portada_1440x961
Portada del llibre 'Un cel blau', il ·lustrat per Olesya Kotelevskaya. || CEDIDA
20/09/2022 Cultura
Un granet de sorra per ‘Un cel blau’

Pere Roca i ElPoblet publiquen un llibre il·lustrat per la ucraïnesa Olesya Kotelevskaya

Marina Antúnez

El dissenyador castellarenc Pere Roca ha estat l’interlocutor d’una dissenyadora ucraïnesa i l’editorial ElPoblet, que tingut com a fruit el llibre infantil Un cel blau. El projecte es va gestar quan Olesya Kotelevskaya, procedent de Zaporiyia, “va venir-nos a veure perquè estava buscant feina, ella ja treballava de dissenyadora a Ucraïna”, diu Roca. L’Olesya feia poc que havia arribat, amb el seu marit i la seva filla de 6 anys, fugint de la guerra. Estaven acollits a casa d’una família de Sant Llorenç. “Amb cap noció de català, castellà ni d’anglès, vam parlar amb ella amb el traductor del mòbil”. Els va explicar que estava buscant feina i els va ensenyar el portfoli. La història de Kotelevskaya els va impactar “perquè t’hi veus reflectit, tan propera a nosaltres”.

 

En aquell moment, Roca no tenia  cap feina que li pogués encarregar i, com que té contactes amb l’animadora infantil i també editora Berta Rubio, van decidir plantejar un llibre per publicar-lo amb la seva editorial, ElPoblet. I així es va engegar el projecte. “La Berta ha transformat la història de l’Olesya en conte, s’ha ajudat d’una intèrpret”.

 

La noia ucraïnesa es va ocupar, a partir de la història, de fer les il·lustracions. Com que treballa amb ipad, li va ser àgil i ràpid, poder-ho fer.

 

Els objectius principals del llibre eren quatre, principalment: “Donar feina l’Olesya, donar els beneficis a l’Associació Catalana per la Pau, que sigui una eina per parlar de la guerra als nens, i que pogués obrir portes a noves feines a l’Olesya”, diu Roca.

 

Aquest últim objectiu serà difícil de poder acomplir a la nostra vila “perquè la noia ha hagut de marxar a Valladolid, i potser el llibre no li servirà”. Els refugiats, sovint es mouen en grup, seguint instruccions de la Creu Roja i, per tant, els pot passar que s’hagin de traslladar més d’una vegada.

 

Visualment, el llibre Un cel blau destaca perquè té tres colors: el blau, el groc i el vermell teula.  “Vam voler fer una aclucada d’ull a la bandera ucraïnesa, el blau i el groc”, tot i que el llibre no parla explícitament d’Ucraïna perquè la idea és que serveixi per parlar de la guerra  i els refugiats.  Es titula Un cel blau perquè, segons va explicar l’Olesya, “la guerra  és al cel, quan els avions volen baix i fan soroll, no els tancs ni els soldats,  és curiós”.

 

La comunicació ha estat difícil i fugaç, sobretot, per l’impediment de la llengua. Tot i així, l’Olesya els va explicar que van deixar-ho tot, de forma inesperada, marxant sense destí i van pujar a un autobús ella i la filla, i el marit anava darrere, seguint-les, perquè no era apte per a soldat. La primera destinació, després de diverses parades, va ser Barcelona, “on diuen que els van acollir súper bé i els van repartir en diferents famílies”.  A partir d’ara, la intenció és donar a conèixer el llibre, que ja es pot comprar al web de ElPoblet edicions i a les llibreries de Castellar. La Berta Rubio està rumiant gravar un vídeo per explicar el conte “i hagués estat molt interessant que la mateixa Olesya hagués pogut explicar la seva història”. Ara que ja no és a Castellar, potser es podrà contactar amb alguna altra persona ucraïnesa que ho pugui explicar.

 

L’experiència del llibre, segons Roca, “és molt dura però molt xula, el que els ha passat és molt gros”.

 

Pàgina 3 del llibre 'Un cel blau', d'ed ElPoblet. ||CEDIDAPàgina 3 del llibre 'Un cel blau', d'edicions ElPoblet. || CEDIDA

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris