enllumenat02_1440x961
Un operari fent canvi de lluminària al polígon del Pla de la Bruguera / Carles Díaz
22/11/2023 Actualitat
Tecnologia LED a tot l’enllumenat

L’Ajuntament renova les lluminàries del municipi, actuació que suposarà estalviar 273.000 €  anuals de consum energètic

Cristina Domene

L’Ajuntament de Castellar ha iniciat aquest mes de novembre el projecte de renovació de l’enllumenat públic. L’actuació, que s’executarà en dues fases, suposarà que el 100% dels gairebé 5.500 punts de llum de què disposa el municipi passin a ser de tecnologia LED i comportarà diversos beneficis ambientals i econòmics.


D’una banda, el consum elèctric es reduirà en un 65%, i passarà d’1,77 a 1,15 milions de kWh anuals, el que equival a una reducció de pràcticament 75 tones de CO2 també anuals. D’altra banda, també es preveu una disminució molt significativa de la factura elèctrica que paga l’Ajuntament. Tenint en compte les tarifes anuals, es calcula que la despesa en enllumenat públic passarà de 420.000 a 147.000 euros anuals. “Suposa una oportunitat molt important. A més de l’estalvi econòmic, implica una reducció important de la contaminació lumínica i d’emissions de CO2”, va opinar el regidor de Transició Energètica, Pepe Leiva.  


Els treballs de la primera fase de substitució de l’enllumenat van a càrrec d’Alumbrados Viarios SA, i possibilitaran la renovació de pràcticament 3.800 lluminàries (un 70% del total) en un termini aproximat de dos mesos. Quedaran pendents per renovar gairebé 1.300 punts de llum, ja que prop de 400 (7%) ja tenen instal·lada la tecnologia LED amb anterioritat.


Les noves lluminàries permeten reduir les potències, ja que són molt més eficients i, a més, no contenen ni vapor de sodi (com les actualment instal·lades a la major part del municipi) ni vapor de mercuri. La tecnologia LED permet també focalitzar la llum, de manera que generi menys molèsties en façanes, alhora que redueix la contaminació lumínica.


L’actuació inclou la implantació d’un sistema de telecontrol de l’enllumenat que permet ajustar la potència lumínica a les necessitats, de manera que, per exemple, es pugui reduir la intensitat en horari nocturn o ajustar la potència en funció de les característiques de cada carrer. “Al nucli urbà hi haurà 64 tipus de potència diferents, al polígon en tindrem una, que serà aproximadament de 37 watts. Quan comenci a fer-se fosc, els llums tindran una intensitat, que baixarà a partir de la  una de la matinada, quan el trànsit dins del polígon és més reduït”. Aquest control remot aporta dades sobre el que està succeint a cada quadrat elèctric “i fins i tot a cada punt de llum, ja que cadascun d’ells disposa d’un node que envia informació al sistema”, va assegurar Leiva.


El regidor recorda que aquestes actuacions poden comportar afectacions: “Això és una obra i, per tant, tindrà afectacions, no només de trànsit, on es faran talls puntuals, sobretot al centre, sinó que també podem tenir afectacions al servei, talls de llum al carrer, en els proper mesos”


El projecte de renovació de l’enllumenat públic és una inversió finançada per la Diputació de Barcelona i suposarà una despesa d’1,5 milions d’euros. L’actuació està inclosa dins el Pla de Transició Energètica fixat per l’Ajuntament amb l’horitzó 2030. Es tracta d’un full de ruta que té com a objectiu reduir els consums municipals d’electricitat i gas i millorar el nivell d’autosuficiència energètica, a més de reduir les emissions de CO2. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris