No tots podem dir que som energia
La setmana passada, l'alcalde Ignasi Giménez anunciava a través de Facebook -el seu canal de comunicació "oficial"- que estava "fart de les grans multinacionals que operen en el mercat i dels seus abusos", i que per aquest motiu es feia soci de Som Energia.
Des de Decidim Castellar li donem la benvinguda com a soci d'una cooperativa de consum d'energia verda, perquè fa molt temps que membres de Decidim i Cal Gorina som socis, no només com a reacció als abusos de les empreses elèctriques, sinó sobretot per convicció en la necessitat del canvi de model energètic actual cap a un model 100% renovable i més sobirà.
Tot i això, des de Decidim ens decep que la seva decisió personal no sigui coherent amb la seva acció de govern. I és que l'alcalde oblida que el 2014 es va atorgar la concessió de la recollida de residus i la neteja viària a la multinacional Fomento de Construcciones y Contratas per un valor de gairebé 2 milions d'euros anuals durant 10 anys. Així doncs, malgrat finalitzar el contracte amb l'anterior concessionària i, per tant, tenir l'oportunitat de municipalitzar el servei, ni tant sols es va estudiar aquesta possibilitat.
De la mateixa manera, el servei d'abastament d'aigua a Castellar està controlat per SOREA, filial de la multinacional AGBAR, que no només fixa el preu i les tarifes de l'aigua que paguem a Castellar, sinó que ho fa sense cap control per la manca de personal municipal especialitzat dedicat a fer aquesta tasca. Sorea factura més de 2 milions anuals per la tarifa de l'aigua que cobra directament dels consumidors, tot i ser un procediment il·legal segons diverses sentències de diferents tribunals per casos similars en d'altres municipis.
Sembla que l'alcalde tampoc té cap problema amb els més de 600.000€ anuals de factura elèctrica que paguem com a administració, per l'enllumenat públic i les diferents dependències municipals, ja que tot i els titulars de L'Actual, l'Ajuntament només té contractat amb Som Energia 2 pisos d'emergència habitacional. Tota la resta està contractada amb la multinacional Endesa.
Per si no n'hi hagués prou, caldria recordar que Som Energia és una cooperativa que també fomenta la implementació i la producció d'energia verda. En aquest sentit, el 2010 el nostre Ajuntament va prometre iniciar un projecte d'instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes dels equipaments municipals, que havien de permetre produir més de 800.000 Kwh a l'any. De totes aquestes plaques, les úniques que es van instal·lar són a la nau de Via pública, al pavelló Puigverd i al Parc de Bombers, amb una producció anual de 75.000 kwh, molt lluny de la proposta inicial, i sobretot, sense cap voluntat per part de l'equip de govern de continuar el projecte o buscar-ne alternatives.
Per tot això des de Decidim esperem que l'alcalde pregoni amb coherència la voluntat de prescindir d'aquelles empreses que especulen i fan negoci amb els serveis que es presten a la ciutadania. I, si és possible, que escolti de tant en tant a l'oposició ja que de propostes no n'han faltat mai.
Comparteix
M'agrada
Comentaris