mundet_1440x961
Joan Mundet al seu espai dins del Saló del Còmic fent una il·lustració per a un lector envoltat de llibres i materials || J.G.
09/05/2022 Cultura
“El Saló del Còmic Barcelona està entre els millors d’Europa”

El castellarenc Joan Mundet participa a la 40a edició del Saló del Còmic Barcelona que ha sumat més de 100.000 visitants. Editat per Ponent Món, Mundet presentava com a novetat el western 'Bajo el cielo de acero'

Julià Guerrero

El Saló del Còmic Barcelona ha pogut recuperar el ritme pre pandèmia en la seva 40a edició. Més de 110.000 visitants permeten marcar múscul per al sector del còmic que, una vegada més, ha tingut en els superherois el principal atractiu gràcies a la potència de Marvel i DC. Però no tot és Spiderman o Batman, la vida més genuïna del saló l’aporten els segells més petits amb una oferta variadíssima de còmics de tots els estils i branques. Una oferta cultural que ha reflectit totes les tendències del sector, amb trobades, taules rodones, ponències i debats al voltant de la historieta en les seves múltiples facetes, amb l’autoria i la història del mitjà com a columna vertebral. 


Justament aquest és el terreny on s’hi troba més còmode el dibuixant i il·lustrador castellarenc Joan Mundet, que té vivències del Saló del Còmic Barcelona des dels inicis. “Vaig venir als primers salons del còmic quan es van començar fa 40 anys i teníem la sensació que ja era hora que es fessin. Llavors et trobaves amb companys dibuixants i t’ho passaves molt bé”. Durant uns anys, Mundet va fer un lapsus però en els últims vuit anys hi va assíduament. “Els últims 4 anys tret de la pandèmia he vingut amb la meva taula amb els llibres i dibuixos. Va bé perquè pots estar els tres dies a banda del moments de les signatures d’exemplars”, explicava divendres l’autor castellarenc mentre perfilava uns esbossos. En aquesta edició del Saló, té com a novetat, de la mà de l’editorial Ponent Món, ‘Bajo el cielo de acero’. “És un western que explica la història d’un home negre que es troba amb una noia que s’ha salvat d’un atac dels indis en una caravana i la relació que s’estableix entre els dos, que són com l’oli i l’aigua. Han de fer la travessa d’un desert i els hi van passant coses que fan que els personatges vagin canviant i més no explico que si no xafaré el llibre”, detallava rient. La creació d’aquesta història ha tingut com a base la inspiració d’un autor nordamericà de novel·la, Cormac McCarthy, amb obres tan consagrades com ‘La carretera’ o ‘Meridiano de sangre’.


Quant al funcionament del propi Saló, Mundet en fa una valoració positiva. “Potser el d’Angoulême és millor però Barcelona està a l’altura dels millors d’Europa”, opina. És evident que, ara mateix, parlar de còmic és parlar de superehois i manga -de fet, aquest darrer gènere té el seu propi saló anual però també està present en aquest-. “Marvel i DC tenen les pel·lícules i el manga té les sèries de dibuixos i són els que més venen però hi ha un altre tipus de còmic que ho té més complicat per arribar a la gent”, diu Mundet. 


En aquests moments Mundet està treballant el final de la seva sèrie dedicada a Capablanca. “Estic acabant l’últim que dedico a les bruixes de Castellar. Es titularà ‘Capablanca, procés a Jerònima’, tindrà unes 120 pàgines i amb ell acabaré una sèrie que arribarà a les 700 pàgines”. En tot cas, será tot un esdeveniment quan arribi el moment de presentar aquest setè llibre a Castellar on justament aquest any s’ha batejat una rotonda amb el nom de les tres dones acusades de bruixeria a finals del segle XVII i que en algun cas acreditat van acabar penjades, com recorda l’autor que ha pogut documentar a fons aquesta història de bandolers del Segle d’Or.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris