Agustí Villaronga va presentar 'El Rey de la Habana' - Q. Pascual
Agustí Villaronga va parlar de 'El Rey de la Habana'
Aquesta nit, Pere Joan Ventura presenta el seu documental 'No estem sols'
Marina Antúnez
Aquest passat dijous, a l'Auditori Municipal Miquel Pont, es va projectar la pel·lícula 'El Rey de la Habana', que va comptar amb la presència del seu director, Agustí Villaronga, una persona que ha rebut nombrosos reconeixements al llarg de la seva trajectòria cinematogràfica i que, durant la seva carrera dins la professió del cinema, ha treballat de professor d'imatge, periodista i actor de la companyia de Núria Espert, de director artístic, decorador, estilista i realitzador de vídeos de moda. Ha estat premiat amb un premi Goya al millor guió original per El niño y la luna i l'any 2010 va rebre nou premis Goya i 14 premis Gaudí per Pa negre.
Villaronga va ser un convidat d'excepció a la Mostra de Cinema de Castellar, el BRAM!. A l'entrevista prèvia a la projecció, ell mateix va explicar que "he treballat en diversos camps del món de l'espectacle perquè era una manera de conèixer més bé la professió". Sobre la pel·lícula 'El Rey de la Habana', va comentar que "ara m'agrada treballar a partir d'una adaptació d'un llibre, com en aquest cas amb el relat de Pedro Juan Gutiérrez, i crec que em seria molt difícil partir d'un full en blanc", comentava Villaronga.
El retrat que la pel·lícula fa de la Habana "és el d'una Cuba real, però no de tota la societat cubana, tot i que els personatges que apareixen a la pel·lícula són verídics, existeixen vides com les que retrata el film", deia el director. I sobre la sexualitat cubana que la pel·lícula mostra, "és ben diferent a la nostra realitat, perquè a Cuba hi ha molt temps lliure, moltes hores mortes, i ells es diverteixen així, tot i que també hi ha, és clar, tot el tema de les 'gineteras' que viuen del sexe".
Sobre els projectes que té en marxa Villaronga, va destacar 'El testament de la Rosa', "que és el treball del que, de moment, estic més satisfet, és un homenatge a Rosa Novell, actriu a qui se li va diagnosticar un càncer que la va deixar, d'entrada, ben cega... fins que va morir, ara fa un any".
Un total de 145 persones van poder veure la projecció 'El Rey de la Habana'. Aquesta xifra se suma a la resta d'assistència que, de moment, ha aconseguit la Mostra de Cinema. Ja són més de 1.200 persones, 200 més que l'any passat en aquesta etapa de la mostra.
Aquesta nit, a les 20 hores, les projeccions continuen amb el passi del documental No estem sols del director del BRAM! i president del Cineclub Pere Joan Ventura, que asssistirà al BRAM! per a presentar la cinta.
Últim cap de setmana de BRAM!
Aquest diumenge dia 6 de març arriben les darreres projeccions del BRAM! 2016 amb el passi d'una de les pel·lícules més esperades del cartell d'enguany, Truman, que es podrà veure a les 21 h a l'Auditori Miquel Pont. L'acte comptarà amb l'assistència a la presentació de la pel·lícula a càrrec de la productora de cinema catalana Marta Esteban.
La convidada al BRAM! compta amb un currículum que inclou un seguit de documentals fets a Perú. L'any 1985. Marta Esteban inicia la col·laboració amb Televisió de Catalunya, com a realitzadora de programes com Curar-se en salut o Cinema 3. L'any 1991 abandona la televisió per dedicar-se a l'activitat de productora executiva i accionista de la companyia Messidor Films SL, amb qui ha produït pel·lícules dels directors Alain Tanner, Ken Loach, Cesc Gay i Joaquim Oristrell. Amb Imposible Films Esteban ha rebut el reconeixement d'un Goya per la pel·lícula Truman. Fundada l'any 2000 por un grup de professionals vinculats a l'audiovisual i a la cultura, els escriptors Ferran Torrent y Jordi Sánchez, els realitzadors Cesc Gay, Elio Quiroga i Joel Joan, Imposible Films compta amb els productors Marta Esteban, Raimon Masllorens i Stefan Nicoll, i empreses del sector audiovisual com Messidor Films, La Productora i Blow Up.
La pel·lícula Truman està dirigida per Cesc Gay i tracta el tema de la mort. Els personatges Julián i Tomás, dos amics de la infantesa que han llegado a la maduresa es reuneixen després de molts anys i passen junts uns dies inoblidables, sobretot, perquè aquests dies seran els últims que passaran junts, convertint-se en un comiat. El film està protagonitzat per Ricardo Darín, Javier Cámara, Dolores Fonzi, Àlex Brendemühl, Javier Gutiérrez, Eduard Fernández, Elvira Mínguez, Silvia Abascal, entre d'altres. La pel·lícula ha estat guanyadora de 5 Premis Goya, inclosa la millor pel·lícula, director i actor (Darín), el premi al Millor actor a Ricardo Darín i Javier Cámara al Festival de San Sebastián, i 6 nominacions a Millor actor (Darín) i guió als Premis Feroz.
Diumenge 6 de març, s'inaugura el BRAM! infantil, una proposta que ja es consolida com una de les activitats més participatives de la mostra de cinema social. A les 10.30 hores s'iniciaran uns tallers de cinema adreçats a la canalla però oberts a tothom que es podran dur a terme a l'entrada de l'Auditori Municipal Miquel Pont. A les 11 h es podrà veure 'Pas a pas', uns curtmetratges per a infants a partir de 2 anys. A les 12 h s'ha previst un concert amb el Cor Sant Esteve i, a les 12.30 h, la projecció del llargmetratge 'El nen i el món', per a infants a partir de 7 anys.
Per dissabte 5, el BRAM! segueix endavant amb la pel·lícula 'Rams', que es podrà veure a les 17 hores. A les 19.30 h es projectarà la pel·lícula 'Techo y comida' i, a les 22.30 h, 'La juventud'. Diumenge 6 a les 18.30 h es farà el passi de la pel·lícula 'Mustang' i clourà el BRAM! la projecció de la pel·lícula 'Truman', a les 21 hores.