12  Vista aèria de Castellar_1440x961
La vista de Castellar des del cementiri que obre el llibre
16/01/2021 Cultura
Cinquanta anys d’història local

Aquest Nadal la llibreria Vallès ha regalat la ‘Història breu de Castellar del Vallès’ escrita per Lluís Montagut amb motiu dels 50 anys d’aparició de l’obra 

Jordi Rius

Fa 50 anys es va publicar el llibre Història breu de Castellar del Vallès escrita pel castellarenc Lluís Montagut Homet el 1970. Es tracta d’un recull d’anècdotes, històries i interioritats del nostre poble, els seus entorns i els nostres avantpassats al llarg dels temps. La  Llibreria Vallès, que va reeditar-lo el 1983, va voler aprofitar els 50 anys de l’aparició de la primera edició per regalar un exemplar de la segona edició per una compra superior al 25 euros. 
El llibre porta per subtítol Crònica testimoni d’una època 1400 A.J.-1939 i pretén ser un testimoniatge d’aquesta etapa “revivim ço que ha estat exactament el nostre poble durant un temps llarg”, segons s’explica en el pròleg de l’obra escrit per Josep Valls i Janer. El mateix autor anticipa a la presentació del llibre que “això que us dono a llegir no té gaires pretensions. No és altra cosa que un aplec de clixés, de lectures, de records”. Més endavant assegurava que creia que la dita popular “Castellar del Vallès, que molts anomenen i no saben on és” era “si no absurda i sense sentit, almenys exagerada”. Montagut es preguntava com un poble “tan bonic, tan simpàtic, tan treballador, que forneix llençols per a totes les núvies possibles de la península Ibèrica –en clara referència a l’empresa Vídua de JosepTolrà– fos ignorat de tanta gent”. L’autor concloïa que Castellar del Vallès és conegut, de nom, “per una gran majoria perfectament incapaç de situar-lo en el mapa quasi sempre verge en el punt on li tocaria figurar”. Acompanyava  l’escrit amb un mapa on dibuixava  un triangle equilàter format per les cocapitals Terrassa i Sabadell i Castellar.


L’anecdotari que es pot llegir a través de les quasi 300 pàgines inclou un llistat de renoms i motius ordenats per oficis, jerarquies, “els agraciats”, “els que no ho són” o “la col·lecció zoològica”. El llibre porposa un seguit d’onze excursions per Castellar i Sant Feliu del Racó. 


 

IMG 20210108 WA0001

                                              Lluís Montagut i Homet, escriptor i polític

 

POLÍTIC, HISTORIADOR I ESCRIPTOR
Lluís Montagut Homet va néixer el 2 de novembre del 1904. De 1920 a 1924 va col·laborar a la revista infantil Mainada. Segons destaca Joan Pinyot a la segona edició del llibre, el 1933, quan es funda La Farga, entra a formar part del seu equip de redactors. El 1924 guanya una oposició una plaça d’auxiliar a l’Ajuntament de Castellar i es veu inscrit d’ofici al partit del general Primo de Rivera, la Unión Patriótica. 


Amb la Segona República, entra al Centre Republicà Autonomista. Després dels fets de l’octubre de 1934, deixa ERC i funda la secció local de les Joventuts Socialistes Unificades, el germen del que serà després el PSU. Amb la Guerra Civil, un Comitè Antifeixista, del qual ell és el cap de patrulla, subtitueix l’Ajuntament. Cridat a files el 1938, va passar a França amb la seva unitat militar. Des d’allà col·labora amb la resistència. Amb el final de la guerra, davant la impossibilitat de tornar a Catalunya, s’estableix a Castres, a l’Occitània, on treballa com a funcionari municipal. Va ser un dels puntals del Butlletí del Casal Català d’Angulema.   

Comparteix
M'agrada
Comentaris