Àngel Sallent i Gotés va ser un botànic, farmacèutic i lingüista castellarenc. || CADEVALL
Àngel Sallent i Gotés va ser un botànic, farmacèutic i lingüista castellarenc. || CADEVALL
02/09/2021 Cultura
El castellarenc Àngel Sallent entra a la Galeria de Científics

L’Institut d’Estudis Catalans promou una web que inclou, fins ara, 140 científics catalans de diverses matèries

Marina Antúnez

Àngel Sallent i Gotés va ser botànic, farmacèutic i lingüista. Va néixer a Castellar del Vallès el 13 de juliol de 1857 i va morir a Terrassa el 7 d’octubre de 1934. El mes de juny passat, el Projecte de la Secció de Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans el va incorporar a la Galeria de Científics Catalans, que de moment inclou fins a 140 biografies de científics de diverses especialitats.


Fill d’Àngel Sallent Bosch, llauner (Sabadell) i de Gertrudis Gotés Taló (Sant Llorenç Savall), es va casar amb Magdalena Riera el 14 d’octubre de 1878 a Santa Maria de Sallent i van tenir set fills, tot i que només quatre van arribar a l’edat adulta. Va estudiar batxillerat a les Escoles Pies de Sabadell, va fer la carrera a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. El títol de llicenciat en Farmàcia li va ser expedit el 5 de desembre de 1877. Va obtenir el doctorat a la Universitat de Madrid el 13 d’octubre de 1882. Acabada la carrera, es va instal·lar a Sallent, on va obrir una farmàcia. 


 Va fundar el setmanari El Sallentino. Més tard es va traslladar a Terrassa, on va exercir la seva professió de farmacèutic fins al 1920.  Va formar part de la Junta Municipal de Sanitat i va ser designat subdelegat de Farmàcia del partit de Terrassa. 


Com a botànic, va confegir la Flora del Pla de Bages, una feina que va ser premiada amb la medalla de plata pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Va col·laborar amb Joan Cadevall en els tres primers volums de la Flora de Catalunya i va descobrir amb Carbonell un ullal de mamut, restes que es conserven al Museu de Terrassa.


També va destacar com a lingüista. Va mantenir contacte amb Antoni Maria Alcover i altres filòlegs i va participar activament al Congrés Internacional de la Llengua Catalana. L’Acadèmia Espanyola el va nomenar acadèmic correponsal a Terrassa i l’any 1907 va ser designat col·laborador per Terrassa del Diccionari General de la Llengua Catalana. A més del català i castellà, també dominava l’anglès, el francès i l’alemany, i tenia nocions de grec, llatí i hebreu. Durant anys va ser professor d’anglès i altres assignatures a l’Escola Industrial de Terrassa. 


El web de la Galeria de Científics inclou biografia i fotografies dels científics catalans que més han contribuït a formar una ciència catalana de prestigi internacional. Els continguts són ampliats periòdicament. El Projecte d’aquest web està coordinat per Mercè Durfort i Coll. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris