Myanmar Diaries 939397452 large_950x634
'Myanmar Diaries', projecció del DocsBarcelona A Prop. || CEDIDA 
25/05/2022 Cultura
El DocsBarcelona A Prop, a Castellar

Aquest dimecres i divendres s'han programat dues projeccions del festival a l'Auditori Municipal

Marina Antúnez

Diverses pel·lícules del festival DocsBarcelona a Prop, que té lloc del 18 al 29 de maig, es projectaran a Castellar. Aquest mateix dimecres dia 25, a les 21 h, i inclosa a la Secció Oficial Panorama, l'Auditori Municipal acull la projecció de Myanmar Diaries, una cinta coproduïda pels Països Baixos i Noruega, digida per Myanmar Film Collective. 

 

El film vol ser un poderós crit de denúncia col·lectiva contra les atrocitats del general Min Aung Hlaing a Myanmar.

 

El Myanmar Film Collective firma sota l’anonimat aquests poderosos diaris cinematogràfics per denunciar les atrocitats comeses pel general Min Aung Hlaing a Myanmar d’ençà del cop d’estat de 2021. Aquest jove col·lectiu de cineastes anònims es juga la vida per mostrar la crua realitat del seu país. Barrejant el documental i la ficció construeixen un monument cinematogràfic que transmet l’asfíxia de viure en un malson amb vulneracions flagrants dels drets humans.

Es tracta d'una obra impactant que ha estat premiada com a millor documental a la Berlinale 2022.

 

Sobre la direcció, Myanmar Film Collective, en uns moments tan extraordinàriament difícils, sorgeix a partir d'un grup de joves cineastes birmans, tant homes com dones, que continuen la seva feina com a acte de resistència creativa contra el règim militar. El grup ha optat per mantenir l'anonimat i s'anomena The Myanmar Film Collective (MFC). Es mantenen en l'anonimat per la seva pròpia seguretat, ja que milers estan sent arrestats i assassinats per resistir el règim militar, i els de les indústries creatives també estan sent atacats.

 

Més projeccions

A la secció oficial Latitud hi ha programada, per divendres a les 21 h, El silencio del topo.  Aquesta és un una altra de les pel·lícules del DocsBarcelona a Prop que es pot veure a la sala del municipi. En aquest cas, es projecta un documental de la directora Anaïs Taracena que explica la història del Schindler de la guerra civil de Guatemala.


El periodista Elías Barahona, àlies El Topo, es va infiltrar al govern militar com a cap de premsa del ministre de l’Interior. Barahona es jugava la vida a diari per salvar desenes de dissidents del règim. El 2014, El Topo decideix trencar amb dècades de silenci per declarar en un judici d’estat. La cineasta Anais Taracena l’acompanya amb la seva càmera. 


Poques setmanes després de declarar, Barahona mor. Taracena dona veu a l’oblit i segueix les passes de El Topo per recuperar la memòria silenciada de Guatemala.


Taracena és directora i productora de documentals amb màster en Ciències Polítiques. Ha dirigit diferents curtmetratges que s’han projectat a festivals internacionals de cinema, universitats i comunitats. A Guatemala treballa com a realitzadora audiovisual amb organitzacions que defensen els drets humans i com a gestora cultural. Al 2019 participa a la Berlinale talents i el IDFA Academy School com a directora emergent. El Silencio del topo és el seu primer llargmetratge documental i es va estrenar en competència internacional del Festival Hot Docs 2021. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris