00784422 2070 4361 a91d e678f8580a48_1440x961
Gisela Pou, amb les novetats editorials - llibres de contes -  'Assassins' i 'Assassines', on també escriu. ||  M. ANTÚNEZ
09/02/2024 Cultura
Gisela Pou, de celebració

L'escriptora castellarenca ha estat premiada al XIII Premi Carlemany per al Foment de la lectura; Les Germanes Quintana i els Germans Miranda (Gisela Pou en forma part) publiquen respectivament 'Assassines' i 'Assassins'

Marina Antúnez

L’escriptora castellarenca Gisela Pou -  i  de retruc els seus lectors - celebrem dues bones notícies que l’afecten directament. D’una banda, la publicació del llibre Assassines que, al costat de la publicació bessona Assassins, recull diversos contes escrits per escriptores i escriptores dels col·lectius Germans Miranda i Germanes Quintana, que tornen després de 25 anys.

 

L’impulsor del primer projecte “va ser el Piti Espanyol, que va crear el col·lectiu d’escriptors Germans Miranda, i després vam venir nosaltres, les Germanes Quintana”, recorda Pou. Eren escriptors aleshores ja coneguts, que han continuat la seva vida professional al voltant de l’escriptura.

 

Les germanes literàries Germanes Quintana havien arribat a publicar tres llibres: Zel, Por i Llibre de família.

 

Español, 25 anys després, va parlar amb l’editora de Columna, Glòria Gasch, per plantejar-li l’experiment d’un retorn dels col·lectius literaris “i li va semblar una idea estupenda”. Han tornat amb algunes baixes i també amb noves incorporacions, per escriure un projecte conjunt.

 

En concret, Pou va escriure el seu conte entre el mes de juny i juliol, “quan estava amb la presentació de la novel·la ‘Els tres noms de la Ludka’”. La història es titula La casa de les vídues i el signa amb el pseudònim ‘tora blava’, “que és una flor molt bonica però també molt tòxica [riu]”.

 

L’escriptora s’inspira en la realitat del seu carrer, el barri del Pla de Castellar. “Em vaig adonar que durant una època hi havia moltes vídues, només un vidu, i vaig pensar que alguna cosa en sortiria”. El seu conte és de temàtica històrica i se situa a l’any 1952, durant el congrés eucarístic, i en un barri de Barcelona. “Cadascú ha fet el que ha volgut, amb el seu estil, jo sóc l’única que he fet un conte històric”.

 

La portada dels Assassins  és d’un rosa - vermell i la d’ Assasines és blava.  La idea dels col·lectius és seguir endavant amb més publicacions. En aquesta ocasió, els lectors es trobaran històries d’assassinats per amor, per venjança, de dones assassines, d’assassins sàdics de nens, i un llarg etcètera.

 

Actualment, els Germans Miranda són Lluís Arcarazo, Sergi Belbel, Pep Bras, David Cirici, Piti Español, Jordi Galceran, Enric Gomà, Jordi Lara, Joaquim Oristrell i Matthew Tree, mentre que firmen com a Germanes Quintana les escriptores Carmen Abarca, Jo Alexander, Mar Bosch, Maria Climent, Carme Fernández, Míriam Iscla, Carla Nigra, Mercè Sarrias, Mercè Ubac i, com hem dit, Gisela Pou.

 

Reconeixement a l'escriptora

 

D’altra banda, Gisela Pou ha estat guardonada amb el XIII Premi Carlemany per al Foment de la Lectura atorgat pel Govern d’Andorra i l’editorial Grup 62,   pel llibre Retorn a Douglas Row,. Aquest premi “és un estímul per continuar i, a més, és un premi per al foment de la lectura, que per a mi, és una cosa fonamental”.

 

L’escriptora defensa la importància de la lectura per construir persones amb esperit crític quan siguin adults. “Jo m’he dedicat durant molt temps a ensenyar infants i joves (1983-1991) i també he anat escrivint”. Pou reconeix així que el premi és  un orgull perquè “vol dir que el criteri final és de l’alumnat”.  En aquest certamen, l’última tria per a decidir el llibre guanyador és una decisió entre professors i alumnat. Que s’ha fet entre tres escoles d’Andorra. “En aquest país sempre m’han acollit molt bé i el llibre de la Sara Pegues s’ha recomanat a 3r de primària de les escoles, hi he anat molts anys i és un orgull".

 

Aquest llibre també va rebre una beca d'escriptura atorgada per la Institució de les Lletres Catalanes, l'any 2022. 

 

A Retorn a Douglas Row Pou presenta Alicia, una noia de 15 anys que va perdre els seus pares i el seu germà en un accident aeri quan en tenia onze Torna al domicili familiar de la mare a Douglas Row (Inverness, Escòcia) amb 15 anys.

 

La casa és davant d’una església que s’ha reconvertit en llibreria de segona mà: Leakey’s. Quan sobtadament un llamp cau sobre la llibreria, un personatge surt del seu llibre; és el Quixot.

 

A través d’una narració acurada i de personatges que cavalquen entre la realitat i la fantasia,  Pou manifesta que “el tema del llibre és el retrobament de de l'Alícia amb la seva mare a través d'un personatge de ficció: el Quixot".  

Comparteix
M'agrada
Comentaris