14  Dani Coma_950x634
Dani Coma serà el professor d'interpretació de l'Acadèmia del Sol. ||CEDIDA
29/07/2020 Cultura
L'Acadèmia del Sol, molt castellarenca

Dani Coma i Pere Villaró són dos dels caps visibles d’aquest ambiciós projecte de teatre musical de Sabadell

Marina Antúnez

El Teatre del Sol de Sabadell obre, el mes de setembre, l’Acadèmia del Sol. Aquest projecte serà una realitat gràcies a una sèrie de col·laboradors, començant pel director del Teatre del Sol, Ramon Ribalta, i seguint per un equip de persones entre les que s’hi compten els castellarencs Pere Villaró i Dani Coma.  “Sí que, al Teatre del Sol, havia tingut experiències a nivell formatiu, amb teatre de text, principalment”, apunta Pere Villaró. Però la idea de la nova acadèmia és la de “companyia en formació o laboratori formatiu”


S’adreça a joves de 12 a 17 anys que ja tinguin una certa vocació pel teatre musical, que estimin aquest tipus de teatre i que ja arribin amb una base. A través de les diverses disciplines, com el cant, la interpretació i la dansa, s’intentarà formar l’alumnat. “La nostra idea no és obrir una escola i com més alumnes millor, i com més classes, sinó la de buscar un equip amb voluntat d’aprendre i créixer”, aclareix Villaró.


Tenint ja l’espai del teatre com a infraestructura idònia, es vol aprofitant el valor afegit de fer una formació en aquest teatre. “Donar la possibilitat de fer assajos dalt d’un escenari o que si algunes classes s’han de fer amb micròfon es puguin fer”, diu Dani Coma. L’objectiu és donar la oportunitat a tota aquesta gent que es vol formar, treballant des del rigor, sense perdre el treball del procés.


El Pere ja porta uns quants anys com a actor del Teatre del Sol. “A mi, el teatre de text i musical m’agrada, i hi col·laboro d’una manera desinteressada”. A poc a poc, Villaró es va anar implicant en la gestió del teatre fins que va sorgir aquest projecte. “Aprofitant el confinament, vaig desenvolupar aquest projecte, que va encaixar a la direcció del teatre”


L’equip que durà a terme tot aquest procés està format per l’Héctor Puigdomènec, de l’escola Bots, com a professor de dansa de l’acadèmia; Eli Paulet, com a professora de cant i que ja havia col·laborat amb el Teatre del Sol fent de narradora de l’obra ‘Joseph’, i Dani Coma, com a professor d’interpretació. “La proposta em va arribar en ple confinament i qualsevol proposta que arribés en aquell moment era molt benvinguda”, reconeix el Dani. I és que l’aturada ha fet trontollar el futur de molts artistes com el Dani. “Tinc la sort d’anar fent cosetes, et rumies si la proposta és prou ambiciosa i passes a estar agraït que la proposta t’arribi a tu”.


La idea de les classes de l’acadèmia no és assajar una obra de teatre musical sinó que fer formació, i amb rigor. “M’agrada que els alumnes entenguin que la paraula disciplina, ben entesa, és molt bona”. Es vol aconseguim que l’alumnat adquireixi la disciplina.
Amb la intenció de fer planter, no d’anar fent cursos com si es tractés d’una extraescolar. Que el teatre del sol tingui aquest planter d’actors i actrius preparats per saltar a l’escenari quan faci falta serà important.  “A més, es fa a Sabadell, on jo m’he format a nivell musical i teatral, m’agrada tornar-hi a donar classe”.


La formació s’enfoca a joves amb vocació pel teatre musical i que ja ha entrat en contacte amb la dansa, el cant o la interpretació en alguna ocasió, que les famílies no els apuntin pensant en una activitat de lleure, simplement. “S’adreça a “gent que vol aprofundir i aprendre, sinó, no encaixaran”, diu Coma. En tot cas, sí que es planteja una cloenda de curs donant forma a un muntatge teatre. “Segur que acabarem pujant a l’escenari però no és l’objectiu, sinó una conseqüència”, apunta Coma. Afegeix que els actors ens passen moltes més hores assajant que actuant però que part de l’experiència serà pujar a l’escenari.  “I potser no només l’últim mes de curs”. En tot cas, la màquina de tren són els i les alumnes. “Si per Nadal hem de sortir a fer qualsevol cosa, ho farem”.  La dinàmica la marcarà el propi grup i, probablement , es podran inventar totes aquelles coses que els vinguin de gust.


Entrar-hi no serà fàcil. Van gestar la idea de l’acadèmia amb la versió prudent d’aconseguir que s’apuntés gent però han vist que ha tingut èxit i que caldrà fer selecció. “De moment, estem contents, hi ha molt bona rebuda”, diu Villaró. Les places són limitades, també, perquè l’acadèmia ha de conviure amb un teatre que té una programació artística en la que no es vol interferir. “Hem de compartir espai i la formació ha de ser compatible amb la resta”. El ritme d’aprenentatge no està definit encara. De fet, anirà tan ràpid com ho permeti l’alumnat. “Arribarem allà on vulguem tots plegats, els profes poden donar les eines però els alumnes les aprofitaran fins a on sigui”


L’equip directiu té clar que el fet que hi ha un topall d’alumnes és beneficiós. “Amb pocs alumnes es pot treballar molt bé perquè amb els adolescents comences a treballar les emocions”. En aquest sentit, hi haurà 15 alumnes per grup. “Així, pots saber els punts febles de cada un dels teus alumnes, els hem d’arribar a conèixer molt”, diu Coma. El nivell des d’on es començarà el curs el marcaran les proves d’accés que farà l’equip docent. Serà en format d’audició. “La gent que es presentarà ja té coneixements de les disciplines i nosaltres, els mestres, hem de ser llestos i buscar els punts forts”


La vessant interpretativa, de la que s’ocuparà Coma, inclou text teatral, improvisació,  sempre encarat cap al teatre musical, “que és diferent de l’escola de teatre de text”. El ritme, les pauses, etc, es treballen de manera diferent el teatre de text o teatre musical. “Als musicals, hem d’integrar la part interpretativa en un llenguatge cantat”, diuVillaró. 


D’altra banda, l’alumnat aprendrà a pujar a l’escenari, “que és molt més complicat del que sembla, ja que has d’allargar un text, has de caminar segons t’ha dit el tècnic de llums, has d’escoltar la claqueta... no és gens fàcil”, reconeix Coma. Sovint, les famílies que van a veure els nens no són conscients de com n’és de difícil, pujar a l’escenari.  I més en aquestes edats.

 

Tota la informació per inscriure’s a l’acadèmia es pot trobar a www.teatredelsol.org. Fins i tot hi ha els horaris i la data d’inici. Un cop fetes les audicions, “esperem poder començar el 21 de setembre”. Com a novetat, i amb la idea de captar talent, s’oferiran unes beques per a aquelles persones que, econòmicament, no s’ho puguin permetre. “Seguint la línia del senyor Garriga, qui va fundar el teatre per oferir teatre per a tothom, i nosaltres hi  creiem”, diu Villaró.  Si hi ha algú brillant podrà entrar, si econòmicament no pot arribar-hi.

Comparteix
M'agrada
Comentaris