T22 hamlet enric 1 1200x675_950x634
Enric Cambray protagonitza ‘Hamlet.01’, dirigit per Sergi Belbel. || CEDIDA
17/11/2023 Cultura
‘Hamlet.01’, de Sergi Belbel, fa gira a Castellar del Vallès

Enric Cambray protagonitza un monòleg amb bones dosis d’humor

Marina Antúnez

Dissabte 18, a les 20 hores, i diumenge 19, a les 19 h, Enric Cambray actua com a actor protagonista de l’obra de Sergi Belbel Hamlet.01, que es podrà gaudir a la Sala de Petit Format de l’Ateneu. En aquest muntatge, Cambray encarna el protagonista de la tragèdia més famosa de Shakespeare però ho fa com a comediant de stand-up comedy, “és a dir, que ho explica d’una manera especial, com si fos un monologuista, un comediant-actor”, diu Sergi Belbel en declaracions a L’ACTUAL.

 

El director va escriure l’obra expressament per a l’actor Cambray. “De fet, va ser ell qui va impulsar el projecte, sense ser-ne conscient, quan ja fa anys, arran de la pregunta de per què no feia més papers protagonistes sent tan bo em va dir: a mi mai em donaran un ‘Hamlet’”.

 

I Belbel li ha donat un Hamlet, i quin Hamlet, “que li he donat desmesurat [riu]”. Cambray puja a l’escenari i juga, diverteix l’espectador, l’inquieta, fa silencis, “fa un desplegament de l’art teatral que és digne de contemplar”, assegura Belbel.

 

El monòleg forma part d’un projecte més gran, perquè l’objectiu és que hi hagi un Hamlet.02 i així, fins a 5, “que corresponen als cinc actes de l’obra de Shakespeare”. En aquesta primera part, Cambray fa un monòleg explicant als espectadors el primer acte de l’obra que du el seu nom. Per a Belbel, Shakeaspeare ha estat una de les seves obsessions, com la de tanta altra gent de teatre, sobretot, dels dramaturgs. “No li podrem arribar mai a la sola de la sabata, això és com una cosa que ens esclafa inevitablement”. En aquest sentit, el director fa un tribut a Shakespeare, “una mena de declaració d’amor al dramaturg i a la seva obra més emblemàtica”.

 

Hamlet és una obra que Belbel ha vist en diversos muntatges al llarg de la seva vida. “És d’una envergadura i potència tan bèsties que sempre he pensat que no faria mai aquesta obra, que em costa tant d’entendre perquè el detall de les paraules se m’escapa, per la seva complexitat i riquesa”. Per això sempre ha pensat que mai voldria dirigir un Hamlet. Però, malgrat això, com a autor, sempre ha tingut necessitat d’entendre’l. I va pensar que era una bona oportunitat de lluïment per a Enric Cambray.

 

Hamlet.01 té dues hores de monòleg. “Tenia clar que havia de tenir aquesta durada perquè, en un moment en què la velocitat és a l’ordre del dia, això és una declaració d’intencions”. Belbel valora el teatre sense pressa, l’art lent. “Quan la gent surt en vol més, i això és una notícia excel·lent”.

 

En aquest resultat, l’habilitat de l’actor per ficar-se el públic a la butxaca és important. I si el Hamlet.01 no hagués funcionat, el projecte de seguir endavant no existiria. “En canvi, ja tinc escrit el ‘Hamlet.02’ i fins i tot tenim data d’estrena, que encara no podem dir”.

 

Si aquest Hamlet arriba al final, s’aconseguiran 10 hores de monòleg, “que podrem representar per als hooligans del teatre [riu]”. De moment, la gira del primer segueix a partir del gener-febrer. “Està funcionant tan bé que es genera un boca-orella”.

 

 

Àudio
Comparteix
M'agrada
Comentaris