CAL_950x634
Graella de calçots del Restaurant El Brunet || Cedida
09/02/2024 Actualitat
Temps de calçotades amb més calor

Ja ha començat la temporada de calçots, que enguany ve marcada per la calor

Jaume Clapés Solé

Ha arribat l’època dels calçots, aquella varietat de la ceba tendra, poc bulbosa i més suau que es calça a mesura que creix, i que a Castellar agrada molt. Hi ha l’opció d’organitzar-se un mateix la calçotada, una trobada amb amics o familiars en un terreny o una finca, però també es poden visitar els diferents restaurants de la vila amb menú tancat de calçotada.


Per als qui prefereixen muntar-s’ho ells mateixos, una opció és anar a l’Agrosans on es poden trobar calçots de Granollers “que ens serveixen un parell de cops la setmana”, afirma Pau Caballé, treballador de la botiga. El manat de 50 calçots surt per 11 euros.  “De moment la temporada ha engegat molt bé, perquè el temps acompanya i els caps de setmana la gent està més animada a fer calçotades”, diu Caballé. Però la calor que està fent, que ara els va bé, també els pot acabar jugant a la contra: “Si s’intensifica la calor, el calçot es fa malbé a l’estar massa temps a la terra. Si fa fred, es pot allargar la temoprada fins a l’abril”


Des de fa un parell d’anys, la temprada de calçots s’ha avançat, afirma Caballé: “A finals de novembre, mitjans de desembre, fem una primera entrada, els pagesos ja sembren més d’hora per poder servir més d’hora”. Però el final de la temporada el marcarà el temps. 


La comanda mitjana és de 150 calçots, tot i que sempre hi ha excepcions, segons Caballé. I avisa: “els divendres sempre n’hi ha tot el dia, dissabtes a última hora potser anem més justos. Recomanem, sempre, reservar”. Per als més mandrosos a la cuina, Agrosans també ofereix una salsa de calçots especial: “Treballem amb el proveïdor Casa Amella que fa salsa de calçots ecològica apta per celíacs, és una salsa 100%  natural”.

 

Zona d’horts del Brunet on es conreen calçots || Cedida

Zona d’horts del Brunet on es conreen calçots || Cedida


Restaurants


Si es prefereix anar a un restaurant, un dels predilectes a Castellar per a menjar calçots és El Brunet. “Els calçots són de collita pròpia, del nostre hort”, diu Natalia Piñol, propietària del restaurant. Per un preu de 39 euros, els comensals poden menjar de primer una ració de calçots (18 unitats), i de segon, tres opcions: entrecot de vedella, bacallà a la muselina d’all feta a la brasa, o graellada de carn (carxofes, mongetes del ganxet, botifarra, xai i cansalada). El menú també inclou postres, aigua, vi i pa de coca.  


“Com que els calçots són de l’hort en tenim una quantitat determinada, quan s’han acabat, s’han acabat, ho fem tot per encàrrec”, avisa Piñol. De moment, la demanda del menú de calçots és igual que l’any passat, “el que ha variat és que està fent bon temps, podem aprofitar la terrassa i hi ha més aforament”, afirma la propietària.

Comparteix
M'agrada
Comentaris