alex 1_950x634
Alexandra Olmo assajant ‘Terra Baixa’. Darrere seu, el director Àngel Llàcer.  || TV3
18/11/2022 Cultura
Alexandra Olmo: " ‘Terra baixa’ és una obra que continua vigent”

Interpreta el paper de Marta a ‘Terra Baixa’, una adaptació de la Cia. El Llop. De gira, arriba a Castellar aquest divendres, a les 19 h i a les 21.30 h

Marina Antúnez

· D’on sorgeix la idea de portar aquesta ‘Terra Baixa’ a escena?

La idea és d’Àngel Llàcer, que volia portar una obra clàssica cap a l’època actual, passar de l’època en què s’havia creat a la contemporània. Al final, és una obra que, tot i haver passat els anys, continua sent vigent. Aquestes coses encara passen. Ell volia fer entendre això, que tot i que l’obra s’hagués escrit fat tant temps, actualment encara podem trobar aquests casos.

 

· Com ho vau rebre, vosaltres?

Per als actors va ser xocant, en un principi, no ens ho esperàvem. L’obra Terra Baixa s’ha representat en l’època que es va escriure. Entenc que per al públic també ho pugui ser, de xocant, la primera vegada que es veu. Però després hi vas trobant el sentit i la lògica, perquè realment això passa ara. L’ambient que se li ha donat, que hi ha donat Àngel Llàcer i Enric Cambray, fa que ho trobis més proper a l’època que estem vivint actualment.

 

· L’escenografia hi juga un paper important?

I tant. L’escenografia està ambientada en un resort, en lloc d’un molí, d’una masia, com era al text original. Representa els diferents compartiments. Aquí, hi ha l’Hostal de l’Ermita, no l’ermita com al text de Guimerà.

 

· S’ha hagut de modificar gaire el text original?

No s’ha hagut de tocar gaire, s’ha conservat bastant. S’ha escurçat, això sí, és una adaptació que dura 1 hora i 25 minuts. S’ha canviat algun nom. I, per exemple, a l’obra original es parla molt de “la Marta és meva” i això l’Àngel també ho va voler treure.

 

· Quan va néixer, el projecte de ‘Terra Baixa’ amb la Cia. El Llop?

El projecte neix el 4 de novembre de l’any passat. En el meu cas, amb el càsting a Cervera. També hi va haver càsting a Valls, Olot i Manresa. Abans del càsting, havíem d’enviar un vídeo, que va ser una crida que es va fer a l’octubre. L’equip d’El Llop ja pensava en aquest projecte des de feia més temps.

 

· Quina és la teva trajectòria com a actriu?

Jo ja feia teatre des dels 9 anys, quan vaig començar amb un grup de teatre del poble. No vaig parar, m’agradava tant i em sentia tan feliç, fent-ho!  Vaig  seguir. Quan vaig anar a la universitat vaig començar a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, on vaig fer cursos  i tallers, fins que un director d’una companyia amateur em va oferir fer d’actriu a la seva companyia. Fins que  va aparèixer l’oportunitat de fer  El Llop, el programa de TV3.

 

· Va ser diferent del que havies fet fins ara, assajant amb càmera?

El fet que hi haguessin càmeres em va imposar, al principi. Quan vam anar a fer el càsting, ja t’imposava tenir al davant Àngel Llàcer i Enric Cambray. El fet de saber que hi havia càmeres que t’estaven gravant encara et multiplicava més els nervis. Després, vam passar al laboratori, on tot estava gravat. Allí també va ser molt impactant, perquè veies les càmeres que s’anaven movent i gravant mentre anaves actuant. Però quan vam començar els assajos a Molins de Rei, ja estàvem molt acostumats a les càmeres, ja no t’imposaven. Allà assajàvem cada dia i cada dia no teníem càmeres, només venien algun dia i prou.

 

· Com et va anar la direcció d’Àngel Llàcer?

Jo vaig notar molta diferència en el tema de la direcció. Àngel Llàcer és una bèstia com a director, a mi m’encanta, perquè ell tenia molt clar el que volia, ho tenia tot al cap. Si a tu no et sortia, ell agafava i t’ho feia al moment. Simplement, t’havies de fixar en el que ell feia i copiar-ho.

 

·  Com vas compaginar els assajos amb el teu dia a dia?

Vaig compaginar-ho bé, al principi, perquè estic fent un doctorat. Com que vam començar als assajos al desembre jo no tenia universitat, per vacances. Al gener, al matí començava la universitat ben d’hora i a les 15 h marxava cap a Molins de Rei a assajar.  Van ser intensos,  hi vaig dedicar moltes hores cada dia. En canvi, amb la companyia amateur només assajàvem un cop la setmana. Hi ha molta diferència.   

 

Terra Baixa

Després de l’innovador programa de TV3 ‘El Llop’, que va transformar una companyia d’actors amateurs en actors professionals i que va deixar enganxada molta gent davant de la televisió, el projecte, que va néixer ara fa un any, va arribar al final amb una representació televisada de fragments del muntatge. Els 11 actors que formen part de l’elenc  porten a escena una versió actualitzada de ‘Terra Baixa’ d’Àngel Guimerà, dirigits per Àngel Llàcer i Enric Cambray. L’obra planteja magistralment el conflicte constant entre dos mons antagònics i irreconciliables ,reflex de les influències realistes i naturalistes de l’època en què ‘Terra Baixa’ es va escriure; el món pacífic que representa la Terra Alta i la Terra Baixa, llar de personatges mesquins i profundament corromputs. La Cia. El Llop va iniciar funcions al teatre, i també va incloure una gira que, ara, els porta a Castellar del Vallès. Estan a la recta final, ja que només els faltaran funcions a Figueres i a Girona, on tancaran definitivament les cametes.

Comparteix
M'agrada
Comentaris