diversitatsexual_1440x961
La regidora de Diversitat Funcional, Anna Margalef, amb la llevadora de l’ASSIR, Olga Dern, durant la xerrada de diversitat funcional i sexualitat - J.MELGAREJO
11/11/2022 Actualitat
El tabú de la sexualitat en l'àmbit de la diversitat funcional

La llevadora de l'ASSIR, Olga Dern, va oferir la conferència Diversitat i sexualitat: pares, parlem-ne!  per a pares i mares de joves amb diversitat funcional en el marc del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional

Rocío Gómez

Parlar obertament de sexe és encara un tema tabú, un àmbit carregat d'estereotips i prejudicis que es multipliquen en el cas de la diversitat funcional. I és per això que l'educació sexual és de vital importància per promoure relacions sanes i segures, basades en la igualtat, el respecte i la llibertat. Sota aquesta premisa i en el marc de la programació d'actes del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, la Sala d'Actes d'El Mirador va acollir la tarda de divendres la conferència Diversitat i sexualitat: pares, parlem-ne!  La llevadora de l'ASSIR, Olga Dern, va dedicar aquesta sessió als pares i mares de joves amb diversitat funcional.

 

Per començar, Dern va remarcar que cal parlar de sexualitat en plural, "perquè és diversa, diferent per a cada persona, un concepte molt ampli". "Sentiments, emocions, afecte, interaccions, plaer, salut física i mental", són algunes de les qüestions que va explicar la ponent que podrien formar part de la definició de la sexualitat. La convidada va subratllar que, per sobre de tot, és un "dret bàsic de tots els éssers humans". "Desig i plaer no estan lligats a la condició física ni intel·lectual", va dir.

 

En aquesta línia, la llevadora va reivindicar l'educació sexual "fent equip amb la família, el personal docent i el personal sanitari" quant a aquest col·lectiu, per  "educar més enllà d'informar". "Aquesta educació pot ajudar-los a identificar una situació d'abús i només per això ja és important. La ignorància i la negació ens fa més vulnerables", va remarcar. "Educar és formar, ajudar, acompanyar per tal d'adquirir autonomia, autosuficiència, autoestima i empoderament, per ajudar-los a superar barreres i limitacions imposades socialment", va afegir. L'especialista en salut sexual va convidar els assistents a parlar amb naturalitat sobre aquesta qüestió a les llars, perquè "quan la informació arriba des de casa amb normalitat es converteix abans en coneixement i ajuda a prendre decisions i gestionar el risc".

 

 

La llevadora de l’ASSIR, Olga Dern, durant la xerrada de diversitat funcional i sexualitat - J.MELGAREJO

La llevadora de l’ASSIR, Olga Dern, oferirà un taller per a joves amb diversitat funcional a La Fàbrica  - J.M.

 

 

D'altra banda, Dern va voler trencar amb alguns estereotips i falses creences sobre sexualitat i diversitat funcional. Principalment, va posar damunt la taula afirmacions carregades de prejudicis com per exemple que "són persones asexuades, com nens, no controlen els seus impulsos i no convé que tinguin parella".  "Es produeix una sobreprotecció per part de la família", va lamentar. La llevadora va apuntar que de vegades per por que s'iniciïn en la sexualitat s'opta pel silenci, per "fer invisible la sexualitat" o parlar-ne amb eufemismes, per reprimir els seus impulsos i fins i tot castigar-los. A més, tot i que cada vegada hi ha més recursos en referència a l'educació afectiva i sexual, Dern va recordar que encara vivim en una societat coitocèntrica i falocentrista, però que la sexualitat "és molt diversa i va més enllà del coit. Hem d'obrir la mirada". La sessió sobre sexualitat es repetirà com un taller per a persones amb diversitat funcional, també amb Olga Dern, a l'equipament de La Fàbrica el dia 18 de novembre a partir de les 17.30 hores. Per participar-hi cal fer una inscripció prèvia.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris