Josep Llinares a l'interior de l'ermita de Sant Pere d'Ullastre_617x412
Josep Llinares a l'interior de l'ermita de Sant Pere d'Ullastre,  amb escultures seves exposades || Marina Antúnez
06/04/2020
Aquest dilluns se celebra el Dia Europeu de l'Artesania

L'Actual ha parlat amb Josep Llinares, un artesà castellarenc

Marina Antúnez

Aquest dilluns, 6 d'abril, se celebra el Dia Europeu de l’Artesania. Aquesta efemèrides va ser creada sota el paraigua de les autoritats públiques franceses l’any 2002 i s’ha convertit després d’anys de celebració en una gran reunió europea entre l’artesania i el públic en general. Aquest esdeveniment cultural,econòmic i turístic té lloc a 18 països europeus per destacar l’artesania en tota la seva riquesa i diversitat, sumant pràcticament 10.000 esdeveniments a tot Europa, cada any.

 

Enguany, aquesta celebració quedarà deslluïda per culpa de la pandèmia de la Covid-19 però, de totes maneres, a L'Actual hem volgut posar l'accent en aquest dia i, més aviat, en les persones que van que aquest dia sigui possible, els artesans. L’artesania és l’herència dels oficis de les nostres regions, les seves tècniques i els seus coneixements que es conserven gràcies a la transmissió de generació en generació adaptant-se a les constants innovacions i usos contemporanis. Hem parlat amb un artesà de la fusta, un castellarenc que l'ha treballat des de fa moltíssims anys, en Josep Llinares, que confessa que amb el confinament "treballa molt, estic treballant amb el pessebre de l'any que ve i fent escultures, és el meu confinament".

 

El Josep treballa la fusta des de ben petit, "quan anava al taller a veure el pare i em feia alguna joguina". Més tard, durant les vacances d'estiu, va començar-lo a ajudar al taller i "vaig decidir no estudiar i quedar-me al taller a treballar". El treball amb la fusta li permet crear, d'una peça que només és un tros de fusta, "rumies i dibuixes quina forma li pots donar". Llinares creu que la feina de l'artesà és una feina solitària, però això no ho considera un inconvenient: "a mi m'agrada quan estic sol al taller, amb la música, i vas donant volets a la peça".  Reconeix que, per a treballar la fusta, calen certes habilitats innates, tenir domini de les mans.



Llinares també treballa la pedra, amb el Grup de Recerca de la Pedra Seca del Centre Excursionista de Castellar. Es tracta d'un material molt bàsic i primari, "és el primer que devia fer servir l'home per intentar tapar-se de la intempèrie", explica Llinares. Sempre l'ha atret la història de conèixer d'allà on venim. "Tinc moltes baumes que havien estat habitades fotografiades". Aquest contacte directe amb la natura l'atrau.


El pessebrisme també una altra de les aficions de Llinares, que afirma que també és artesania, "si entenm per artesania el treball manual i fet amb unes eines senzilles". Els pessebristes tenen aquesta manera de fer artesana. No es poden fer amb màquines. Per Llinares, l'artesania és art, en el sentit ampli de la paraula.
 

Àudio
Comparteix
M'agrada
Comentaris