03  Castellar Vell_1440x961
L’ermita de Castellar Vell serà l’escenari de projecció del ‘mapping’ ‘Dels orígens a l’Aplec’ Quim Pascual
12/05/2021 Actualitat
Torna la festa de l’Aplec de Castellar Vell

Després d’un any sense celebrar-se, la 42a edició d’aquesta festa es reprendrà dissabte a la tarda, amb un circuit d’activitats familiars, i un ‘mapping’ a l’ermita. Per participar-hi, cal reservar l’entrada a castellarvalles.cat

Rocío Gómez

La 42a edició de l’Aplec de Castellar Vell serà especial, diferent, per diversos motius. D’una banda, perquè és una de les primeres celebracions populars que s’organitzaran després de la finalització de l’estat d’alarma, i de l’altra, perquè la festa s’adaptarà per mantenir un format que compleixi amb les mesures de seguretat per prevenir contagis de Covid-19.


Així, després d’un any sense aplec, la celebració torna amb control d’aforament i reserva prèvia per participar en les activitats que programaran la Comissió Aplec de Castellar Vell i l’Ajuntament. “Des de la regidoria hem estat fent activitats com la fira de Nadal, Sant Josep o Sant Jordi que ens han demostrat que les coses si es fan amb precaució surten bé. Tenim confiança en la ciutadania, que quan fem un acte cultural demostra que respecta la normativa, i en l’organització”, explica Joana Borrego, regidora de Cultura. “Serà un aplec diferent, però volem que la gent vingui i participi, visibilitzar les entitats culturals de la vila, que s’han abocat en la festa”, remarca la regidora.


Concretament, la programació es concentrarà a la tarda i al vespre d’aquest dissabte. A partir de les 17 hores i fins les 20 hores s’organitzaran diverses propostes per a tots els públics amb la col·laboració de la xarxa d’entitats de cultura popular de Castellar i dels ADF. La reserva per participar-hi s’ha de realitzar per unitats familiars, en grups de màxim 6 persones, mitjançant el portal web castellarvalles.cat. A cada grup, hi haurà d’haver com a mínim un menor i una persona major d’edat que l’acompanyi.


TASTETS DE CULTURA POPULAR
Des de l’organització detallen que s’ha programat un circuit d’activitats d’una durada aproximada d’una hora, que els grups seguiran de manera esglaonada. La gimcana consta d’un taller de flors boscanes a càrrec de l’Escola Nocturna, i un taller de dibuix i la plantada gegants, amb la colla de Gegants de l’Esbart Teatral. Les colles de Ball de Bastons i de Ball de Gitanes també oferiran tallers, així com Colònies i Esplai Xiribec, que organitzaran jocs de cucanya. El programa d’actes es completarà amb una exposició de programes i cartells de diverses edicions de l’Aplec, amb la col·laboració del Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història.


Enguany, s'estrenarà el mapping Dels orígens a l’Aplec, elaborat per Lluís Campmajó, a partir de les 20 hores i fins a les 22 hores, en projeccions cada 15 minuts a l'ermita. L’activitat està programada per a una capacitat màxima de 30 persones per sessió. La reserva s’ha de realitzar de forma individual, per tant, s’han de fer tantes reserves com persones hi vulguin assistir. Els infants hauran d’anar acompanyats per una persona adulta.


S'AJORNA EL CONCURS D'ARROSSOS

L’Aplec es va començar a celebrar l’any 1979 cada tercer diumenge de maig. Una de les tradicions més singulars de la trobada primaveral és el concurs d’arrossos que, enguany, celebraria una xifra rodona, la 40a edició.
Aquest dissabte, però, es tornarà a ajornar la cita gastronòmica. Per tant, caldrà guardar les paelles, les taules i cadires desmuntables, i les flassades per a l’any que ve. Un any més per crear receptes ben saboroses, i buscar un ingredient secret i sorprenent per al sofregit. El 2022 la competició de ben segur que serà molt aferrissada.

 

ACCÉS CONTROLAT A CASTELLAR VELL
L’accés a Castellar Vell es podrà fer tant amb vehicle com a peu.  En cotxe  es podrà aparcar al pàrquing i accedir a peu fins a l’esplanada principal, als peus de l’ermita. Val a dir que en cas de mobilitat reduïda es permetrà accedir amb cotxe fins a l’esplanada principal, tot i que caldrà sol·licitar-ho a l’organització. A peu s’haurà de seguir un itinerari senyalitzat per la natura. La caminada passa per Can Oliver, el Castell i Castellar Vell. A l’esplanada principal s’hi instal·larà un punt de trobada de l’organització amb una carpa per rebre i per informar els participants a l’aplec. L’organització recorda que per participar en  les activitats caldrà que els majors de 6 anys portin la mascareta ben posada. També s’hauran de respectar les mesures de seguretat establertes per l’organització.

 

L'ORIGEN DE LA TROBADA

L’Aplec de Castellar Vell és una trobada marcada per la tradició i la cultura popular, i tot i que ara se celebra el tercer diumenge de maig, la primera edició va tenir lloc a mitjans de juny. “L’ermita de Castellar Vell és la primera església parroquial que va tenir el municipi. Des del 1979 se celebra l’aplec davant de l’església, i l’organitzen els Amics de Castellar Vell i l’Ajuntament, amb altres entitats del poble”, explica Sílvia Sáiz, arxivera municipal. La responsable de l’Arxiu Municipal detalla que el primer aplec es va celebrar durant dos dies: dissabte i diumenge. “El primer any es va celebrar el 16 i 17 de juny. Dissabte a la tarda es  va organitzar una acampada. L’endemà a partir de les 10 del matí va tenir lloc un concurs de flors boscanes, un concurs de dibuixos, i ball de bastons i sardanes. A la tarda, hi havia ball de plaça i més sardanes”, apunta Sáiz. No va ser fins al tercer aplec, el 1981, quan es va incorporar l’emblemàtic concurs d’arrossos. “El 1984 van començar les obres de restauració de l’església que, en aquells moments, es trobava en mal estat”, afegeix l’arxivera.

Comparteix
M'agrada
Comentaris