A7R03459_1440x961
Presentació de 'Flor i tavella' amb Josep Alavedra, Ramon Casamada i Rafel Uyà. || Q. PASCUAL
11/11/2021 Cultura
'Flor i tavella', un aplaudit documental sobre la mongeta del ganxet

El BRAM! va acollir la projecció que posa en valor el conreu d'aquest preuat producte, aquest dimecres

Marina Antúnez

La Mostra de Cinema de Castellar BRAM! va acollir, conjuntament amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental, la projecció del migmetratge Flor i tavella, un film dirigit per Josep Alavedra i Rafel Uya i impulsat per l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès que promou la Fundació Bosch i Cardellach i altres centres d'estudis d'altres comarques de Catalunya, també el Centre d'Estudis de Castellar. L'acte va comptar amb l'assistència d'unes 80 persones, algunes, professionals del sector. És la primera vegada que aquest treball es projecta en pantalla gran. 

 

L'alcalde de la vila, en aquest cas com a president del Consell Comarcal, va expressar a l'inici de l'acte l'orgull que suposa tenir a la vila un dels principals productors de mongeta del ganxet, referint-se a la família de Can Casamada. En aquest sentit, va destacar la importància de posar en valor aquest cultiu, i sobretot, les persones que treballen incansablement en el primer sector per a promocionar aquest llegum. Els pagesos de la comarca, alguns presents a l'acte d'aquest dimecres, necessiten ser reconeguts com a una peça essencial de l'economia de la comarca. 

 

Flor i tavella és el resultat d'un treball de tres anys per part dels seus directors, seguint el conreu de la mongeta del ganxet als vos vallesos a través dels seus protagonistes. Des de la sembra fins a la seva tria, el documental fa una mirada a l'esforç, la tècnica i també la passió d'algunes de les persones que en mantenen viu el conreu. "A nosaltres mateixos ens ha sorprès molt l'esforç que suposa el cultiu de la mongeta del ganxet", deia Josep Alavedra, en una de les intervencions que va poder fer, al costat de Ramon Casamada i l'altre director, Rafel Uyà. En aquest sentit, els responsables del documental van apuntar que la iniciativa va sortir ja fa tres anys, "en el marc d'un projecte de recuperació del patrimoni cultural immaterial d'elements importants per explicar la nostra història", segona Alavedra. En aquest sentit, "normalment, pensem càpsules d'uns cinc minuts, però quan ens vam endinsar en la gravació del procés de la mongeta vam decidir que havíem de dedicar-hi més estona per explicar tot el procés", afegeix Uyà. El resultat és un migmetratge de mitja hora, on s'intercalen entrevistes a diversos pagesos de les dues comarques i moments del procés de sembra, creixement i recol·lecció de la mongeta del ganxet. 

 

Ignasi Giménez, President del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de la vila. ||Q. PASCUALIgnasi Giménez, President del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de la vila. ||Q. PASCUAL

D'esquerra a dreta, Josep Alavedra, Ramon Casamada i Rafel Uyà. || Q. PASCUALD'esquerra a dreta, Josep Alavedra, Ramon Casamada i Rafel Uyà. || Q. PASCUAL

 

Per a Ramon Casamada, aparèixer al documental ha estat "divertit, era curiós veure com per gravar una gota que queia del gota a gota els directors eren capaços de dedicar-hi tant temps i atenció". També, veure's ell mateix al documental  "sempre es fa estrany, sents una veu que sembla que no sigui la teva". En tot cas, el productor va destacar la importància d'aquest film per a reivindicar els propis productors, que són vitals per a preservar els pocs espais agrícoles que ens queden a la plana vallesana. Alavedra va destacar que "nosaltres mateixos ens hem quedat ben sorpresos i ara apreciem més el valor que té mantenir aquest cultiu". Els directors creuen, a més, que la intenció del d'aquest projecte audiovisual és que arribi, sobretot, a persones que no coneixen aquest producte. Casamada va apuntar que els restauradors i també col·lectius com Cuina Vallès "són molt importants per a mantenir i donar a conèixer la mongeta". Coure aquest llegum no és fàcil, com tampoc no ho és el conreu i tot el seu procés de creixement i recol·lecció: "La mongeta és molt senyora", apuntava un altre dels pagesos de la comarca que apareixen al documental. 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris