BIG 4090164016022521 00_617x412
Joan Tomàs i Parés recollint tonades amb Antoni Claramunt, 82 anys, de la colla dels Romees. El Vendrell, any 1928. || Arxiu familiar
30/04/2021 Cultura
L'exposició Joan Tomàs i Parés s'inaugura a Castellar

La mostra recull la vida i recorregut de qui va ser director de l’Orfeó Castellarenc

Dimecres que ve, 5 de maig, s’inaugura l’exposició Músic de tot cor. Joan Tomàs i Parés (1896 - 1967) a la Sala Violant Carnera del Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història. La mostra és una iniciativa de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, gestionada a través del Departament de Cultura de la Generalitat, i s’ha inclòs a la programació del Centre d’Estudis de Castellar, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castellar el Vallès. L’exposició es podrà visitar fins al 29 de maig, de dimecres a divendres, de 17 ha 20 h; i dissabtes, de 10 a 13 hores. És oberta a tota la ciutadania.

 

S’ha previst un acte central d’inauguració el dia 15 de maig, a les 12 h, als Jardins del Palau Tolrà, en què es podrà comptar amb la presència de la comissària de l’exposició Liliana Tomàs –neta del músic–; la directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco i Rovira; l'alcalde de la vila, Ignasi Giménez, i la regidora de Cultura, Joana Borrego.  A més, s’està treballant en l’execució per a aquell dia d’una breu interpretació de l’obra del mestre Tomàs a càrrec de músics de la vila. Per poder assistir a l'acte, caldrà fer inscripció prèvia a través del formulari que es pot trobar al web del Centre d'Estudis de Castellar - Arxiu d'Història.

 

La mostra de l’Any Tomàs recupera la figura de Joan Tomàs, músic, pianista, mestre, compositor, director, folklorista, professor i etnomusicòleg. Als anys 30 va dirigir l’Orfeó Castellarenc, un cor destacat a l’època, i és en motiu del 125 anys del naixement del mestre Tomàs que  s’ha volgut posar la seva figura en relleu.

 

L’Orfeó Castellarenc es va fundar l’any 1923 i va tenir, fins al 1929, dos directors, Joan Padró, primer, i Antoni Griera, després. Des de l’any 1929 i fins al desembre de 1932, Joan Tomàs en va ser el director. Aleshores, Tomàs era el director del cor infantil i professor de l’Escola Coral de l’Orfeó Català.

 

Juntament amb l’Orfeó l’Avenç d’Esplugues i l’Escola Coral de Terrassa, Tomàs va organitzar diverses cantades amb l’Orfeó Castellarenc. Per exemple, van oferir un concert multitudinari l’any 1930 en què van participar cantaires de 50 orfeons diferents, a l’Estadi de Montjuïc de Barcelona i en motiu de l’Exposició Internacional.Al 1931, al Teatre Principal de Terrassa es va fer una altra trobada amb els tres orfeons dirigits per Tomàs, i va ser un gran èxit. I a Vilassar de Mar també en van fer un altre, que la Revista Musical Catalana recull en una ressenya.

 

Segons apunta en un llibre el castellarenc Lluís Montagut, l’Orfeó Castellarenc va suposar “la manifestació lírica més important que mai s’hagi vist al poble”, tal com també recorda la comissària de l’Any Tomàs, Liliana Tomàs.

 

Un altre dels llegats més importants que ens deixa Joan Tomàs és la seva feina com a folklorista. Sobretot, les composicions del Cançoner Popular de Catalunya, de Joan Amades, de qui es va fer molt amic. Van fer 23 missions per al Cançoner. Sembla ser que, fins i tot,  junts van recollir cançons d’alguna persona de Castellar del Vallès d’aquella època.

 

Es pot trobar més informació del músic i folklorista clicant aquí

Comparteix
M'agrada
Comentaris