WhatsApp Image 2021 07 22 at 12.10.40_1440x961
Test d'antígens a un familiar abans d'accedir a les instal·lacions de la residència de Can Font de Castellar - CEDIDA
22/07/2021 Actualitat
Els testos d’antígens seran obligatoris per visitar les residències

Les proves TAR es faran als mateixos centres, de manera gratuïta i amb cita prèvia, per part del personal sanitari

Rocío Gómez

Sense cap mena de dubte un dels col·lectius més vulnerables i que més ha patit la crisi sanitària, és el de la gent gran. Les residències, que durant molts mesos han restringit les visites als centres, per tal de protegir els usuaris, reprenen amb prudència el contacte amb l’exterior a mesura que avança la procés de vacunació a totes les franges d’edat. Justament, tant els residents com el personal sanitari van ser els primers col·lectius de risc a vacunar-se.

 

Ara bé, per tal de mantenir com més lluny possible el virus de les residències, des de dimarts passat va entrar en vigor un nou protocol que preveu que les persones que vulguin visitar un familiar, o bé recollir-lo per treure’l del centre, hauran de presentar un test d’antígens negatiu, fins i tot si s’ha completat la pauta de vacunació. Fins ara, les persones amb la pauta completada no havien d’aportar un test negatiu. D’altra banda, les noves directrius de Salut estableixen que periòdicament es duran a terme una PCR setmanal als treballadors de les residències que tinguin la pauta completa, i tres als que no estiguin vacunats o tinguin només una dosi de la vacuna.

 

Des de la residència Can Font, un dels sis centres geriàtrics de la vila, concreten el nou protocol ha tingut molt bona acceptació, per part dels professionals i també dels familiars dels residents. “Per fer el test cal demanar cita prèvia, per preparar tant les proves com l’equipament. El màxim de persones per visita és a hores d’ara dues persones”, expliquen. El nou protocol rebaixa el nombre de visitants simultanis de tres a dos.

 

Tot i que és difícil blindar les residències, la implantació d'aquest nou filtre mitjançant les TAR, serà una barrera més per protegir el col·lectiu de gent gran i de sanitaris. A banda dels familiars que vulguin visitar els residents, els serveis de perruqueria i podologia també hauran de sotmetre's a un test abans d'accedir a les instal·lacions. Tanmateix, algunes de les residències es mostren escèptiques en referència a les sortides fora de centre, perquè en les trobades familiars es pot produir algun contagi. És per això que demanen que tant cuidadors com familiars siguin curosos i segueixin de manera estricta les mesures d'higiene i prevenció, per tal de protegir els residents de contagis i evitar brots als centres.

 

Les proves són gratuïtes i es gestionen per les residències, que rebran els testos per part de la Generalitat. Salut va fer marxa enrere la setmana passada en la decisió que les TAR anessin per compte dels visitants, a través de laboratoris privats. Tot plegat, en la mateixa setmana que s'han començat a dispensar testos d’antígens sense recepta a les farmàcies catalanes.

Comparteix
M'agrada
Comentaris