El Grup Pessebrista de Castellar s’inspira, enguany, en el patrimoni de la humanitat
El Grup Pessebrista de Castellar ja té gairebé a punt la 74a Exposició de Pessebres de Castellar. Així ho va constatar la cadena catalana 3Cat, que diumenge passat va visitar la recta final de l’exposició per filmar i documentar el procés d’elaboració dels diorames castellarencs.
La inauguració és prevista per a dissabte 30, a les 19 hores, i comptarà amb diverses personalitats del món pessebrista i amb autoritats locals. Hi assistirà el president de l’Un-Foe-Prae, l’Albert Català. “L’hem convidat perquè aquest any s’ha demanat que es reconegui el pessebre com a patrimoni de la humanitat i ens ho explicarà ell directament”, diu Carme Guiu, presidenta del Grup Pessebrista de Castellar, que també adreçarà unes paraules a l’assistència. També ho farà, com és habitual, l’alcalde de la vila Ignasi Giménez i mossèn Xavier Blanco.
A més, a l’acte també s’entregarà un reconeixement al pessebrista Jaume Muntada per a una trajectòria de 50 anys a l’entitat, i a Quico Pèlachs, pels 25 anys al grup. I encara en l’acte inaugural, també s’entregarà un premi al guanyador del concurs al millor logotip dels 75 anys del Grup Pessebrista, un cop decidit el veredicte.
L'exposició
La mostra d’enguany està dedicada al Patrimoni de la Humanitat i, per aquest motiu, als diorames hi podrem veure exemples de patrimoni immaterial o material catalogats per la UNESCO per a garantir-ne la seva preservació.
Es podran veure un total de 15 diorames, dues vitrines (una més gran i, l’altra, mitjana) i dues caixes, “que es diferencien de les vitrines perquè les caixes tenen perspectiva i una mirada frontal”, explica Carme Guiu, presidenta del Grup Pessebrista de Castellar.
A tots els pessebres s’hi han representat elements del patrimoni mundial, com ho són els raiers, la pedra seca, la falconeria, la transhumància, els castells humans, la dieta mediterrània, la Menorca talaiòtica, les coves de Jura de Suàbia, els temples d’Abu Simbel, els patis de Córdova, el Camí de Sant Jaume, les falles del Pirineu, el Mont Perdut, Santa Maria de Taüll amb un toc de campanes i, fins i tot, la baguette.
Novetats 2024
Una de les novetats d’enguany serà el nou tió, que el públic es trobarà a l’entrada del pati. “Pesa 300 quilos i és molt més gros que el que teníem”, apunta Guiu. La cara és obra de la pessebrista Laia Capdevila, guanyadora del concurs que l’agrupació va fer entre els membres de l’entitat per triar una cara al nou tió.
Una altra de les novetats d’aquest 2024 seran les visites guiades, previstes per als divendres 13 i 20 de desembre i 1 de gener, també per al 28 de desembre, “que coincideix amb la Nit dels pessebres”.
Seran visites personalitzades que es faran fora de l’horari d’obertura per al públic general. “Ens trobàvem que venien amics i els agradava molt que els expliquéssim els pessebres, per això, hem decidit obrir això al públic”.
S’iniciaran a la Capella de Montserrat, per explicar la història de la capella. “Després, anirem al local i veurem els diorames, un per un”. Qui vulgui gaudir d’aquestes visites s’ha d’inscriure al formulari que es penjarà a la pàgina web pessebrescastellar.com. “No es cobrarà per la visita però sí que farem taquilla inversa, per qui vulgui col·laborar”.
Els pessebristes encaren la recta final per a la inauguració, dissabte, de la 74a Exposició de Pessebres. || M. Antúnez
Carme Guiu, presidenta del Grup Pessebrista de Castellar, fent declaracions a 3Cat. || A. Torcal
Escola de pessebres
Un any més, també s’ha fet el taller de pessebres, que ha comptat amb set nens i nenes d’entre 10 i 13 anys. Un dels diorames - el número 13, de mida mitjana - ha estat treballat per cinc d’aquests infants, dirigits pels mestres pessebristes Gerard Enrique i Adrià Rodríguez. Hi han representat la dieta mediterrània.
Els mestres també han dirigit dues alumnes més del taller, que han fet la seva pròpia caixa perquè ja porten tres anys fent el curs i ja s’atreveixen amb una creació pròpia. “Comptar amb els infants del taller ajuda a crear escola, a crear un relleu generacional, una canalla que ens podrà substituir el dia que toqui”, afegeix Guiu.
En aquest sentit, el Grup Pessebrista es caracteritza des de fa anys per tenir un planter molt jove. “Per a l’entitat, és molt bo que hi hagi jovent que asseguri la continuïtat; els qui tenim més de 50 anys som els fills i nets dels fundadors”, diu la presidenta.
Pessebres viatgers
D’altra banda, diversos pessebres del Grup Pessebrista de Castellar es podran veure exposats a diversos punts de Catalunya. D’una banda, tres d’aquests pessebres es mostraran a la sala del Grup Pessebrista de Sant Llorenç Savall. També s’ha previst que un fragment dels pessebristes locals Montse Santander i Joan Romeu es pugui admirar al Museu d’Història de Catalunya.
A més, “col·laborem en una exposició que organitza la Federació Catalana de pessebristes, aquest any titulada ‘Mirada amb ulls de dona’”. Aquesta mostra es va inaugurar divendres passat al Centre d’Artesania de Barcelona i està formada per fragments fets per dones, on les figures són dones i en els quals els fragments també han de tenir dones. “Hi tindrem un fragment de la Montse Santander, i figures de les castellarenques Alina Antonell, Eva Lleixà i Carme Altayó”, comenta Guiu.
La Basílica de Mercè també va demanar col·laboració al grup de Castellar per fer-hi un pessebre popular, i és previst que aquest es munti el proper 14 de desembre.
La 74a Exposició de Pessebres i el Patrimoni de la Humanitat estarà oberta al carrer de Doctor Pujol, 26, des del dia 1 de desembre de 2024 fins al 2 de febrer de 2025, els caps de setmana i festius, i a partir del dia 22 de desembre i fins a Reis, també cada tarda laborable.
Josep Llinares, autor d'un dels diorames de la 74a Exposició de Pessebres. || N. Anglès
Infants del Taller de pessebres, ultimant el seu diorama. ||M. Antúnez