores 3D per aplicar aquesta tecnologia al pessebrisme. || M. A.
16/06/2021 Cultura
Impressores 3D per al pessebrisme

El Grup Pessebrista ha gaudit d’unes sessions que barregen la  tradició amb la tecnologia

Marina Antúnez

El Grup Pessebrista de Castellar va participar a unes sessions formatives al Lab d’El Mirador. Les classes van tenir lloc el dissabte 12, dilluns 14 i dimarts 15 de juny, per a garantir un número d’assistents petit a cadascuna de les classes. En total, hi van participar 25 pessebristes.

 

Aquests, van poder fer un tast de dues hores i mitja per conèixer com es poden recrear el elements pessebrístics amb impressores 3D. Es tractava d’un curs per conèixer la maquinària que hi ha disponible al Lab de Castellar. “No és un curs per fer sinó per aprendre a fer”, va deixar clar el professor, Marc Rojas, ja al principi de la formació.

D’aquesta manera, els pessebristes van poder fer-se una idea de com poden aplicar aquesta tecnologia al seu entorn pessebrístic. Rojas va afegir que “també els ensenyarem alguns programes de disseny perquè sàpiguen com funcionen aquestes màquines”.

 

D’aquesta manera, de forma autònoma, els pessebristes podran donar forma a noves idees, ja que la sala Lab de Castellar seguirà oberta perquè les persones formades puguin fer-ne ús. “A canvi, no demanem que se’ns pagui sinó que es compensi el Lab fent alguna formació, o bé aportant el material, o amb alguna altra activitat que pugui ser d’interès per a la gent no formada”. 

 

Oriol Torrecilla, que va fer suport a la formació, apuntava que “Aquí tenim moltes eines que permeten passar d’un objecte digital a un objecte real”.  Hi ha diverses màquines, també, que permeten fer talls en dues dimensions per, a potseriori, fer assemblatge amb 3D, per fer maquetes.

 

En aquest sentit, durant tota la tarda, els pessebristes van aprendre com funciona el món de la fabricació digital, per entendre quins són i com funcionen els diferents materials que s’utilitzen per a les impressores 3D, “material que determinarà la qualitat final de l’objecte que hem imprès”, afegia Rojas.

 

Els assistents també van poder observar de prop diversos tipus d’impressores que actualment hi ha al Lab: la de filaments, la de resina, la d’aliments, així com també la talladora de vinil, la fresadora i la talladora làser.  Van seguir les indicacions de Rojas, que va ensenyar a fer anar la maquinària.

 

La impressió 3D també permet fer figures dissenyades per cadascú, o bé baixades de llibreries digitals o bé escanejades per fer rèpliques de figures a diferents escales. Per exemple, es pot reproduir una teula d’una casa antiga pels pessebres només a partir d’un disseny fet digitalment. A més, es pot reproduir tantes vegades com es vulgui canviant-li la mida, si interessa.

 

El curs, orientat a oferir uns “coneixements per a tots els públics, que tothom pugui aprendre aquests programes de disseny”. Per exemple, es van explicar programes com el Thingverse, Blender, Thinercad i l’Inskscape, entre d’altres.

 

Els pessebristes observen algunes peces impreses amb resina. || M. A.Els pessebristes observen algunes peces impreses amb resina. || M. A.

 

Pel què fa al color de les peces, els pessebristes es van interessar per com fer el pintat final, i Rojas va aclarir que “normalment, s’imprimeix amb color blanc i després es pinten les figures a mà”. Hi ha impressores, que si tenen més d’una sortida, poden imprimir a dos o tres colors. “També hi ha un material d’impressió soluble a l’aigua, que serveix per fer de suport mentre la peça va pujant d’alçada”. A posteriori, es mulla la peça i el suport desapareix. 

 

Els pessebristes van fer una valoració molt positiva del curs: “ha estat molt enriquidor, es pot treure molt partit d’aquestes tècniques en 3D i segur que ens anirà molt bé per completar detalls dels diorames que fem”, deia una pessebrista. En aquest sentit, podria ser que a l’exposició d’aquest Nadal 2021, alguns elements pessebrístics ja s’hagin creat a partir d’aquesta tecnologia 3D que tan va impressionar i agradar als artistes de l’entitat.

Comparteix
M'agrada
Comentaris