A7 2840 2_617x412
Xavier Ruiz, responsable de l’escola de programació Codelearn Castellar Quim Pascual
22/03/2019 Actualitat
Xavier Ruiz: "Quan cau la xarxa el món segueix girant"

És un apassionat de les noves tecnologies. Dirigeix l’escola de robòtica i programació Codelearn. Amb el Xavi, (45 anys), reflexionem sobre el 30è aniversari de la creació de la World Wide Web i de la irrupció d’Internet a les nostres llars

Rocío Gómez

· Recordes la primera vegada que vas accedir a la xarxa?
Tenia 18 o 19 anys. Estava fent FPII d’electrònica  de comunicacions i vam estudiar els mòdems. Teníem un US Robotics extern de 14.400 bits/s. Una de les pràctiques va ser connectar-nos a internet i navegar per pàgines totalment estàtiques. No hi havia cercadors i havies de conèixer la web que volies veure. Va ser emocionant! 

 

· Com ens ha canviat la vida l’arribada d’Internet?
La vida, la feina, la forma en què ens relacionem, la manera de cercar la informació, com comprem, com ens comuniquem amb la resta del món... Què no ha canviat Internet?

 

· Si cau la xarxa, sembla que s’ensorri el món. Hi estem enganxats?
Quan cau la xarxa el món segueix girant. La dependència d’Internet es produeix per la seva capacitat de facilitar qualsevol tipus de procés. Si hi sumem l’estalvi econòmic i la velocitat amb què tenim la informació disponible, fa que hi estiguem enganxats fins i tot per obligació. Tot plegat, perquè no hi ha cap altra forma de dur a terme algunes gestions. Per exemple, aquest any ja no es podrà entregar la declaració de la renda físicament.

 

· Què té de bo la xarxa?
Si la prenem com a concepte, quant a les coses positives, podem parlar de la facilitat de la comunicació, de la disponibilitat de la informació o de l’agilitat en els processos. També és positiva la democratització de la informació o la capacitat que té el sistema per ajudar-nos en les tasques diàries, independentment de la cultura, la religió o la llengua de la persona que en fa ús. Els smartphones han afegit un nou salt a Internet: la mobilitat. Això ha fet Internet més addictiu.

 

· Però també té aspectes dolents.
Un dels pitjors és la dependència que ens està creant justament per totes les coses bones de la xarxa. Ens potencia, ens dona la capacitat de fer més, tant de bo com de dolent. Internet és una eina, i com a tal, també es pot fer servir per fer ciberterrorisme, per fer córrer virus. Fins i tot nosaltres mateixos podem crear fake news.  La xarxa és el mitjà, però tot depèn de l’interès que hi hagi al darrere.

 

· Paral·lelament a internet, sorgeix la ‘dark web’. Què és ben bé?
Quan naveguem, tot allò que cerquem i les nostres dades, queden registrades als servidors. Per tant, es pot saber què hi hem fet. Hi ha gent que no vol que se sàpiga què fa a internet. No parlo només de màfies sinó també de governs, militars o ciutadans a títol personal. És per això que existeix la dark web. S’hi accedeix de manera anònima amb un navegador especial.

 

· Què opines de la llei de drets d’autor que ha aprovat  l’Eurocambra?
És un tema preocupant. És una llei mordassa en l’àmbit europeu que cada país podrà amanir com li vagi bé. Encara no he trobat ningú que es llegeixi totes les condicions que automàticament acceptem en qualsevol petita instal·lació de programari, o quan entrem a pàgines web. Crec que el que falta és educació. Per als governs és més fàcil regular que educar, i després li passen la papereta al poder legislatiu.

 

· Manca pedagogia amb els infants malgrat que són nadius digitals? 
Sense cap mena de dubte, cal educar, informar, conscienciar, no tan sols els infants sinó també els adults. Que siguin nadius digitals vol dir que tenen més facilitat per a l’ús de les noves tecnologies, no pas que tinguin el coneixement. Aprendre noves tecnologies, disseny, programació i a utilitzar les xarxes hauria d’estar integrat en l’educació primària dels nostres infants.

 

· L’ús de wifi fora de casa pot ser perillós o és un mite?
No és cap mite, depèn de la bona fe de la persona que hi ha darrere del lloc on et connectes. Recomano fer servir sempre punts segurs i xifrats. A més, avui dia tenim quotes de telèfon que ja inclouen l’accés segur a internet. Tanmateix, tothom hauria de tenir la possibilitat de connectar-se a Internet, l’accés hauria de ser públic.

 

· Acabes de tornar del Mobile World Congress. Què en destaques?
La gran proposta és el 5G. Aquesta cinquena generació ens permetrà navegar amb una velocitat entre 10 i 100 vegades superior a l’actual, fins a una velocitat de 10 Gb/s. 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Reflexiu


Un defecte que no pots dominar?
No donar les coses per finalitzades


Un científic que admires?
Bill Mollison, pare de la permacultura 


Un giny tecnològic?
El microprocessador 


Un portal web 
medium.com

 
Un programa?
Mozilla Firefox


Quin plat t’agrada més?
Qualsevol plat vegetarià


Un grup de música?
El Último de la Fila


Una pel·lícula?
‘Jo, robot’, d’Alex Proyas


Una ciutat
Prefereixo els pobles


Un viatge pendent 
El Tibet 

Comparteix
M'agrada
Comentaris