IMG 9640_617x412
L’equip plurinacional de Catalunya Casas, agència de lloguer temporal de cases, castells i viles de vacances, amb seu a Castellar Cedida
19/07/2019
Castellar té 24 habitatges d’ús turístic

Segons el Pla d’Allotjaments Turístics del Vallès, la vila ocupa el 3er lloc de la comarca amb 234 places, un 12% del total de l’oferta, només superada per Sant Cugat i Sabadell

Jordi Rius

Una tendència actual en el sector turístic són els habitatges d’ús turístic (HUT), aquells que són cedits pel seu propietari a tercers, de forma reiterada (quan es cedeix dues o més vegades dins el període d’un any) a canvi de contraprestació econòmica, per a una estada de temporada inferior o igual a 31 dies i en condicions d’immediata disponibilitat. El Pla d’Allotjaments Turístics del Vallès  Occidental, elaborat el desembre de 2018 pel Consell Comarcal,  va inventariar i catalogar els HUT del Vallès. Castellar compta amb 24 habitatges d’ús turístic amb un total de 234 places, un 12% del total de l’oferta del Vallès, que fa que la vila ocupi el tercer lloc de la comarca per quantitat d’oferta, només per darrere de Sant Cugat i Sabadell.


D’aquests habitatges d’ús turístic, el Consell Comarcal ha facilitat la localització de dinou: 3 són al nucli urbà, 8 a El Racó, 3 a Sant Feliu del Racó i 5 més a altres urbanitzacions  i disseminats (Aire-sol A-B, C, D, El Balcó i la masia de Can Borrell). Hi ha particulars que exploten aquests habitatges, però la majoria són explotats per l’empresa Catalunya Casas, l’agència de lloguer temporal de cases, castells i viles de vacances amb seu a Castellar del Vallès.


LLOGUER DE TRES ANYS A LA PROPIETAT
A Catalunya Casas han creat un  nou sistema de lloguer a tres anys al propietari. “Per exemple, lloguem al propietari casa seva per 800 euros al mes i a canvi li garantim tenir sempre reserves”, explica Carme Montoya, comercial de Catalunya Casas, que afegeix que “intentem, a partir del segon any, tenir molt bones referències i al tercer any posar l’habitatge a preu de mercat”. Montoya assenyala que els gustos del client han canviat i les cases de vegades no es lloguen per períodes grans de temps: “Ara molta gent lloga les cases per celebracions d’un dia, tothom aporta uns diners i quan marxa se n’oblida, encara que intenta mantenir-la neta”. S’han acabat els 30 dies de vacances en un mateix lloc. “Tothom vol marxar de vacances, però els recursos han minvat. Fa tres o quatre anys ens demanaven una setmana i ara ens estem adonant que els llogaters agafen una oferta de vol i quatre o cinc dies d’estada”, afegeix Montoya.


Al client que ha acabat de fer efectiu del pagament del lloguer, se li dona un manual de funcionament que inclou des dels telèfons d’interès fins a adreces de restaurants pròxims de l’Aire-sol, Sant Feliu o el centre de Castellar, a més de recomanacions de sortides. Tot i així, el turisme familiar que acostuma a llogar les cases de Catalunya Casas a l’estiu  “busquen relax, piscina, barbacoes i estar al sol durant tot el dia. Potser fan un parell de sortides però poca cosa més”, constata Montoya.


UNA MASIA MODERNISTA
Al quilòmetre 9,2 de la B-124 hi ha la masia de Can Borrell, una meravellosa finca modernista envoltada de 180 hectàrees de terreny que va ser restaurada el 1912 per Juli Batllevell, deixeble de Lluís Domènech i Muntaner i ajudant d’Antoni Gaudí. Normalment es lloga per fer casaments o esdeveniments, com el del cap de setmana passat, amb la trobada d’influencers ‘Maternidad & co’. Can Borrell disposa de quatre suites amb els noms de Batllevell, Gaudí, Puig i Cadafalch i Domènech i Muntaner i una de familiar perquè els nuvis i convidats es quedin a dormir la nit del casament o en qualsevol esdeveniment privat. “A més la tenim a Airbnb i a Booking per a petites estades”, comenta Begoña Santos, que s’encarrega de les reserves de la masia. 

 

OK 44

La masia de Can Borrell va acollir la setmana passada la trobada d’’influencers Maternidad & Co  || C. MARTOS


Can Borrell també forma part de l’itinerari guiat “De Joan Oliver a Pere Quart, amb la companyia de la Colla de Sabadell” amb lectures poètiques de la Colla de Sabadell pels edificis emblemàtics i significatius per a la vida de Joan Oliver que organitza La Muntada amb el suport del Col·lectiu Pere Quart. El dissabte 7 de setembre, en plena Festa Major,  es tornarà a realitzar.


D’altra banda, ha entrat en servei un nou mapa-visor per localitzar empreses i espais naturals amb la Carta Europea de Turisme Sostenible. Permet localitzar empreses a cinc dels set espais naturals, entre aquests el Parc Natural de Sant Llorenç i de l’Obac, gestionat per la Diputació.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris