poetes Catalans fotograma_800x534
16/04/2021 Cultura
Catarsi poètica abans de Sant Jordi

Dijous 22 es reviurà la festa poètica que va tenir lloc el 1970 al Price de Barcelona

Marina Antúnez

Dijous 22, a les 20 h, l’Ajuntament, la Biblioteca Municipal Antoni Tort, l’Aula d’Extensió Universitària i el Club Cinema Castellar Vallès han programat el Festival Popular de Poesia Catalana (1970-2021). Una celebració del Price dels poetes, a l’Auditori Municipal Miquel Pont. “És un acte de celebració i memòria de l’acte que va tenir lloc l’abril de 1970, en plena època franquista”, apunta Anton Carbonell, president de L’Aula. L’acte és gratuït, amb inscripció prèvia al web www.auditoricastellar.cat.

 

El Festival Popular de Poesia Catalana va tenir lloc un 25 d’abril al Gran Price de Barcelona, un escenari de combats de boxa i lluita lliure de la ciutat. “Va ser un acte polític i poètic amb una voluntat de reivindicar la poesia pel poble, no elitista”, diu Carbonell. Aquesta poesia de combat va ser la gran protagonista d’un acte que s’acabaria convertint en una defensa de llibertat. Sota el lema “La poesia entre el poble”, hi van participar 3.000 espectadors i una setantena de poetes i actors. “Va ser un èxit de convocatòria, malgrat la poca propaganda que se’n va poder fer”. Els organitzadors van enginyar-se-les per escapar de la prohibició que els imposaria l’administració de la dictadura franquista.

 

Joan Colomines (metge i poeta), juntament amb Joaquim Horta i Francesc Vallverdú, van ser els impulsors del recital, i van comptar amb el suport de la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya. El muntatge va anar a càrrec de Josep Anton Codina i Feliu Formosa,  el cartell va ser obra de Josep Guinovart i l’escenografia, de Frederic Amat, que en aquell moment tenia 17 anys. Ell va idear una tarima enmig del Price feta amb fustes pintades de gris i amb la vorada vermella. “Evocava els barrets de la policia franquista, un fet molt revelador”, afegeix Carbonell. 

 

Es va presentar un muntatge de poesia a càrrec de Josep Anton Codina, interpretat per unes joves Montserrat Carulla, Carme Sansa, i Josep Torrents. Es va homenatjar els poetes morts Carles Riba, Joan Salvat-Papasseit, Màrius Torres i Josep M. de Sagarra, entre d’altres, i es va comptar amb la recitació d’Agustí Bartra, Pere Quart, Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Rosa Leveroni –l’única dona que hi va intervenir–, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa, Gabriel Ferrater i Francesc Vallverdú. Núria Candela i Montserrat Carulla van recitar poemes de Josep Carner. Pere Quart va exaltar el públic “i va clausurar el festival amb un discurs vibrant”, diu Carbonell.

 

A l’acte d’homenatge castellarenc, “el poeta Òscar Rocabert farà la lectura del text de Joan Oliver que va cloure l’acte del 1970”. El també poeta Miquel Desclot –que va assistir a aquell Price històric com a espectador quan només tenia 18 anys–, intervindrà “explicant què recorda d’aquell dia”. A continuació, Rocabert llegirà dos poemes seus, un de M. Mercè Marçal i un de Joan Brossa. Desclot llegirà també dos poemes propis, a més d’un altre d’Agustí Bartra i un de Miquel Martí i Pol. Seguidament, les rapsodes Mònica Mimó i Agnès Hernández recitaran poemes de Montserrat Abelló, Clementina Arderiu, Gemma  Gorga, Sònia Moll i Anna Gual, entre d’altres.

 

 Curtmetratge ‘Poetes catalans’

A continuació, es presentarà i projectarà el curtmetratge de Pere Portabella Poetes catalans (1970), un testimoni valuós del “Price dels Poetes”  d’aquell i que ens retorna les veus i la presència, entre altres, de Pere Quart, Salvador Espriu, Gabriel Ferrater i Joan Brossa.

 

A la projecció va col·laborar el cineasta castellarenc Pere Joan Ventura, aleshores un dels joves alumnes de l’Escola Aixelà de Barcelona. “Recordo que el personal que tenia accés al Price és qui va entrar les càmeres, abans de començar-ho tot”, apunta Pere Joan Ventura, que va participar en el Price com a ajudant de càmera amb l’escola Aixelà. El control policial impedia entrar l’equip de gravació i es va haver d’introduir clandestinament.

 

A l’equip principal, Pere Portabella va dirigir el curt, Manel Estevan era el càmera i Carlos Santos, l’encarregat de so. Hi havia una càmera principal amb motor i so. “L’aparell de gravació era bastant bo, la resta de càmeres eren les que utilitzàvem per fer les pràctiques”.  Segons Ventura, “el Price va ser l’acte que segurament m’hagi impactat més de la meva vida, per l’eufòria col·lectiva”. El Pere Joan ho va viure amb entusiasme.

 

El mateix dijous, 22 d’abril, el Pati de Les 3 Moreres acollirà,  a les 18.30 h, un tastet de música i poesia a càrrec de professors i alumnes de l’Escola Municipal de Música Torre Balada, en un acte organitzat per la Biblioteca Municipal Antoni Tort i el centre formatiu.

 

Divendres 23, a les 18.30 h, s’ha previst una audició-concert de sardanes a càrrec de la Cobla Vila d’Olesa als Jardins del Palau Tolrà. També divendres és prevista la representació El silenci dels telers, a càrrec d’El Maldà.

 

Fira per Sant Jordi

El mateix dia de Sant  Jordi hi haurà fira de llibres a la plaça d’El Mirador. Des de les 10 i fins a les 20 h del vespre, llibreters i floristeries ocuparan aquesta plaça i l’ompliran de llibres i roses en aquesta diada tan tradicional a Catalunya. El Mercat Municipal regalarà roses als clients que facin compres per un valor superior a 5 euros. Dissabte 24, la Biblioteca Municipal ha programat l’Hora del Conte Infantil amb LaBerta Delpoblet, que presentarà la sessió titulada Princeses que van en patinet i dracs que tenen un hortet.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris