A7R04571_1440x961
Votants al col·legi electoral del Casal d'avis de la plaça Major Quim Pascual
29/05/2023 Actualitat
Els caps de llista valoren el resultat de les eleccions municipals a Castellar

El panorama polític es mou entre la majoria absoluta de Som de Castellar-PSC, el reequilibri de forces entre ERC i Junts i la irrupció a l’Ajuntament de la nova força d’Ara Toca

Redacció

Amb el 47,82% dels vots, el partit que durant els darrers  setze anys ha governat Castellar, Som de Castellar-PSC, ha resultat el clar vencedor d’aquestes eleccions municipals  obtenint 12 regidors, cosa que suposa la seva quarta majoria absoluta. El seu alcaldable, Ignasi Giménez,  valorava el fet que  “aquests 12 regidors ens reafirmen, ens avalen tot el que hem estat fent durant aquests quatre anys, que han estat molt durs ja que pràcticament dos els hem dedicat a frenar la pandèmia”. Giménez considera que “ens movem en uns percentatges de vot que confirmen que hi ha una confiança per part de la ciutadania de Castellar cap al nostre projecte”. El candidat socialista admet que encara aquests pròxims quatre anys  “amb molts projectes que s’estan executant com el de la piscina i portat a terme altres projectes de futur per al nostre municipi”. Giménez va avançar que en aquests pròxim mandat intentaran cercar consensos puntuals per al municipi i  “la nostra actitud és de treballar amb totes les forces polítiques”. L’actual alcalde en funcions també va qualificar de “bona notícia” el fet que VOX no obtingués representació.


La principal força de l’oposició, ERC, afrontava aquests comicis amb un canvi de candidata i amb la intenció de mantenir o millorar la seva representació del 2019, que va ser de cinc regidors.  El cert és que els republicans han passat del 22,32% al 2019 al 15,33% dels vots i han perdut un regidor, amb la qual cosa els republicans s’han quedat amb una representació de quatre regidors. La nit va ser llarga perquè fins al darrer moment no es va confirmar el quart regidor, que podia haver anar a parar a la CUP. “Veient la situació a nivell nacional -amb un context de caiguda de vots per ERC-, no em puc sentir decebuda al 100%”, manifestava la seva candidata, Dolors Ruiz, que afegia que “m’hagués agradat poder arribar a governar pel fet que el programa d’Esquerra pensava molt en millorar la vida dels castellarencs amb un programa a nivell social, de manteniment i d’aprofitar recursos”. Ruiz es va mostrar disposada a col·laborar “amb els regidors d’aquest nou mandat” i va destacar que l’oposició d’ERC es notarà en aquest mandat advertint que “estigueu preparats per polítiques empoderades  i per veure canvis”.


Una altra formació arribava a aquests comicis municipals amb un canvi de candidat. És el cas de Junts per Castellar, amb Joan Juni al capdavant, que es pot dir que va ser una de les forces amb més bons resultats, tret de Som de Castellar-PSC.  Amb un 11,78% dels vots, Junts aconsegueix tres regidors situant-se només a 389 vots dels republicans. Juni  va apuntar que “esperàvem crèixer i fer-ho un 50% ja és important”. Pel que fa als resultats a Castellar, el candidat de Junts creu que “els partits independentistes podríem haver aconseguit més vots si no hi hagués hagut aquesta davallada motivada pel fet que no s’ha mobilitzat el vot independentista”.


La CUP finalment es queda amb un regidor tot i haver augmentat en nombre de vots. Els cupaires passen del 6,06% del 2019 al 7,41% dels vots. “Som l’únic partit que creixem en nombre de vots tot i la baixa participació”, apuntava la seva candidata, Marga Oncins, qui considera que “com a mínim el missatge arriba i que, de mica en mica, anem pujant”. Oncins també valorava que “el feixisme s’ha quedat fora en aquestes eleccions i l’espanyolisme ha quedat exclusivament en mans dels socialistes”. La candidata de la CUP Castellar va assenyalar que “volem estar molt més al carrer en aquests propers quatre anys”.   


La formació municipalista Ara Toca Castellar, que es presentava per primer vegada a les eleccions, ha aconseguit entrar a l’Ajuntament amb un regidor. El seu cap de llista, Miki Vilanova, ha aconseguit l’acta de regidor amb 694 vots que suposen el 6,3 del vot escrutat. Vilanova  va voler agrair “la confiança dipositada en el nostre projecte” i va explicar que “treballaré per demostrar tot el que els hem anat dient”.  Vilanova creu que la seva propostes sobre aparcament i joventut ha fet que els electors hagin votat per la formació.


PP, VALENTS I VOX NI SUPEREN EL 5%
Ni PP, ni VOX ni Valents han aconseguit representació en aquestes eleccions. La formació que va estar més a prop d’obtenir representació va ser el PP, amb el 4,56% dels vots, tot i que durant el recompte durant la nit electoral s’aproximava al 5%. La seva candidata, Alicia García, es queixava que “partits que porten poc temps treballant per a Castellar, sense propostes i sense estar visibles, hagin perjudicat al PP i que a l’Ajuntament no hi hagi representació d’un partit de centredreta”. García  va avançar que els populars continuaran treballant “per poder sumar”.


La candidata de Valents, Ainhoa Pineda, de 19 anys, que va aconseguir  l’1,77% dels vots escrutats, resumia així la seva experiència en aquestes eleccions municipals: “Al final ha estat molt bona, tothom m’ha felicitat pel fet de presentar-me i és difícil confiar en un partit nou i en l’edat que tenim”. VOX va defugir fer capo valoració.

Comparteix
M'agrada
Comentaris