A7 5317_1440x961
Presentació del projecte a l’Auditori amb l’alcalde Ignasi Giménez, el director del Centre d’estudis Oriol Vicente i el director de ‘Caràcters’ Carles Martínez Calveras. || Q. Pascual
14/10/2020 Cultura
L’art de la conversa per conèixer-nos

‘Caràcters’, que s’endinsa en la personalitat dels castellarencs, va presentar-se a les Jornades Europees de Patrimoni

“El caràcter d’un poble es coneix per les converses amb la seva gent”. Aquesta frase del poeta grec Menandre d’Atenes és la que millor defineix el projecte Caràcters. Ho destacava el seu director, Carles Martínez Calaveras, a la presentació d’aquest dissabte passat, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, a l’Auditori.

 

Fa dos anys, Martínez es va adonar que la millor manera de conèixer i entendre Castellar era parlar amb la gent que hi viu. Enraonar sobre allò que han viscut i allò que els defineix: des de fets històrics, records o vivències fins a conceptes abstractes, com l’amor, la mort o la vida. I enregistrar-ho audiovisualment en un lloc especial per al castellarenc, on copsar reflexions, tarannàs, pensaments. “Tothom té una història interessant per explicar. Personalment, m’agrada escoltar-les, conèixer aquestes històries. Les que han incidit en el poble i les nímies que potser algun dia es perdran”, reflexiona Martínez.

 

El director s’ha rodejat d’un equip de professionals per enfilar aquest projecte personal: la periodista Magda Farré per al guió i les entrevistes, de qui en va destacar “l’ajuda inestimable a l’hora de rascar en les capes de les persones”; el fotògraf Quim Pascual, a imatges i edició, “per l’extraordinària exigència que aplica a tot el que fa”; i de Manel Macià, també a imatge i edició, per “la seva practicitat, i per marcar ritmes i tempos”. També es compta amb el suport del Centre d’Estudis, l’Ajuntament i l’Institut Ramon Muntaner.

 

Les converses -“prefereixo dir-ne així que ‘entrevistes’”, matisava el director- tenen una durada de dues hores, que queda sintetitzada en un vídeo de 25 minuts.  Cada setmana se’n podrà veure un a través del web del projecte (www.caracterscastellarencs.cat). La primerra fase de converses acabarà aquest desembre, havent-ne fet 14. De moment, se n’han acabat vuit. Martínez planteja arribar a les 50 converses, de les quals n’hi hauria la meitat de cada gènere. Tanmateix, reconeix que cadascuna d’aquestes li ha comportat molta feina: “Unes 100 hores de treball per a cadascuna”.

 

“És un projecte de proximitat, molt castellarenc. ”, destacava l’alcalde, Ignasi Giménez, a la presentació de Caràcters. “Quan un pensa en el patrimoni, pensa en el material, en edificis o paisatges. Però n’hi ha un molt important: l’immaterial. Dins d’aquest, hi ha la memòria, que es treballa i es cultiva amb projectes com aquest”, afegia.

 

Oriol Vicente, director del Centre d’Estudis, destacava que el projecte recull “el patrimoni més gran que tenim, les persones”.  De fet, considera que les converses seran un llegat pel futur: “Aquest projecte no acaba aquí, esperem que tingui una continuïtat. Volem que d’aquí a 300 anys s’utilitzi per analitzar el passat i analitzar el present. És a dir, el nostre futur”.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris