A7309345_1440x961
Carme Hosta, l'encarregada de llegir el manifest aquest 2021, saluda els assitents al Correllengua || Q. Pascual
04/10/2021 Cultura
El Correllengua 2021 apel·la a utilitzar el català perquè no mori

L'edició d'enguany va estar encapçalada per un text de la lingüista Carme Junyent, llegit per la castellarenca Carme Hosta

G. P.

La cultura popular i la reivindicació de la defensa del català es van tornar a unir en el Correllengua 2021, aquest dissabte a la tarda a la plaça del Mirador. La cita organitzada per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), que se celebra arreu del territori de parla catalana, va atraure més de 300 persones a Castellar del Vallès. L'edició d'enguany, que era la 17a a la vila i la 25a nivell nacional, homenatjava la figura de l’escriptora, periodista i política Isabel-Clara Simó, qui va morir l'any passat i s'havia implicat activament en la defensa de la llengua. 

 

El manifest de l'edició del Correllengua 2021, que es llegeix a les celebracions d'arreu del territori, ha estat escrit per la lingüista Maria Carme Junyent, directora del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades. A Castellar, va ser llegit per la castellarenca Carme Hosta, qui va ser presentada com una personalitat de la vila implicada en el teixit sociocultural des de fa molts anys. El Correllengua va estar representat, com a cada edició, per l'arribada de la Flama de la Llengua, transportada aquest any pels Diables de Castellar. 

 

Representants del Correfoc a l'escenari del Correllengua || Q. Pascual

Diables de Castellar, que aquest any van transportar la Flama, llegint un manifest crític amb l'Ajuntament - Q. Pascual

 

Tal com recordava el text de Junyent, l'autora del manifest del Correllengua de l'any 2008 va ser Isabel-Clara Simó, homenatjada aquest any. “Si no salvem la llengua, no salvarem el país", deia aleshores l'escriptora, que instava que el català fos la llengua comuna de tots els catalans, “vinguts de totes bandes del món”, per "conviure i compartir".

 

En aquest sentit, Junyent recalca que, afortunadament, el català ha estat adoptat per a moltíssims parlants que no el tenien com a llengua d'origen, la qual cosa és senyal de "diversitat" i "no podem malbaratar". La lingüista també apel·la a la implicació "dels parlants de llengües dominants" a col·laborar perquè la llengua no desaparegui. "És l’hora doncs d’apel·lar a la solidaritat dels parlants de llengües dominants perquè només amb el seu concurs aconseguirem restaurar l’equilibri ecolingüístic. Uns tenim la responsabilitat de preservar el llegat que ens han transmès i els altres de respectar-lo", assenyala. 

 

El manifest també apunta que el 96% de la humanitat parla el 4% de les llengües. Sobre la pervivència del català, recalca que "encara hi som a temps". Però recorda que cal "fer viure la nostra llengua amb tothom i en tots els entorns. I que la fem viure amb la consciència que, quan la compartim, estem donant el millor que tenim i estem dient: tu també ets nosaltres". 

 

El president local de la CAL, Jordi Fusté, va valorar molt positivament la implicació de les entitats de cultura popular de la vila i la xifra d'assistència de castellarencs a la cita, que va ser semblant a la d'altres anys pre-covid. Fusté va instar a tenir en compte les paraules de Junyent i a no renunciar a la llengua quan ens relacionem socialment o quan comprem en un comerç.

 

Abans i després de la lectura del manifest, el Correllengua va estar amenitzat per cultura popular. L'edició d'enguany va comptar un concert de música en directe de l’Escola Municipal de Música Torre Balada, una ballada dels Bastons de Castellar, música de l’escola Artcàdia, lectura de poesies a càrrec de Suport Castellar i amb ballada del Ball de Gitanes.

 

El grup local Lòxias van tornar actuar en el Correllengua || Q. Pascual

El grup local Lòxias va tornar actuar en el Correllengua || Q. Pascual
 

 

Després de l'arribada de la Flama de la Llengua a la plaça del Mirador, els Diables de Castellar van llegir un manifest crític amb l'Ajuntament, en què es recriminava "manca de voluntat política" durant la pandèmia perquè puguin reprendre la seva activitat. Els cantautors Jaume Calatayud i Vicente Monera, a més, van oferir un recital. Per tancar la jornada, el grup castellarenc Lòxias van oferir un concert. També es va sortejar un lot de productes de comerços de Castellar. 

 

Més activitats

També relacionades amb el Correlengua d’enguany, hi ha previstes dues activitats més. Del 2 al 10 d’octubre, al Mercat Municipal, es podrà visitar una exposició del treball fet a l’Institut Escola Sant Esteve. D’altra banda, el dia 17 d’octubre, en col·laboració amb el Club Cinema Castellar Vallès s’ha previst la projecció, a les 19 h, de la pel·lícula Les dues nits d’ahir una road movie dirigida per Pau Cruanyes i Gerard Vidal Barrena i protagonitzada per Arnau Comas, Judit Cortina i Oriol Llobet. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris