03 bus_1440x961
Els usuaris de transport públic, com el Jordi, ja no han de portar mascareta obligatòriament, és opcional portar-la per prudència / C. Domene
07/02/2023 Actualitat
Transport públic sense mascaretes

El Consell de Ministres ha modificat avui la llei que regula l’ús obligatori de la mascareta 

Cristina Domene

El Consell de Ministres ha aprovat avui eliminar l’obligació de dur mascareta al transport públic i a establiments com òptiques, centres auditius i ortopèdies, on fins ara calia portar-la. Així, de seguida que es publiqui al BOE la mesura es farà efectiva. Metro, autobusos, tramvies, trens i taxis són els llocs on més persones podran prescindir de la mascareta.

 

El sentiment general és d’alleujament, tot i que darrerament molts usuaris ja no acomplien la mesura. Un fet que complicava la feina dels responsables visibles dels mitjans de transport, com els conductors d’autobusos. Javier Villalón, conductor de La Vallesana considera que la mascareta s’hauria d’haver tret abans: “Molts passatgers se la posen quan entren perquè no li diguem res, però una vegada seuen, se la treuen”. Tot i que la indicació que tenen aquests professionals és la de no fer de policies, en ocasions hi ha hagut aldarulls per aquest motiu: “Nosaltres som informadors, la gent ha de fer les coses bé per responsabilitat, no per obligatorietat nostra. Tot i això, hem tingut molts problemes, perquè de vegades els mateixos usuaris es recriminaven entre ells, fins i tot hem hagut de trucar la policia”. Villalón reconeix que serà un descans per a ell, tant per la situació, que serà més còmode per a tots, com pel fet de no haver de portar la mascareta durant tot el torn de feina.

 

Molts passatgers se senten alleujats amb la mesura aprovada, mentre altres usuaris de transport públic continuaran portant-la per prudència. Jordi Rullo agafa La vallesana, com a mínim, un cop per setmana per fer la connexió Sabadell - Castellar. “Reconec que a l’autobús, si me n’adono o m’ho recorda el conductor sí que la porto, però al tren, com la gent ja no la portava, fa dies que no la faig servir. Veig bé que treguin l’obligatorietat perquè així és decisió de cadascú, si algú se sent més protegir o protegida per portar-la, doncs endavant”. De fet, els epidemiòlegs recorden que, en cas de símptomes, és millor protegir les persones que t’envolten. També és recomanable per a les persones més vulnerables en espais on es concentri molta gent.

 

Respecte dels mitjans de transport, un dels que ha generat més controvèrsia en els darrers mesos ha estat l’obligatorietat de portar mascareta a l’avió, perquè Espanya era un dels pocs països que encara mantenia la mesura. A partir d’ara, però, tampoc caldrà dur-la.

 

On continua sent obligatòria?

La mascareta continua sent obligatòria en centres assistencials de salut, CAPs i hospitals. Aquí entren, per exemple, dentistes, centres de reproducció assistida i d’interrupció voluntària de l’embaràs. La higienista bucodental de la Clínica Dental del Centre, Maite Martín, recorda que les professionals d’aquest àmbit sempre han portat mascaretes: “Nosaltres com a higienistes i odontòlogues les portem sempre. Els pacients, quan entren al box, evidentment se l’han de treure, però encara l’han de mantenir a la sala d’espera i potser ja no seria tan necessari”. Martín afegeix que entén que a les farmàcies o als centres d’atenció primària continuï vigent l’obligatorietat, perquè la gent que hi entra pot tenir símptomes o estar malalta, però la tendència al centre odontològic és diferent: “Quan algú es troba malament directament anul·la la visita”, assegura la higienista.

 

La mascareta seguirà sent obligatòria en  centres sanitaris com el dentista / C. Domene

La mascareta seguirà sent obligatòria en  centres sanitaris com el dentista / C. Domene

 

Com recorda Martín, la mascareta continua sent obligatòria a les farmàcies, tot i que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va dir que s’està “sospesant” la necessitat que la portin treballadors i clients.

 

També hauran de dur mascareta els treballadors de les residències de la tercera edat i els centres sociosanitaris, quan estiguin en contacte amb residents, i els visitants quan estiguin en zones compartides.

 

El Ministeri de Sanitat ja tenia pensat des de feia mesos eliminar aquesta mesura contra la propagació del virus a principis del 2023. Però amb la situació descontrolada a la Xina, la política aconsellava ser prudents fins que les xifres de contagis a escala mundial no es reduïssin.

 

La mascareta va deixar de ser obligatòria als exteriors fa gairebé un any, el 10 de febrer del 2022. Dos mesos després, el 20 d’abril, també va deixar de ser obligatòria en interiors, menys en centres sanitaris i transport públic.

Comparteix
M'agrada
Comentaris