TEATRE BARCELONA ELS COLORS DE DUKE ELLINGTON 5_800x534
‘Els colors de Duke Ellington’ és la proposta que arriba dissabte al vespre a l’Auditori Municipal. ||  CEDIDA
16/03/2023 Cultura
Una festa de Sant Josep, musical

‘Els colors de Duke Ellington’ sonaran a l’Auditori, mentre que els Petits Concerts de Sant Josep seran a l’aire lliure

Marina Antúnez

L’Auditori Municipal Miquel Pont acollirà, dissabte 18, a les 20 hores, un espectacle titulat Els colors de Duke Ellington, una coproducció de la Girona Jazz Project, Cascai Teatre i Temporada Alta. És una proposta de concert teatralitzat o teatre musicat, la barreja de les dues disciplines, per parlar de Duke Ellington, “aquest gran geni i compositor que va revolucionar la música de principis del segle passat amb el jazz simfònic”, diu Marcel Tomàs, creador i director artístic del muntatge.

 

En aquest sentit, Duke Ellington compta amb una biografia espectacular, és un home amb una gran història al darrere, “afroamericà, ‘gentleman’, educat, que va viure els anys 1930 al Cotton Club, aquella Amèrica de tants canvis”, afegeix Tomàs.

 

La història s’ha volgut portar sobre l’escenari d’una manera molt divertida, amb molt d’humor, posant com a gran protagonista la música d’Ellington, “que tothom coneix i que ha ballat en alguna Festa Major”. Es rememoren els locals o sales alternatives “on s’ajuntaven els negres desarrelats amb un estil de música primari”. La proposta és un viatge per capítols de la vida de Duke Ellington, i, sobretot, “de l’Amèrica d’aquella època, quan es va gestar el jazz”.

 

Veurem el pas d’Ellington pel Cotton Club, al mig de Harlem,  etc. Ell va agafar l’estil musical del moment i el va sofisticar, el va portar a gran banda i el va fer glamurós. “Ens semblava un personatge molt potent, i la seva música és bestial”.

 

Cascai Teatre i la Girona Jazz Project es van conèixer en un espectacle anterior, Noucents, un monòleg d’Alessandro Baricco, “i ens vam enamorar”. L’orquestra ha tingut un repte, perquè els músics han hagut de sortir de la seva zona de confort darrere el faristol per ser, també, actors que es posen màscares. Hi sentirem saxos, contrabaix, trompetes, bateria, trombó i fins i tot el piano, interpretat per Aleix Cansell. “El piano era l’instrument fetitxe d’Ellington”. Xavi Molina i Adrià Bauzó s’han encarregat dels arranjaments.

 

Cascai hi ha posat el component teatral, “a partir del món del clown”, explica Tomàs. Ell mateix interpreta el que seria el “pallasso llest”, “el qui posa el punt glamurós a l’escenari, intenta ser el cap de cerimònies, la persona que posa pau en el conflicte”, mentre que Toni Escribano interpreta el “pallasso ximple”, “el sapastre, que fa saltar els ploms del teatre”. A l’espectacle, veurem també com els músics pugen dalt d’un tren, tocant un dels hits d’Ellington, “Take a train”.  També els veurem tocant en un enterrament a Nova Orleans.

 

Duke Ellington patia sinestèsia, un trastorn neurològic que altera els sentits. “Quan escoltava música veia colors, tonalitats, segons el so de la melodia, la tonalitat, i d’aquí ve el títol del concert” Els colors de Duke Ellington.

 

Petits Concerts de Sant Josep

 

Dissabte i diumenge es podran sentir els Petits Concerts de Sant Josep organitzats per Acció Musical Castellar - Artcàdia, que enguany ja arriben a la setena edició. Dissabte, a partir de les 11.30 h i als Jardins del Palau Tolrà, l’Orquestra Infantil i Juvenil i el Grup de Percussió començaran, i seguiran a les 12 h el Cor Petits Músics i l’Orquestra Juvenil, cantant i tocant amb els Bastoners. També, a les 11.30 h, s’oferirà  xocolatada.

 

Diumenge 19, d’11 a 12.30 h, a la plaça d’El Mirador es podrà gaudir del concert dels combos moderns per Sant Josep.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris