Sifer Wines elabora a Can Carner tres vins i dos escumosos amb raïm procedent de Calaceit i Terra Alta
La verema es fa a les vinyes que la família té a Calaceit, a la comarca del Matarranya, al Terol, i a Batea, a la Terra Alta, però tot el procés d’elaboració del vi es fa a Castellar. La Goreti da Silva i el seu marit Ephraim Orengo van comprar les vinyes del Terol i van començar a elaborar vi de manera molt artesanal al garatge de casa seva per a consum propi. “Però el hobby va anar creixent i de mica en mica s’ha convertit en una segona activitat”, admet la Goreti, sobretot després d’adquirir les vinyes de Batea. La producció també va augmentar després de replantar les vinyes.
Després de passar per l’experiència de llogar un celler, al setembre de l’any passat, la família va iniciar l’aventura empresarial de Sifer Wines en una nau al carrer Montsià, al polígon de Can Carner. “Potser el nostre celler no té el glamour d’un del de la Terra Alta però es pot dir que el fem a casa”, admet Da Silva. Durant la verema hi participa tota la família - el matrimoni i els seus quatre fills: Tatiana, Elsa, Joan Samuel i Roc- i aleshores el raïm es porta fins a les instal·lacions de Castellar. A l’actual verema, han arribat a Castellar fins a 9 tràilers carregats de raïm, el macabeu i la garnatxa negra de Calaceit i la garnatxa blanca de Batea. Enguany, s’ha collit menys raïm que altres anys perquè hi ha hagut el míldiu, encara que no ha afectat a totes les vinyes per igual.
De mica en mica, la família ha anat adquirint de segona mà la maquinària necessària per elaborar el vi com els dipòsits, una despalilladora - que separa la raspa del raïm- o una bomba de verema, que mou la pasta resultant cap al dipòsit o la premsa. A les instal·lacions de Sifer Wines es fan dos processos: si es tracta de vi negre va directament al dipòsit de fermentació amb pell i tot. Si es tracta d’un vi blanc, es posa directament a la premsa des d’on separen les pells del líquid. El líquid es posarà posteriorment al dipòsit. Tot i això, “aquest any hem fet un experiment, el vi blanc brisat, típic de la Terra Alta, un vi blanc elaborat amb les pells, com si es tractés d’un vi negre i que té un color ataronjat, molts li diuen Orange Wine”, apunta un dels fills de la família, Joan Orengo.
Sifer Wines no fa barreja de varietats i, per tant, no fa cupatge, “perquè es pugui trobar el gust de cada varietat per separat”, diu Orengo.
CINC TIPUS DE VI
A la planta castellarenca s’elaboren cinc varietats de vi: el blanc Víbria amb raïm 100% Macabeu, els negres Samuel -vi natural envellit en bóta de roure francès- i Ephraim (tots dos de la varietat Garnatxa), i els escumosos Trepitjant fort i Goreti, “fets amb mètode ancestral, perquè no hi afegim ni sucre ni llevat, és la mateixa fermentació continuada”. El primer any, aquests escumosos es van fer pel mètode tradicional, que consisteix a afegir llevat i sucre al vi.
Da Silva recalca que tot el procés d’elaboració del vi “és totalment natural, no hi afegim cap mena de sulfits, produïm un vi de la millor qualitat possible”.
VINYES DE TRETS SEMBLANTS
Les dues vinyes de Sifer Wines estan a una distància d’uns 25 quilòmetres. Les característiques de les vinyes de Calaceit són molt semblants a les de Batea. “Tenim un terreny molt sec, és com sorra i a més plou molt poc”, assegura el Joan, que afegeix que aquestes condicions originen “un vi molt concentrat i amb molt grau alcohòlic”. Els primers anys de collita, s’elaboraven vins blancs amb 14 graus, una mica elevats al tractar-se d’un blanc. La graduació pot ser més baixa si el raïm s’agafa més verd. Enguany, s’ha fet una prova consistent en collir la meitat del raïm “més verd del normal, que ja portarà una acidesa i n’ajudarà a rebaixar el grau i una part més madura del normal. El resultat és que tenim un grau normal”, explica el Joan.
Els vins de l’empresa castellarenca s’han presentat a Vellaterra, la fira independent de vi natural de Barcelona, Sant Carles de la Ràpita, Cretes -a la comarca del Matarranya-, Milà, Miami i Nova York. Des de l’empresa també s’han organitzat diferents tastos dels seus vins.