Andrevi Prudenci_1440x961
Prudenci Andreví, que va engegar el negoci, treballant en una mona. || CEDIDA
19/10/2023 Actualitat
Vuitanta anys endolcint Castellar

La pastisseria Andreví celebra dissabte el seu 80è aniversari amb una gran festa

Jordi Rius

Prudenci Andreví, juntament amb la seva dona Joana Cañellas, va venir a Castellar provinent de Barcelona decidit a dedicar-se de ple a la pastisseria. Per això, l’agost de 1943 va començar a treballar a la pastisseria que el castellarenc Jaume Rossell tenia en el carrer Major, 54. Quatre mesos més tard va instal·lar el seu nou domicili a la pastisseria que havia comprat a Rossell. Era la gènesi d’Andreví Pastissers, ara fa 80 anys.

 

Andrevi fora

La pastisseria Andreví del carrer Major als anys seixanta || CEDIDA

 

“Aleshores els pastissers no es dedicaven completament a la pastisseria. El Rossell treballava a la fàbrica i els diumenges feia tortells. Però el meu pare es va voler dedicar exclusivament a l’ofici”, recorda Xavier Andreví, fill de Prudenci, i que de ben jove es va implicar en el negoci familiar. “Es va espavilar a vendre al mercat de Sabadell i fins i tot, en aquella època –tot i la penúria de la postguerra– es feien carquinyolis sense ametlla”, recorda en Xavier. Segons consta al llibret que va editar l’Ajuntament dedicat als establiments familiars als quals se’ls va atorgar la Medalla de la Vila del 1994 per la seva trajectòria,  en aquells inicis la pastisseria Andreví feia polos d’anís, orxata i gelats de bescuit glacé amb una geladora manual, gel i salmorra, tortells, pastes de full, el pastís de Sant Pere i sequillos. De ben petit, en Xavier recorda com havia d’anar al vespre a l’obrador juntament amb la seva germana a ajudar el pare a col·locar les diferents postres “en llaunes i a fer-ne paquets”. L’endemà venia el transportista i s’emportava tot el gènere cap a Sabadell.

 

Andrevi Prudenci i Xavier

D'esquerra a dreta, Xavier Andreví, el seu pare Prudenci i un operari a l'obrador del carrer Major.|| CEDIDA

 

Quan tenia 15 anys, Xavier Andreví, “com que no m’agradava gaire estudiar, vaig voler-me dedicar al negoci de casa, però primer vaig anar a aprendre l’ofici a una pastisseria de Sabadell i vaig estar-m’hi un parell d’anys”. El seu pare va tenir un infart i “va estar-se tres mesos al llit, a casa”, amb la qual cosa  el jove Xavier es va haver de fer càrrec de l’establiment amb només 17 anys. Al cap d’uns anys, el Xavier es va casar amb Maite Truyols, i van agafar les regnes de la pastisseria en el que suposava la segona generació familiar al capdavant del negoci.


D’aquella època, en Xavier recorda creacions com els panets de cirera o els brioixos de crema. El negoci es va anar expandint i el 2004 obre una nova pastisseria al carrer Prat de la Riba, 32, amb un nou concepte de granja, a la qual seguirà el trasllat el 2018 de la pastisseria del carrer Major, 54, cap al carrer Sala Boadella, 8. “Vam fer un cop de cap, el local del carrer Major era petit i sempre buscàvem alguna cosa al centre”, comenta en Xavier, que ara ja té el suport de la tercera generació, els seus fills Xavier i Marc. De tota manera, l’essència de l’establiment es manté amb una sala que reprodueix fidelment la sala de venda de l’establiment del carrer Major.

 

Andreví Actual

El matrimoni format per Xavier Andreví i Maite Truyols, amb els fills Xavier i  Marc
 

 

GRAN FESTA AQUEST DISSABTE
La pastisseria Andreví celebrarà aquest dissabte els seus 80 anys amb gairebé dotze hores d’activitats. A dos quarts de nou del matí hi haurà xocolatada amb melindros, entre les 9.30 i les 11 h se celebrarà el Mascarpone Cycling, una master class de cycling al carrer Sala Boadella amb DJ Josep Duran i Olga Clariana i esmorzar a la pastisseria. Entre les 10 i les 14 h, hi haurà un fotomaton amb batalla de merenga, un taller de galetes, degustació de postres a les 16 h  i un tardeo dolç entre les 17 i les 21 h d’Iuasa, amb els DJs Josep Duran i Javi Mula.

 

Actes 80 aniversari Andreví

Comparteix
M'agrada
Comentaris