L'edifici del cim va acollir un esmorzar, un concert de Cobla i mostres de cultura popular, entre altres activitats
Castellar va donar una benvinguda molt festiva a la nova estació. Va ser a través de la 21a Trobada de Tardor al Puig de la Creu, una de les edicions més participades que es recorden. Centenars de persones, entre les quals moltes famílies, excursionistes i ciclistes, van passar per la jornada lúdica que es va celebrar diumenge al matí a l'ermita que corona el cim de la muntanya, organitzada pels Amics del Puig de la Creu. Es va notar que després de les vacances i de dies de festes majors, hi havia ganes de gaudir de la naturalesa fent activitat física.
El repic de la campana Santa Pau del Puig de la Creu va donar la benvinguda a la Trobada de Tardor a les 9h i els primers visitants no van trigar gens a començar a omplir el recinte. La festa és una oportunitat anual magnífica per poder visitar l'ermita, la torre, el pati i el terrat del recinte del Puig de la Creu, una insígnia de la vila de propietat privada i en perfectes condicions de manteniment. Així doncs, la cita cada any s'omple d'excursionistes que no deixen passar l'ocasió de veure més enllà dels murs que es troben quan pugen al cim la resta de l'any.
Les entitats van enriquir la Trobada amb propostes d'activitats ben variades. Durant tot el matí, els visitants del Puig de la Creu van poder participar en partides d'escacs amb un taulell gegant. La iniciativa del Club d'Escacs Castellar, com en edicions anteriors, va tenir molt bona acollida. I no hi va faltar un bon esmorzar, en què es van servir més de 200 botifarres.
Com és habitual, la jornada va estar ben adobada musicalment gràcies a l'Agrupació Sardanista Amics de Castellar. A la festa, hi va ser convidada la Cobla Ciutat de Granollers, com en l'edició anterior, representada per una desena de músics. A diferència d'algun any anterior, el pati del recinte es va omplir de balladors de sardanes de totes les edats. Durant uns moments, va haver-hi un episodi d'inestabilitat meteorològica i la cobla es va haver de traslladar a l'interior de l'ermita. Però lluny de ser un inconvenient, la situació va deixar una estampa romàntica. Després de dues peces, el petit concert es va tornar a moure a l'exterior i van continuar els balls.
Visitants ballant sardanes al Puig de la Creu
Hi va haver un bon protagonisme de la cultura popular castellarenca. A mig matí, es va dur a terme la tradicional plantada de Gegants de l'Esbart Teatral, que van arribar fins al cim del Puig de la Creu caminant. Després, el Sol i la Lluna van oferir la tradicional ballada. A continuació, va ser el torn del Ball de Bastons, amb una lluïda actuació.
I per acabar, va créixer una segona torre enmig del pati del recinte del Puig de la Creu. Però humana, ja que els castellers de Castellar, els Capgirats, no van fallar a la cita i van omplir l'espai amb les seves camises de color bordeus. "Vam quedar ben d'hora al matí per pujar tots junts i gaudir de l'entorn del Puig de la Creu. En arribar a dalt, vam gaudir de les diferents mostres de cultura catalana i, finalment, va ser el nostre torn", comenta el cap de colla, Joan Aura. Els Capgirats van fer un pilar de 4, a més d'acabar ballant amb altres entitats la Polca d'Ours. "Agraïm la invitació als Amics del Puig de la Creu i esperem tornar-hi ben aviat", conclou.
Va ser una trobada multitudinària, amb moltes entitats de cultura popular i molts visitants
Va ser una ocasió, també, per aprofundir en la història de l'ermita del Puig de la Creu. Es va poder fer gràcies a una exposició elaborada pel Centre d’Estudis Castellar - Arxiu d’Història, formada per una desena de roll-ups amb documentació gràfica i escrita. La jornada va tenir, també, un tarannà litúrgic, ja que, abans que s'obrissin les portes, va començar a les 7.30 h amb la retransmissió de la litúrgia de les hores des del Monestir de Montserrat. A més, durant el matí es van dur a terme ofrenes de llànties. El recinte va tancar les portes cap a les 13.30h, una vegada molts visitants ja havien esmorzat i fet el vermut.
"De les 21 edicions, aquesta va ser una de les més participatives, amb un molt bon ambient festiu. Un dels comentaris generals de la gent, quan arribava, era: 'quanta gent!'. I tot i que les entitats van atraure moltes persones, també hi vaig veure moltes cares noves", celebra el responsable de l'entitat Amics del Puig de la Creu, Gener Martí. A tot arreu hi havia visitants, al terrat, al pati i a l'exterior del recinte. La gran rebuda de l'activitat, doncs, consolida que la Trobada serveixi per a donar la benvinguda a la tardor.
Ben aviat, segons Martí, començaran les obres per a millorar l'entorn perimetral de l'edifici del Puig de la Creu. Es refaran alguns dels murs, ara esllavissats, entre d'altres actuacions que tenen la intenció de "preservar la propietat privada garantint-hi l'accés públic". I és que les trobades al Puig de la Creu, entre altres activitats, són una bona mostra de l'actitud de la propietat pel que fa el poder gaudir del lloc i l'entorn, tal com diu la seva consigna: "Un lloc per anar-hi, per estar-hi i per trobar-s'hi".