20220917 164214_1440x961
Un cistell de bolets variat, sobretot de rovellons, collits  a la comarca del Berguedà. ||M. A.
19/09/2022 Actualitat
La temporada de bolets comença aviat i s’augura bona, aquesta tardor

Els bolets ja creixen en abundància a les comarques de més alçada però encara és d’hora, al Vallès

Marina Antúnez

La temporada de bolets s’augura bona i ha començat més d’hora de l’habitual, segons els experts. Si bé a la nostra comarca del Vallès Occidental encara no se’n fan o se’n fan ben pocs - falten temperatures més baixes - a d’altres indrets de Catalunya, els bolets ja han començat a treure el cap.

 

Els primerencs, com cada any, han estat els ceps, al Pirineu, i els ous de reig i els reig, a comarques com el Ripollès, el Moianès, etc, sobretot, en zones humides i d’alzina, roures i castanyers.

 

A comarques com el Berguedà i la Cerdanya, el rovelló ja és un bolet que  aquesta segona setmana de setembre es troba en abundància, tan els esclata-sangs (Lactarius sanguifluus )com el pinetell (Lactarius deliciosus), tots dos excel·lents comestibles. És cert que molts són corcats, coincideixen els boletaires,  i sembla ser que això és a causa del contrast de temperatures que estem tenint.

 

En aquestes comarques ja s’hi fan fredolics, un bolet que habitualment és més amic del fred i que enguany és precoç.

 

Hi ha altres varietats de bolets que ja creixen en abundància aquest setembre, com les cames de perdiu, els camagrocs, els rossinyols, les llenegues negres, els apagallums, els mollerics i els peus de rata.

 

I encara en trobem més, si bé considerats comestibles mediocres o tòxics. En el primer grup, els pebrassos, llores, pentinelles, et. En el segon, el rovelló de cabra, alguna varietat de cualbra, mataparents, farinera borda i el reig bord, entre d’altres.

 

En general, tant boletaires veterans com amateurs coincideixen que els boscos es troben força secs  i que, si no plou aviat, els fongs potser no tindran gaire oportunitats de néixer. El vent, sobretot, segueix essent el principal enemic dels bolets.

Comparteix
M'agrada
Comentaris