L’entitat ha programat una festa per dissabte, a la plaça de Catalunya
Vilabarrakes organitza una festa de celebració dels 20 anys d’història, el dissabte 31, de 12 h a 23 h, a la plaça de Catalunya. L’aniversari s’ha allargat, de fet, durant tot el mes de maig, durant el qual s’ha pogut veure una exposició de cartells al Calissó, el documental ‘20 anys de Vilabarrakes’ de Josep Oriol Font i un kahoot al Calissó.
La festa d’aquest cap de setmana està pensada “no només pels qui ara formen part de Vilabarrakes, sinó pels qui hi van ser i per a la ciutadania”, diuen des de l’entitat.
Començarà a les 12 h amb un concert de Rock per Xics, orientat a les famílies. Després, se seguirà amb un vermut amb DJ Nuta i, a continuació, també es farà un dinar popular. Hi haurà dos escenaris i sorpreses que s’aniran desvelant durant el dia. A les 16.30 h, aproximadament, començaran els concerts de tarda amb Miquel del Roig, Fetus i la Banda Biruji.
Història
La gestació de Vilabarrakes s’inicia a fa 20 anys, en el context de les agressions feixistes que hi va haver l’any 2003 a la plaça de Catalunya durant un concert de Van de Vinatxo. “Un grup d’skins de la comarca es van organitzar per boicotejar el concert, van tirar pedres i hi va haver càrregues”.
Les notícies van donar una versió dels fets que les generacions joves que van viure els fets veien d’una altra manera. Les posteriors reaccions que institucionals “amb una inacció i gairebé supressió de festes majors enfocades a joves” van activar el moviment de resposta.
Barrakes com a tal neix gràcies a diverses associacions. “Neix la idea d’una festa reivindicativa i festiva, alhora”. Al 2005, al que seria el primer acte programat de l’entitat, es deien Fes-t’ho amb els joves. “Aquesta es va fer a finals de maig i per això ara fem la festa dels 20 anys a finals de maig també”.
Tot i això, es desconeix la data exacta de la constitució de l’entitat com a tal, la història dels inicis queda molt ben reflectida als cartells que segueixen exposats al Calissó.
L’objectiu de Vilabarrakes no és només organitzar festes sinó que també tenir uns compromisos. “Tenim uns estatuts on s’inclou un ideari on no s’accepten actituds feixistes, ni la discriminació per gènere, raça, identitat i orientació sexual”. A més, s’intenta no ser partidista i són transversals. “Actualment, els més joves tenen 18 anys (perquè venem alcohol) i els més grans ja són pares, alguns, a la cinquantena d’anys”.
Moment del Correlokals, al seu pas per l'ETC. || CEDIDA
Fets destacats
Recorden amb estima la celebració dels 10 anys de Vilabarrakes, i també Van ser molt macos els 10 anys, els vídeos humorístics que han anat gravant i la creació del Bartomeu, un capgròs “que ve recuperat d’un capgròs que ja hi havia, no creat especialment per a l’entitat. De fet, el que tenim és una versió, l’original està guardat en algun lloc”. El Bartomeu fa el pregó alternatiu de Festa Major. “L’oficial és neutre, no ens interpel·la massa i a nosaltres el Bartomeu ens serveix com altaveu perquè hi ha reivindicacions, sempre en to d’humor”.
El funcionament de l’entitat
Són una entitat autogestionada que compta amb una junta i estatuts. “La subvenció ens arriba de l’ajuntament, però amb les festes també cobrim despeses”.
L’associació no té seu física. Sovint, l’ETC els acull, i allà també hi fan reunions i guarden coses, i ajuda al Correlokals. “Durant un temps ens van cedir un racó a La Fàbrica i ara tenim un contenidor, a l’Espai Tolrà”. Són entre 150 i 200 persones. Hi ha 14 col·lectius actius, 12 dels quals munten barra per Festa Major.
Part dels col·lectius que formem part de barrakes paguen quota per establir la barra per Festa Major. Els membres de Vilabarrakes, sovint, també formen part d’altres entitats. “Durant un temps, Vilabarrakes va ser el punt d’unió de moltes entitats, més que d’un grup d’amics com potser és ara”. Els Capgirats, ETC, CAC, són membres actius de Vilabarrakes “i ara fins i tot tenim un grup de pares i mares”.
L’eslògan que van promocionar ‘Castellar del Revés’ va ser una manera de demostrar que posen Castellar del Vallès del revés en tots els sentits, “no només fent festa sinó a nivell social. Per canviar el que s’estava fent en aquell moment”.
A més, als concerts, potencien els grups que, a més de missatge, contribueixin a la paritat i que el seu missatge sigui en català, a més de reivindicatiu, amb consideracions lgtbi i feministes.