Foto del 17 de febrer de 2008 de la inauguració de les parcel·les dels horts de Cal Botafoc_617x412
Foto del 17 de febrer de 2008 de la inauguració de les parcel·les dels horts de Cal Botafoc - Cedida
16/02/2018 Actualitat
Una 'joia' al mig del poble
Els horts de Cal Botafoc fan 10 anys dedicats a la jardineria mediterrània i a l'agricultura ecològica
Jordi Rius
Justament aquest dissabte els horts de Cal Botafoc compleixen 10 anys de vida i per això, demà es farà un acte de celebració amb un esmorzar i un taller de planter en una mena de jornada de portes obertes. El mes de maig de l'any 2007 es van adjudicar 29 parcel·les, que oscil·len entre 20 i 80 m2 amb un total d'uns 1.500 m2 cultivables, dues d'elles dedicades a entitats de caire social. I el 17 de febrer de 2008 es va fer la inauguració oficial. "Al ser un espai molt acotat, això ens permetia fer una experiència singular", admet el regidor de Sostenibilitat i Medi Natural, Aleix Canalís.

Abans de la inauguració es va instal·lar el sistema de reg amb una inversió de 55.000 euros per garantir l'aprofitament eficient de l'aigua que disposa la finca, que prové de la xarxa de la Comunitat d'Aigües del Torrent de Canyelles. Posteriorment les parcel·les van instal·lar el rec gota a gota per aprofitar l'aigua que prové d'una bassa de reg situada en el mateix pati. Lluís Vilà, un dels hortolans que té la seva parcel·la des dels seus inicis, era l'encarregat que l'aigua arribés a tots els horts. "Havia de vigilar que no hi hagués cap mànega que s'hagués escapat en aquells horts que havien regat i que tot estigués en ordre", recorda Vilà, que quasi diàriament està a l'hort. L'hortolà apunta que els horts "són una joia al mig del poble".

Els horts de Cal Botafoc des d'un principi era un espai públic dedicat a la jardineria mediterrània i a l'agricultura ecològica amb finalitats d'oci i divulgatives pels centres educatius del municipi. L'hortolana Lolita López va fer durant cinc anys de guia als centres escolars que visitaven la zona amb alumnes de 2 a 6 anys. Les visites "començaven a mitjan març i es perllogaven fins al juny i recordo que al primer any ja es van fer 15 sessions", apunta López. A les visites "els feia tastar algun pèsol, que extreien d'una baina, els mostrava els enciams i als més grans els feia menjar flors de borratja". A les visites també explicava als infants remeis naturals per evitar la presència de plagues d'insectes. Les parcel·les també compten amb compostadors obtinguts a través d'una subvenció de l'Agència Catalana de Residus per fer compost amb les restes vegetals .

La zona compta amb un reglament aprovat inicialment el 2008 i modificat el 2015. Per a l'ús de magatzem d'eines i altres utensilis s'hi van construir uns armaris localitzats en tres zones del pati.

48 HECTÀREES DE ZONES PÚBLIQUES D'HORTS

El terme municipal de Castellar compta amb una zona d'horta que ocupa unes 48 hectàrees i està situada principalment a la riba o ribera del riu i torrents i als espais perimetrals de les zones urbanes. Quasi la totalitat de l'espai d'horta són parcel·les pel consum familiar, que sovint no superen els 300m2, cultivades majoritàriament per població jubilada i de procedència castellarenca. L'Ajuntament de Castellar del Vallès és propietari de tres zones d'horta al municipi: al Botafoc, a la zona del Brunet i al Boà. Aquestes zones d'horta municipal estan subjectes a la cessió de parcel·les a la ciutadania per cultiu particular sense ànim de lucre. Per poder-hi optar, s'ha de presentar una sol·licitud d'adjudicació i tothom, major de 18 anys, ho pot demanar. Es paga un aval que es retorna en el moment de deixar la parcel·la en la zona del Brunet i un aval i una quota anual -d'uns 30 euros- al pati de cal Botafoc. Hi ha molta llista d'espera per obtenir una parcel·la. A data de 2 de gener, hi havia 39 persones per Cal Botafoc, 20 al Brunet i 15 a l'horta del Boà.
Àudio
Comparteix
M'agrada
Comentaris