vertic 880 0_617x412
Lara Salvador és l’actriu protagonista de l’obra ‘Els dies mentits’ de Marta Aran, que es podrà veure aquest diumenge. || CEDIDA
05/03/2021 Cultura
'Els dies mentits’ treu a la llum un tabú

L’obra parteix d’una dona que no pot tenir orgasmes

Marina Antúnez

La Sala de Petit Format acull diumenge, en doble sessió a les 17 h i a les 20.30 h, el monòleg Els dies mentits, de Marta Aran, directora que ha rebut recentment el Premi Max a millor autora revelació a la XIIIa edició per aquest projecte.

 

El muntatge està protagonitzat per una sola actriu, Lara Salvador, i té com a punt de partida una dona que no té orgasmes. “Vaig començar a escriure perquè jo vaig tenir durant un temps anorgàsmia”.

 

D’aquesta dificultat per arribar al clímax, malgrat es pugui sentir plaer sexual, no se’n parla. “Jo em vaig sentir molt sola i vaig pensar que hi havia moltes mentides al voltant del sexe”. D’aquí que l’obra es digui Els dies mentits. Segons la directora, ens trobem en una societat sexualitzada i sempre hem de fer veure que el nostre sexe ens encanta, “i realment, jo hi trobava poca sinceritat”. El muntatge és un bon punt de partida per parlar de totes les mentides que hi ha al voltant del sexe.

 

La dramaturga, per documentar-se, es va entrevistar amb cinc testimonis a qui els havia passat el mateix, quatre dones i un home que tenien anorgàsmia. “Això em va fer veure que era una cosa molt més comuna del que es diu, que realment el nostre plaer sexual no s’explorava o no ens deixàvem autoexplorar”.

 

A partir d’aquí va néixer el monòleg. “Per a mi era important que fos un monòleg perquè parla de la solitud d’aquestes persones quan volen tenir molt més plaer sexual i no acaben d’aconseguir-ho”, diu Aran.

 

Hi ha la creença que només fingeixen les dones però, en realitat, “hi ha moltíssims homes que també fingeixen orgasmes”. Fins i tot, quan la directora va entrevistar-se amb el testimoni masculí va tenir el dubte de si fer un monòleg amb un home, “però vaig decidir que també era important poder parlar de la sexualitat femenina des d’una veu de dona”.

 

Lara Salvador exposa una experiència que és la barreja de tots els testimonis, “i tot i que hi ha alguna cosa de ficció, bàsicament, vaig intentar posar les seves paraules”. La seva veu és la veu de molts, d’home i dones que no expliquen els problemes amb la seva sexualitat.

 

Aran ho explica en clau d’humor. “Penso que sovint la comèdia arriba abans que el drama”. A més, afegeix que de vegades les situacions són tan estrambòtiques, quan s’intenta aparentar, mentir, ser una persona que no s’és, que en les coses dramàtiques també hi ha comèdia. “A més, jo porto sempre el sentit de l’humor a tot”.

 

L’obra no pretén donar respostes, només trobarem el testimoni d’una dona que explica el que li passa. “L’única tesi que se’n pot treure és que mentir i fingir no va bé a ningú, ni a un mateix, mentim per la idea d’amor romàntic”.

 

I tot i que l’obra no es va escriure per al públic juvenil, sinó adult, el cert que en alguns centres educatius “es parla del sexe des de la por: a tenir malalties sexuals, a l’embaràs, però no es parlava des del plaer”

Comparteix
M'agrada
Comentaris